Alivenci din Bucovina - rețeta pe care Anca Lungu o știe de la bunica. O face când îi e dor de casă

alivenci.jpg

Rețeta de alivenci a Ancăi Lungu
Rețeta de alivenci a Ancăi Lungu
foto: printesapolonic.ro
Citeste tot despre: 

Fosta prezentatoare a Observatorului Antena 1, Anca Lungu, a renunțat de doi ani și jumătate la televiziune și s-a mutat la Nisa, împreună cu actualul iubit. Are doi copii (o fetiță de 6 ani și un băiat de 2 ani) și duce o viață fericită. Însă câteodată o „lovește” dorul de casă. Și-l astâmpără așa cum știe ea mai bine – în bucătărie. Zilele trecute a făcut alivenci, iar fotografia și rețeta postate pe paginile ei de socializare au făcut să „saliveze” internetul.

A mâncat-o cu lacrimi în ochi de emoție

anca-lungu.jpg

Anca Lungu
Anca Lungu

„M-a luat un dor de Bucovina de mi-a stat inima-n loc. Am pus de-o aliveancă, dar n-am respectat rețeta. Aveam o cutie de mascarpone care expira în câteva zile și am zis de ce nu?! Experimentul a fost câștigător. Îmi place atât de mult rezultatul, încât de acum încolo voi face doar noua rețetă. Să vă mai spun că Natalia și Iorgos o adoră și că au mâncat-o pe muzica Sofiei Vicoveanca? Azi au făcut cunoștință cu bucovineanca mea preferată și se pare că e dragoste la prima audiție. Pentru mine a fost emoționant până la lacrimi”, a scris ieri pe Instagram Anca Lungu.

S-a inspirat din rețeta bunicii Adriana

bunica-adriana.jpg

Adriana, bunica Ancăi Lungu
Bunica Adriana a crescut-o pe Anca de când avea 8 luni. I-a fost ca o mamă. Azi ar fi avut 83 de ani

Prăjitura aceasta delicioasă cu mălai este inspirată din rețeta de alivancă a bunicii Adriana. A  postat-o pe blogul ei, printesapolonic.ro, unde povestește care este regula pe care ea o respectă cu sfințenie în bucătărie: lupta împotriva risipei de mâncare. „Făcusem un inventar prin frigider și descoperisem cutia cu mascarpone. Aș fi putut să mă apuc de-un tiramisu, dar mi-era prea dor de-un gust din copilărie. Așa că am făcut o alivancă nouă, în care am încorporat crema de brânză pe care nu voiam s-o irosesc. Rezultatul a fost mult peste așteptările mele”, spune ea.

Rețeta de alivenci din Bucovina

Ingrediente: 500 g iaurt grecesc, 500 g mascarpone, 300 g mălai, 140 ml ulei de măsline, 140 g zahăr, 4 ouă, 15 g praf de copt, o linguriță extract de vanilie și un praf de sare.

Mod de preparare: Ai nevoie de un cuptor pe care să-l încingi la 180 de grade, o tavă rotundă cu fundul detașabil în care să așterni puțină hârtie de copt și un bol mare în care să amesteci toate ingredientele de mai sus. Amestecă mai întâi ouăle cu zahărul, sarea, vanilia, uleiul de măsline și praful de copt, adaugă iaurtul grecesc și mascarpone, iar la final încorporează mălaiul. Pune compoziția în tava așternută cu hârtie de copt și las-o în cuptor pentru 40 de minute. „O poți savura caldă sau rece, simplă sau cu dulceață deasupra sau poate cu frișcă făcută în casă și fructe de pădure, de ce nu? Eu am mâncat-o așa, în memoria bunicii mele și-am ascultat-o cu lacrimi în ochi pe Sofia Vicoveanca”, spune Anca Lungu.

Loading...

Citește și

  • Anca Lungu este mămica unei fetiţe de un an şi patru luni, dar, privindu-i silueta, nici nu zici că a născut. Apoi, îi mai şi place să gătească. Atât de mult încât şi-a făcut un blog cu reţete personale, este zilnic în bucătărie, iar în ultimii ani chiar s-a specializat în domeniu.

  • anca lungu accident corbeanca

    Anca Lungu a început o viaţă nouă departe de România. La începutul lunii, prezentatoarea şi-a anunţat plecarea de la pupitrul Observatorului de weekend de la Antena 1 după 15 ani petrecuţi în trust. Mulţi au spus că vedeta se pripeşte şi că se aruncă cu capul înainte într-o nouă relaţie cu un bărbat grec care o va face curând pentru a doua oară mămică. Nimic mai fals! Anca şi iubitul ei, Harry Arampatzis, se cunosc de ceva timp, prima lor întâlnire fiind de natură profesională în urmă cu aproape trei ani.