Mâncărurile copilăriei - o amintire care merită transmisă din generație în generație

Ultima actualizare:

    Câteva dintre felurile de mâncare pe care le iubești încă din copilărie trebuie păstrate în familie.Sursa foto: pexels.com
Câteva dintre felurile de mâncare pe care le iubești încă din copilărie trebuie păstrate în familie.Sursa foto: pexels.com

Indiferent dacă ai crescut la oraș sau la țară, cu siguranță ai câteva feluri de mâncare de care nu te poți despărți nici după ani și ani. Acestea pot fi preparatele bunicii, ale mamei sau ale mătușii, pentru că fiecare dintre ele au, de obicei, un as în mânecă, măcar în ceea ce privește un fel de mâncare.

Rețetele merită să fie transmise mai departe fiilor și fiicelor, pentru a le putea găti mult timp de acum încolo. De asemenea, aprecierea bucatelor menține vie și amintirea strămoșilor și a obiceiurilor din fiecare zonă a țării. Amintește-ți de câteva dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din copilărie:

Ardeii umpluți

Un fel de mâncare deloc pretențios, dar care poate fi folosit cu ușurință la o masă festivă se regăsește în bucătăria românească încă din cele mai vechi timpuri. Există mai multe feluri în care poți prepara ardei umpluti și oricare dintre ele este o alegere perfectă pentru zilele ușoare, în care alegi să consumi ceva sănătos și cu tradiție. Aceștia se pot găti și pentru bebeluși, înlocuind carnea tocată de porc și vită cu carne de pui sau curcan. 

De asemenea, fiind un fel versatil de mâncare, se poate adapta și în funcție de dietă. Vegetarienii îi pot pregăti înlocuind carnea cu ciuperci, vinete sau dovlecel. Bucățile de soia sunt și ele recomandate, dacă vrei să prepari această rețetă de post. Gătește-i ori de câte ori ai ocazia, pentru copii și restul familiei. Zilele de vară călduroase, care cer mese cât mai ușoare și sănătoase, sunt perfecte pentru acest preparat.

Ciorba de perișoare

Această ciorbă este printre cele mai cunoscute din bucătăria românească și, cu siguranță, ai simțit deja gustul și mirosul ei doar citind despre ea. Deși se gătește în toate regiunile țării, prepararea și ingredientele pot să difere. Pentru o rețetă de bază de ciorbă, vei avea nevoie de: carne tocată amestecată, ceapă, orez, ouă, morcovi, păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel, morcovi, ardei, smântână, verdeață, zeamă de varză sau borș. Legumele se pun la fiert ca pentru o ciorbă obișnuită. Între timp, carnea tocată se amestecă cu două ouă, ceapă, boia de ardei și verdețuri tăiate mărunt. Din aceasta se formează micile biluțe, de tipul chiftelelor. Se recomandă ca acestea să nu aibă un diametru mai mare de 3 centimetri, pentru a fi consumate mai ușor. 

Când ciorba de legume începe să fiarbă, se adaugă perișoarele și se mai lasă la fiert în jur de 20 de minute. În funcție de zonă, ciorba se poate consuma și dreasă cu smântână și borș. Acest obicei se practică, în special, în zona Moldovei. Prepararea ciorbei este de o dificultate medie și poate fi încercată de către cei mai puțin obișnuiți cu bucătăria.

Ciulamaua de pui cu ciuperci

Ciulamaua de pui este o mâncare de care te poți despărți cu greu chiar și atunci când mergi la restaurant. De asemenea, poate ai avut norocul ca în copilăria ta să-i însoțești pe părinți sau bunici la cules de ciuperci. Acest obicei se lăsa cu o grămadă de preparate gustoase și naturale, cu adevărat bio. Deși culesul de ciuperci trebuie să rămână o îndeletnicire practicată doar de către cei care se pricep, încorporarea acestora într-o rețetă dragă este accesibilă și celor care nu sunt cunoscători. 

Ciulamaua de pui poate fi privită ca un fel de comfort food - cum numesc americanii acele preparate pe care le consumi când ai o zi mai proastă și ai nevoie de o masă caldă, care îți oferă amintiri plăcute. Pentru ciulama ai nevoie de: ciuperci, piept de pui, lapte, făină, legume pentru supă, ulei de măsline, piper, sare. Se mai poate folosi și carne de pui cu os. 

Ciupercile se călesc sau se fierb, în funcție de preferințe. Se poate folosi orice soi comestibil. În paralel, legumele se fierb alături de carne, iar apoi făina se amestecă în puțin unt și se adaugă încet zeama din supa de legume și carne pentru a forma un rântaș. Se adaugă și puțin lapte, iar, când începe să se îngroașe sosul, se pun și ciupercile, împreună cu bucățile de pui. Amestecul trebuie să aibă un sos alb potrivit ca gust cu sare și piper.

Marele avantaj al ciulamalei de pui cu ciuperci este că poate fi consumată cu mămăliguță preparată ca la bunica și servită în orice sezon. Mirosul va învălui casa ca în zilele bune petrecute la bunici, așteptând pe lângă sobă să fie gata mâncarea.

Avantajul felurilor de mâncare specifice copilăriei și bucătăriei românești este prezența unui echilibru între produsele din carne și legume. Preparatele devin, astfel, bogate în proteine și sunt sățioase. Alege măcar câteva dintre felurile tale preferate și transmite-le mai departe copiilor. Ei vor învăța să aprecieze și să simtă apropierea față de obiceiurile vechi ale familiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net