Horia Vîrlan te învaţă să pregăteşti masa de Crăciun

Ultima actualizare:

    Horia Vîrlanfoto: Click!
Horia Vîrlanfoto: Click!

Pentru bucătarul care comentează în fiecare săptămână isprăvile culinare ale vedetelor la “Cireaşa de pe Tort”, de la Prima TV, perioada sărbătorilor de iarnă e prilej de linişte şi bucurie alături de familie şi cei dragi. Horia Vîrlan a dezvăluit pentru Click! câteva reţete gustoase pentru Sărbători.

Pentru toţi cei dragi care îi vor călca pragul de Crăciun, maestrul bucătar va pregăti şi o cină specială, cu preparate tradiţionale româneşti. De pe masă nu vor lipsi cârnaţii proaspeţi, kaizerul, caltaboşul şi jumările gătite în casă, murăturile, sarmalele, sau friptura de purcel.


    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

La desert, îşi va răsfăţa prietenii şi familia cu trei feluri de cozonac, cu nucă, mac şi rahat. Chiar în seara de Crăciun, pe 25 decembrie, bucătarul va fi şi gazdă primitoare la emisiunea „Cireaşa de pe Tort”, de la Prima TV, iar telespectatorii îl vor putea urmări pregătind bucatele tradiţionale, începând cu ora 19.30. 

Kaizer de casă


    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ingrediente: o bucată de piept de porc cu şorici, de formă dreptunghiulară, aproximativ 1,2 Kg, 250 g sare, o linguriţă zahăr, 2 foi de dafin, 2 linguri chimen măcinat, 2 linguri boia dulce, 2 căţei de usturoi curăţaţi, o lingură piper negru măcinat, 2 linguri ulei de floarea soarelui, 3 linguri vin alb.

Mod de preparare: Amestecaţi 70 g de sare cu zahărul şi frecaţi bine kaizerul pe ambele părţi. Lăsaţi-l la rece timp de 24 h. A doua zi, clătiţi kaizerul cu puţină apă rece şi apoi aşezaţi-l într-un bol, turnând deasupra o saramură preparată din restul sării şi 1 l de apă. Lăsaţi kaizerul în saramură timp de o săptămână, întorcându-l din când în când. Opăriţi kaizerul în scos din saramură în 3 l de apă clocotită, apoi lăsaţi-l să se zvânte. Încingeţi cuptorul la 160°C.

Preparaţi o pastă din usturoiul curăţat şi pisat şi restul condimentelor, apoi ungeţi kaizerul pe partea fără şorici. Aşezaţi un grătar într-o tavă şi adăugaţi ½ de pahar de apă, apoi aşezaţi kaizerul pe grătar, acoperiţi cu o folie tava şi coaceţi kaizerul în cuptor timp de 1,5-2 h. Lăsaţi kaizerul să se zvânte şi apoi serviţi-l tăiat felii, cu ceapă roşie şi cu pâine proaspătă. 

Sarmale din bătrâni

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 250 g fleică de porc, 100 g pulpă de vită, 100 g costiţă afumată, fără os, 100 g ciuperci, spălate şi curăţate, o varză murată, aproximativ 1 kg, o ceapă mică curăţată, un pahar roşii în bulion, o linguriţă pastă de roşii, un pahar vin alb sec, o felie mică de pâine, fără coajă, 2 linguri ulei de floarea soarelui, o linguriţă mărar tocat, 3 crenguţe de cimbru, ½ linguriţă boia dulce, 5-6 boabe de piper negru, o linguriţă sare.

Mod de preparare: Spălaţi carnea, apoi ştergeţi-o cu o cârpă uscată, după care tăiaţi-o bucăţi. Tocaţi mărunt ceapa. Tăiaţi ciupercile lamele. Încingeţi uleiul într-o tigaie şi căliţi uşor ceapa, apoi treceţi-o prin maşina de tocat cu sită medie, împreună cu bucăţile de carne şi felia de pâine ce a fost înmuiată în apă şi apoi stoarsă. Amestecaţi totul, într-un bol larg, cu pasta de roşii, puţină sare şi mărarul tocat. În timp ce tocătura se odihneşte, încingeţi cuptorul la 170°C. Tăiaţi costiţa felii subţiri. Desăraţi varza, eliminând cotorul, apoi tăiaţi-o în două şi desfaceţi-o foaie cu foaie. Alegeţi atâtea foi câte sarmale vă vor ieşi (aproximativ 16 foi mici), restul tocându-l mărunt. Aşezaţi câte puţină umplutură pe marginea fiecărei foi, apoi împăturiţi-o jumătate de tură. Trageţi marginile exterioare peste sarma, apoi continuaţi împăturirea.

