Soluţii inspirate pentru unghii deteriorate

Ultima actualizare:

Toată vara ai avut manichiura şi pedichiura impecabile, ai folosit geluri şi ojă semipermanentă ca să te ţină în vacanţe, le-ai şters cu acetonă şi le-ai refăcut de nenumărate ori. Acum uită-te puţin la ele! Sunt pătate, îngălbenite, fragile şi casante? Înseamnă că au nevoie de o perioadă de refacere.

Toamna, dă-le unghiilor tale o pauză de la ojă şi răsfaţă-le cu uleiuri şi creme hidratante, care le redau sănătatea. Până acum le-ai supus unui stres permanent, ai făcut abuz de ojă, de acetonă, de freza din saloanele de cosmetică. „În general, după vară, ne trezim cu unghiile uscate, fragile, traumatizate, sensibilizate, îngălbenite. Se rup uşor, sunt subţiri, se exfoliază. Au nevoie de o perioadă de refacere de cel puţin o lună, în care să facem pauză de ojă şi să le tratăm cu soluţii speciale”, spune Alexandra Firfirel, stilist manichiură-pedichiură la Happy Hours din Bucureşti. 

Pentru unghii fragile, casante, care se rup repede. Specialistul recomandă să îţi ungi unghiile şi cuticulele cu vitamina A, pentru hidratare, sau să-ţi ţii degetele timp de 10-15 minute în ulei călduţ de măsline. Cremele cu colagen şi cele cu gălbenele hrănesc şi ele cuticulele. Pe mâini, aplică glicerină. Este ieftină, se găseşte în farmacii şi repară până şi cea mai distrusă piele. Cum sănătatea vine din interior, e bine să faci o cură de vitamine, să consumi mai mult fier (se găseşte în verdeţuri şi carne roşie), zinc (conţinut de ouă, de peşte), calciu (îl găseşti în lactate). Mai ai nevoie de vitaminele din gama B, care se găsesc în legume şi fructe neprelucrate termic, cereale integrale, lactate, gălbenuş de ou, nuci, unt de arahide sau conopidă. În ceea ce priveşte îngrijirea şi curăţarea cuticulelor, specialiştii spun că nu mai e la modă tăierea lor. Dacă le hidratezi zilnic, le poţi împinge cu un beţişor de lemn, iar ele vor arăta impecabil. Unghiera se foloseşte doar la scurtarea unghiei. Forma dorită se va da cu o pilă. Dacă unghiile sunt fragile şi se rup uşor, pileşte-le doar într-un singur sens, nu dus-întors. De asemenea, evită contactul prelungit cu apa fierbinte, foloseşte mănuşi atunci când faci curăţenie şi evită microtraumatismele repetate.

Îngălbenirea unghiilor e urmarea faptului că ai folosit timp îndelungat ojă cu pigment puternic. Le poţi albi cu zeamă de lămâie. Aceasta le hidratează, le vitaminizează şi le dă strălucire. 

Dacă la picioare te-ai ales cu micoze ale unghiilor, Alexandra Firfirel recomandă să aplici pe zonele afectate o pastă din bicarbonat de sodiu şi câteva picături de vitamina A. Las-o să acţioneze 10-15 minute, apoi clăteşte.

Petele albe sunt urmări ale microtraumatismelor asupra rădăcinii sau, în cazuri mai grave, pot fi cauza unei ciuperci a unghiei. Se tratează cu o pastă obţinută din bicarbonat de sodiu şi apă oxigenată ce se aplică cu un tampon de vată şi se lasă să acţioneze 10 minute. După aceea se masează unghiile timp de 10-15 minute cu vitamina A, insistând la rădăcină.

Vălurirea unghiei e urmarea unui traumatism şi, pe măsură ce a crescut, s-a modificat forma. Se vindecă de la sine. Nu ai ce să-i faci decât să aştepţi să-ţi crească şi, eventual, să urmezi un tratament pentru păr şi unghii.

Problema unghiilor încarnate apare cel mai adesea la picioare. Prima cauză este tăierea lor incorectă, dar şi transpiraţia excesivă şi purtarea de încălţăminte prea strâmtă. Sunt predispuse persoanele cu unghii foarte curbate şi groase, adolescenţii, din cauza transpiraţiei excesive ce macerează ţesuturile, bătrânii, pentru că unghiile lor au tendinţa să se îngroaşe. Alte cauze sunt artroza, medicamentele luate în mod cronic (antipsoriazice sau antiacneice) sau cauze ereditare. Netratată, unghia încarnată poată să ducă la complicaţii infecţioase. Tratamentul e medicamentos sau chirurgical. Ca măsuri de prevenţie, trebuie să tai unghiile drept, dar nu prea scurt, lăsând colţul unghiei deasupra pielii şi forţând-o să crească aşa. 

Tendinţele toamnei în materie de culori

Dacă vara s-au purtat nuanţele neon de roz, turcoaz, corai, acum, toamna, după pauza de refacere a unghiilor, putem trece la oje în nuanţe închise, de albastru, roşu cărămiziu, verde închis, negru, gri. Potrivit stilistului Alexandra Firfirel, nu se mai poartă unghiile lungi şi ascuţite, cu aplicaţii, ci cele mici, cu formă uşor rotunjită, făcute cu ojă simplă. Poţi folosi nuanţe diferite la mâini faţă de picioare, însă doar dacă sunt din aceeaşi paletă cromatică (nuanţe calde cu nuanţe calde, reci cu reci). Înainte de a aplica oja, e neapărat necesar să foloseşti o bază de protecţie.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net