Sfaturi ca să alegi cele mai proaspete ouă de Paşte

Ultima actualizare:

    Cumpără doar produse ştampilate sanitar-veterinar1
Cumpără doar produse ştampilate sanitar-veterinar1

Sunt alimente foarte sănătoase care nu vor lipsi din meniul de Paşte. Cu toate acestea, ouăle pot fi periculoase dacă nu ştim cum să le cumpărăm şi cum să le depozităm. Iată ce sfaturi ne dau specialiştii în nutriţie!

Deşi oul are un termen de valabilitate mare, este recomandat să alegi produse cât mai proaspete. Gândeşte-te că nu vei putea să le consumi pe toate în aceeaşi zi. Dacă vei alege ouă proaspete până în 10 zile, le vei mânca proaspete până-n 13,14 zile.

Verifică atent coaja!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă este să fii atent dacă au sau nu ştampilă. În cazul în care nu sunt inscripţionate sau ştampila nu este vizibilă, nu cumpăra!  Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur că acestea nu sunt bune pentru consum. Verifică atent coaja fiecărui ou din cofraj! Atenţie şi la cofraj! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţa conţine ouă crăpate sau sparte.

Cum se păstrează corect?

Dacă mergi la cumpărături, ouăle se iau după legume, fructe, conserve , lactate etc. Asta pentru că ouăle trebuie depozitate cât mai repede la rece, în frigider. Nu este deloc recomandat să cumperi un carton de ouă şi să te plimbi cu el încă două ore prin magazin. Când ajungi acasă, depozitează ouăle în frigider, la plus 4 grade Celsius, în ambalajul original. Nu le pune în cofrajele de plastic de pe uşa frigiderului. Aerul cald care pătrunde de fiecare dată când deschizi uşa ar putea să le altereze.

Atenţie la ouăle cumpărate de la ţărani

Ouăle care provin din gospodării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu ai încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte. Este indicat ca în acest caz să cumperi, pentru început, o cantitate mică şi să verifici ouăle când ajungi acasă. Apoi, dacă te-ai convins că sunt proaspete, poţi cumpăra fără grijă şi în continuare.

Cum îţi dai seama dacă ouăle sunt proaspete?

Prspeţimea lor se apreciază prin introducerea acestora într-un vas cu apă, cu fundul plat. Oul proaspăt până în 4 zile adoptă o poziţie orizontală şi stă pe fundul vasului. Pe măsură însă ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală.

În ce categorii se încadrează ouăle?

0 – ouă ecologice

1 – ouă provenite de la păsări crescute în aer liber

2 – ouă provenite de la păsări în hale

3 – ouă provenite de lam păsări crescute în baterii modernizate

Atenţie de unde cumpăraţi ouăle!

Atenţie, însă, pentru că un singur ou vă poate strica Sărbătorile. Iată ce vă sfătuieşte Marian Zlotea, preşedintele veterinarilor din România (ANSVSA). Evitaţi cumpărarea ouălor care au coaja crăpată, murdară sau spartă. Dacă, la spargere, ouăle au albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul, nu îl folosiţi. Verificaţi termenul de valabilitate care trebuie să fie prezentă pe ambalaj sau pe ou. Nu cumpăraţi dacă depozitarea şi expunerea se face în aceleaşi locuri unde se află carne, produse din carne, laptele sau alte produse neambalate, precum şi în spaţii unde temperatura depăşeşte 14 grade Celsius. Ca totul să fie perfect, cumpăraţi vopseaua de ouă numai din locuri autorizate, dar verificaţi şi termenul de valabilitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image png
fata blonda zodii horoscop shutterstock 109970870 jpg
inselat jpeg
pardoseli dim jpg
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net