Ce trebuie să faci de Florii ca să ştii cu cine te căsătoreşti

femeie-somn.jpg

Românii au printre cele mai interesante obiceiuri de Florii
Foto:123rf

Duminică, ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi care este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim. Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Oamenii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile locului.

Tradiţii pentru spor în casă şi sănătate

 • Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor. Credincioşii merg la slujbă cu ramurile şi după ce sunt sfinţite le pun la icoane, geamuri, uşi, porţi sau le utilizează în gospodărie. 
 • În ziua de Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie.
 • Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.
 • Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.
 • Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă. 
 • În seara din ajunul Floriilor, în unele zone, se mai păstrează obiceiul de a participa la un pelerinaj care porneşte de la o biserică şi se încheie la o altă biserică.
 • Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.
 • Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

Superstiţii în jurul Sărbătorii Floriilor 

 • Se spune că un credincios care se împărtăşeşte de Florii are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie; 
 • În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi;
 • Conform vorbelor din popor, aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte;
 • Superstiţiile de Florii legate de vreme nu se încheie aici. Unele spun că broaştele vestesc prin cântecul lor o vară lungă şi frumoasă;
 • Fetele îşi visează ursitul. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase şi pentru ca, în acel an, cu puţin noroc, să se mărite;
 • În unele zone ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejaţi de boli şi devin mai rezistenţi;
 • Cei care mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire se vor tămădui de boli şi îşi vor întări sistemul imunitar şi pe viitor;
 • Superstiţiile de Florii spun că persoanele care nu vor să cinstească aşa cum se cuvine această sărbătoare se vor umple de pistrui;
 • Se mai spune că din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.
 •  

Ce de bunătăți găsești la târgurile de Florii!

poza-targ-florii.jpg

Este Festivalul Peştelui, la Agronomie

De Florii e dezlegare la peşte pentru credincioşii creştini, care ţin Postul Paştelui. Click! vă spune unde puteți găsi cele mai bune preparate și produse inedite. Azi și mâine, este Festivalul Peștelui, în curtea Universității de Agronomie. Acolo, va găti maestrul bucătar Don Mariano. Vedeta va fi borșul de pește, din care organizatorii promit că vor fi cel puțin 1.000 de porții. De asemenea, veți putea mânca ceva inedit: cârnați și mici din carne de pește. Poate fi vizitat între orele 9.00-18.00.

Este Târg de Florii în curtea Ministerului Agriculturii, deschis azi și mâine, între orele 9.00-16.00. Aveți misiune grea pentru că cei mai buni producători din țară vor aduce preparate cu gusturi autentice românești: zacuscă, murături, siropuri, gemuri naturale, ciocolată și prăjituri de casă, precum și celebrul magiun de prune de Topoloveni.

poza-targ-cozonaci.jpg

Pască şi cozonaci, la Ministerul Agriculturii

Toate sunt produse ecologice certificate și tradiționale atestate. Nu uitați să plecați și cu o sticlă de vin de calitate, din soiuri tradiționale românești. Au venit și meșteșugari, cu păpuși artizanale, costume populare, sculpturi în lemn, pielărie sau sticlă. Veți putea afla povestea românilor care fac afaceri bănoase cu levănțică. În timp ce vă uitați și cumpărați, vor fi spectacole cu artiști din zona Cluj, Maramureș și Bihor. 

 

bucatar-don_mariano.jpg

Maestrul bucătar Don Mariano

Maestrul bucătar Don Mariano ne-a dezvăluit două rețete inedite

Cârnați de pește

Ingrediente: crap, somon, păstrăv, usturoi, sare, piper, cimbru, boia de ardei, condimente de cârnați, mațe de porc (sau de colagen dacă facem în post)

Preparare: Peștele se curăță de solzi, se taie capul, se scot intestinele, se spală, se filetează și se taie în bucăți mici. Apoi se toacă cu mașina de tocat bucăţile de pește de două ori, împreună cu usturoiul. Se pune piper, cimbru, boia de ardei și sare. Se amestecă până se obține o pastă omogenă. Cu această pastă se umplu mațele. Cârnații se frig pe grătar sau la tigaie.

Mici de pește

Ingrediente: crap, somon, păstrăv, usturoi, cimbru, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, piper, sare, puțin bicarbonat, puțin ulei.

Preparare: Peștele se curăță bine și se toacă prin mașină, ca la rețeta precedentă. Se pune piper, cimbru, boia de ardei și sare. Se lasă la frigider 1-2 ore, apoi se scoate și se formează mici. Se pun pe grătar și se servesc calzi, cu muștar.

 

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1