Cuptor de mămăligă cu sarmale- Stoica Adina

CLIIMA20120621_0078_1.jpg

Cuptor de mămăligă cu sarmale
Citeste tot despre: 

Pentru sarmale: 1 kg carne de porc tocată (pulpă şi fleică de porc), 1 cană orez, 4 cepe, pastă de tomate, 2 verze murate (funcţie de mărime şi de calitatea frunzei), sare, piper, foi de dafin.

Pentru mămăliguţă: mălai, sare, apă.

Mod de preparare

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Orezul, după ce se spală bine în 2-3 ape, se pune la fiert, după care, scurs foarte bine se amestecă cu carnea şi ceapa. Se asezonează, după gust cu sare şi piper.

Din varză se aleg frunzele. Se dau deoparte cotoarele şi dacă frunzele sunt prea mari se pot tăia în două sau trei părţi mai mici. Resturile de varză se taie mărunt.

Se înfăşoară carnea în frunzele alese. Pe fundul cratiţei se aşează un rând de varză tocată mărunt, peste care se pun sarmalele. Printre rândurile de sarmale se pune pasta de tomate şi foile de dafin. La final, ultimul rând trebuie să fie un strat de varză tocată. Se adaugă apă şi se pune cratiţa la foc mic, pe aragaz, până dă în clocot. După aceea se introduce la cuptor. Se fierb aproximativ 2 ore şi jumătate. În acest timp, se verifică ca să nu scadă apa şi dacă este necesar se mai adaugă. Este indicat ca deasupra cratiţei să fie pus un capac, fără ca acesta să acopere ermetic cratiţa. (pentru a nu se arde varza de deasupra).

Pentru mămăliguţă, se pune apă la fiert, la foc mic. Se presară un praf de sare şi un pic de mălai. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul puţin câte puţin, amestecându-se în continuu. Când este gata, se răstoarnă pe o farfurie sau pe un tocător de lemn.

Poftă bună!


Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete?
Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează
apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!

Loading...