O reţetă gustoasă pe zi: Cozonac cu fructe glasate

Citeste tot despre: 

IngredientePentru aluat1 kg făină albă25 g drojdie proaspătă6 ouă300 g unt200 g zahăr300 ml lapte1 praf de sare½ linguriţă nucşoară150 g stafide macerate în 3 linguri de rom100 g migdale feliate100 g cireşe confiate50 g portocale glasate3 linguri unt pentru stropitzahăr pudră pentru decorcoajă de lămâie şi portocală rasă

Preparare

1.    Dizolvi drojdia în 3 linguri de lapte călduţ, adaugi 2 linguri de făină, amesteci şi laşi aluatul format la dospit circa 40 de minute, până îşi dublează volumul.
2.    Cerni făina de două ori, o amesteci cu maiaua dospită, laptele călduţ în care ai dizolvat zahărul, ouăle bătute, nucşoara, untul topit şi un praf de sare. Frămânţi bine până se formează un aluat omogen şi elastic.
3.    Adaugi fructele confiate tăiate, stafidele scurse, fulgii de migdale şi coaja rasă de lămâie şi portocală. Frămânţi bine şi cu multă răbdare, deoarece
fructele au tendinţa de a nu se lăsa încorporate în aluatul gras. Laşi aluatul la crescut, la loc cald, ferit de curent, circa două ore.
4.    Împarţi aluatul în două, întinzi două foi şi rulezi astfel încât să obţii o creastă pe mijloc. Aşezi cozonacii pe o tavă cu hârtie de copt şi îi laşi să mai crească circa o oră.
5.    Îi introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 50 de minute, la foc potrivit.
Faci testul cu scobitoarea. Scoţi tava din cuptor şi îi stropeşti cu unt topit, după care îi presari cu zahăr pudră din belşug, îi laşi să se răcească bine, după care îi înfăşori în folie alimentară şi îi păstrezi la loc răcoros.

Loading...