Aşezaţi 2-3 felii de costiţă pe fundul unei cratiţe cu fundul gros, apoi o mână de varză tocată şi un fir de cimbru. Aşezaţi apoi, fiecare sarma, cu marginile în jos, continuând până s-a format un strat. Aşezaţi deasupra restul de costiţă şi cimbru, boabele de piper, ½ din ciuperci şi ½ din varza tocată rămasă. Continuaţi cu sarmale, ultimul strat fiind de ciuperci şi varză tocată. Turnaţi apă, cât să acopere ¾ din sarmale şi acoperiţi vasul. Daţi sarmalele la cuptor, la foc domol, pentru 2 ore, apoi ridicaţi capacul, turnaţi vinul şi aşezaţi deasupra acestora roşiile sfărâmate. Continuaţi încă 30-35 de minute fără capac, până se rumenesc frumos. Serviţi sarmalele cu mămăliguţă, ardei iute şi smântână.  

Cozonacul cu nucă

Dacă fiecare gospodină are propria reţetă de cozonac, moştenită din bătrâni, Horia Vîrlan propune o reţetă mai simplă, pentru doi cozonaci.

Ingrediente: Pentru aluat: 300 g făină, 75 g untură, 75 g unt moale, 2 ouă, o lingură zahăr pudră, un pahar lapte călduţ, jumătate de cub de drojdie proaspătă, un vârf de cuţit de sare. Umplutură: 200 g zahăr, 200 g nucă măcinată, 2 ouă, o lingură unt, o lingură făină, un vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare: Frecaţi într-un bol drojdia cu zahărul, până obţineţi o cremă, apoi adăugaţi laptele şi o lingură de făină. Lăsaţi să crească maiaua într-un loc călduţ. Separaţi unul dintre ouă, rezervând albuşul pentru umplutură. Încălziţi o planşetă sau masa şi cerneţi făina în formă de movilă, apoi faceţi o gaură în mijloc şi aşezaţi untul, untura, oul, gălbenuşul, maiaua, smântâna şi sarea. Omogenizaţi totul cu un cuţit cu lama neascuţită, apoi frământaţi un aluat de consistenţă moale-medie. Acesta va trebui frământat timp de minimum 15 minute. Aşezaţi aluatul într-un bol mare, acoperiţi-l şi lăsaţi-l să crească, într-un loc călduţ, timp de 45-60 de minute.

Încingeţi cuptorul la 165-170°C. Împărţiţi aluatul în două părţi egale. Separaţi ouăle pentru umplutură. Bateţi albuşurile, împreună cu cel rămas de la aluat, adăugând zahărul şi miezul de nucă. Cu mâna unsă, întindeţi aluatul în două foi şi împărţiţi umplutura pe acestea. Rulaţi foile prin răsucire, apoi aşezaţi-le în formele unse cu unt şi tapetate cu puţină făină, după care ungeţi-le cu gălbenuş. Coaceţi cozonacii în cuptor, timp de 40-45 de minute, apoi scoateţi-i şi culcaţi formele pe o parte, ca să nu cadă cozonacii. 

Idei din care să te inspiri pentru masa de Revelion

Pentru cina de Revelion, Horia Vîrlan va găti un meniu mai uşor, dar rafinat, şi face şi câteva propuneri de preparate. Piept de curcan şi ouă de prepeliţă în aspic aromat cu vin rosé, carpaccio de langoustine cu spumă de şampanie, sau terină de iepure cu măsline de Kalamata sunt câteva din preparatele sugerate de maestrul bucătar pentru noaptea dintre ani. Cina poate continua cu ştrudel cald de homar cu legume fragede l’étouffée, sorbet din mere verzi, supreme din piept de pui cu mousse de prepeliţă şi brioşe cu foie gras, tournedos de vită Black Angus cu inimi de anghinare şi vârfuri de sparanghel, mângâiate de un sos Bearnaise. Şi după atât de multe preparate sofisticate, masa se poate încheia cu un delicios tort Doboş clasic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net