Iată cum scapi de taxa pe gunoi! Soluția propusă de două asociații din sectorul 6

1.jpg

Pliați bine cartoanele înainte de a le arunca la tomberon

Preţul pentru colectarea gunoiului menajer este de aproape 9 lei/persoană pe lună, în Sectorul 6 al Capitalei, iar administratorii a două asociaţii de proprietari au căutat cea mai bună metodă, pentru ca locuitorii imobilelor să scape de această taxă. George Tudoraşcu, preşedintele asociaţiilor Quadra, din cartierul Militari, susţine că blocurile au, în prezent, un sistem de colectare separată a deşeurilor, care le asigură o reducere de 30% a costurilor şi care, în perioada următoare, îi va ajuta să acopere complet plata taxelor şi să aducă venituri asociaţiilor respective.

„Ne-am dorit să îi ajutăm pe oameni să economisească aceşti bani şi am creat un sistem complex de reciclare a deşeurilor, astfel încât să vindem practic gunoiul, nu să plătim pentru a scăpa de el, acoperind parţial taxa de salubrizare. Am amenajat în zona fiecărei asociaţii un spaţiu de colectare separată a reciclabilelor, amplasând igluuri pentru sticlă, carton sau hârtie, pet-uri şi metal. Acestea sunt ridicate o dată pe săptămână de Urban, firma de salubrizare din Sectorul 6, contra cost. Gunoiul menajer este depozitat separat, în pubele aflate în spaţii speciale, închise, lângă fiecare scară de bloc şi sunt golite zilnic de către personalul de curăţenie al imobilelor, în containerele din aria de depozitare”, ne-a explicat preşedintele asociaţiilor de proprietari Quadra, din cartierul Militari.

2.jpg

George Tudorașcu ne învață cum să selectăm gunoaiele

Ca să îi motiveze şi mai mult pe proprietari să colecteze separat deşeurile, administraţia a amplasat saci galbeni pentru reciclabile în spaţiile tehnice existente la fiecare etaj al scărilor, unde oamenii pot pune PET-urile curate şi pliate, astfel încât să ocupe cât mai puţin loc.

3.jpg

PET-urile trebuie să fie golite de aer, astfel încât să ocupe cât mai puțin loc

„A fost destul de greu să obişnuim locatarii cu acest sistem şi nici acum nu putem spune că am reuşit în întregime. Deşi avem două sisteme de sortare, unul cu igluuri şi unul pe fiecare scară, în camera tehnică, uitaţi ce se găseşte astăzi, la câteva ore după ce s-a ridicat gunoiul, în pubelele pentru menajer, câte materiale reciclabile sunt încă aici: cutii de pizza, de îngheţată, pungi de plastic, toate reciclabile şi foarte puţine deşeuri menajere. Eu cred că încă 80% din gunoiul aflat în această pubelă de menajer este reciclabil!”, a spus George Tudoraşcu, în timp ce golea conţinutul uscat al pungilor din cazanul de gunoi.

4.jpg

PET-urile trebuie să fie golite de aer, astfel încât să ocupe cât mai puțin loc

O altă problemă pe care o întâmpină asociaţia în privinţa colectării separate este aceea a PET-urilor şi a cartoanelor introduse în igluuri nepliate, lucru care scade eficienţa colectării separate.
În acest fel, potrivit administratorilor imobilelor, containerele pentru plastic şi carton sunt pline la doar 25% din capacitate, iar la ridicarea de către firma de salubrizare cantitatea este cu mult mai mică, în ciuda volumului. „Avem deja o asociaţie în administrare, care a reuşit să anuleze complet taxa de salubrizare, prin reciclare. Şi aici ar trebui să conştientizăm mai mult faptul că într-un iglu intră chiar şi 600 de PET-uri, dacă sunt presate bine şi am putea strânge şi 100 kg pe un transport. Aşa nu am mai transporta aer şi toată lumea ar fi mulţumită, de la cei care ridică recipientele, până la asociaţie, care poate câştiga mai mult de pe urma acestor deşeuri. În acest moment, spre exemplu, câştigăm 1.000 de lei din reciclare, iar factura este de 3.700 de lei”, a conchis reprezentantul administraţiei.
Loading...

Citește și

  • Taxa pentru gunoi se va plăti de locuitorii sectorului 2 al Capitalei, de la 1 ianuarie 2020

    Taxa pe habitat sau pur și simplu gunoiul va costa de mâine o avere. Mai exact, 159 de lei de persoană, pe an. Nici copiii nu vor scăpa de acest bir, pe care-l vor plăti, evident, părinții. Așa se face că o familie cu doi micuți ar trebui să scoată din buzunar anual 636 de lei. Vestea bună este că Primăria Sectorului 2 a subvenționat gunoiul pentru 2019, dar de la anul nu se va mai întâmpla asta.

  • gunoi colectare primaria sectorul 6 gabriel mutu

    Mai multă responsabilitate din partea asociaţiilor de locatari din sectorul 6 se va traduce în curând în zero taxe pentru gunoiul menajer. Cei care doresc să facă economii sau să nu mai plătească serviciul de salubrizare trebuie doar să înceapă să colecteze deșeurile. Primăria sectorului 6 pune la dispoziţia oamenilor mecanismul prin care proprietarii pot face acest lucru selectiv.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1