Petele de bătrânețe. Cum apar și cum putem scăpa de ele

pete_pigmentare_tratament.jpg

pete prigmentare
Tenul trebuie protejat cu creme cu SPF
Foto: arhivă personală

Petele de bătrâneţe sau petele maronii (cunoscute ca petele de la ficat, lentigo solar ori senilis) sunt o problemă dermatologică frecventă la persoanele de peste 40 de ani. Apar pe faţă, pe gât sau pe mâini. Specialiştii spun că nu trebuie să ne facem griji pentru acestea. Sunt o mulţime remedii pentru a scăpa de ele.

Aceste pete maronii apar ca urmare a unei alterări în producţia de melanină (pigmentul cu ror de protecţie împotriva razelor ultraviolete). Bronzul, indiferent dacă este de natură solară sau artificială, este o condiţie pentru apariţia acestor pete chiar şi la persoanele tinere.

Medicii spun că persoanele cu pielea mai deschisă sunt mai afectate decât cele cu tenul închis.

Cauzele apariției petelor de bătrânețe sunt diverse. De la expunerile solare îndelungate și până la funcționarea necorespunzătoare a ficatului, petele de bătrânețe sunt un semn al schimbării metabolismului.

Ficatul nu mai poate elimina toxinele, iar acestea apar la nivelul pielii sub forma petelor maronii inestetice. Lipsa antioxidanților din alimentație provoacă apariția lor, iar un tratament adecvat și imediat este absolut necesar.

Cum să scapi de petele de bătrânețe de piele

Chiar dacă pericolul este mai mult din punctul de vedere al aspectului, dacă observi însă că petele își măresc dimensiunile și își schimbă culoarea, este necesar un consult medical imediat pentru că pot fi simptomele altor afecțiuni grave, informează homeremediesweb.com.

Dermatologul va decide dacă petele se pot elimina prin tratamente medicale sau se poate merge pe tratamente naturiste.

Iată câteva dintre cele mai utilizate metode de tratament

Crinoterapia. Procedura constă în aplicarea unui spray cu azot lichid pe suprafeţele afectate care va îngheţa melanocitele şi va distruge zonele pigmentate, stimulând refacerea tisulară. Însă pentru un effect optim sunt necesare mai multe şedinţe de crinoterapie.

Cremele de albire pe bază de hidrochinonă. Aceste creme produc un efect de estompare a petelor de bătrâneţe, zonele pe care se aplică devenind mai deschise la culoare. Însă este o soluţie temporară.

Terapia cu laser.

Microdermabrazia. Constă în îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii, în scopul regenerării sale.

Remedii naturiste pentru a scăpa de petele de bătrâneţe

Oţet de mere cu ceapă. Amestecă oțet de mere cu sucul unei cepe și aplică-l direct pe piele, în zona afectată. Petele vor fi reduse drastic. Pentru un efect mai rapid, poți consuma în același timp, de două ori pe zi o cană de oțet de mere diluat în apă în care mai poţi adăuga puţină miere.

Aloe vera este și ea un remediu bun al petelor de bătrânețe, fiind binecunoscută deja pentru efectele benefice asupra pielii deteriorate și lipsite de vigoare. Petele vor dispărea într-o lună dacă aplicaţi sucul de la aloe direct în zonele afectate de doua ori pe zi.

Lămâia este un bun tratament pentru petele de bătrânețe. Se aplică lămâie proaspătă, direct pe zonele maronii, iar efectele apar după primele doua săptămâni de utilizare.

Uleiul de ricin. Se masează dimineaţa şi seara zona afectată  timp de o lună, timp în care petele vor dispărea complet.

Apa de orez. Chiar dacă pare greu de crezut, poți să scapi de aceste pete foarte simplu cu ajutorul unui remediu natural. Este vorba despre un secret al femeilor asiatice, care au mereu o piele perfectă, chiar și la o vârstă înaintată.

Ai nevoie de doar două ingrediente: 100 de grame de orez şi 200 de ml de apă.

Orezul se pune în apă și se fierbe timp de aproximativ 20 de minute. După acest timp, separă apa de orez, după ce s-a răcit. Orezul care a rămas poate fi folosit la pregătirea unor mâncăruri. Remediul pentru curățarea petelor de bătrânețe este chiar apa în care a stat orezul. Pielea va rămâne curată după 30 de zile de tratament.

Cum prevenim petele de bătrâneţe

Pentru a preveni petele închise la culoare trebuie să evităm expunerea excesivă la soare. De asemenea, trebuie să folosim crème cu factor de protective adecvat tipului de piele.

Atunci când mergem mai mult timp prin soare, ete necesară purtarea unei pălării cu boruri largi. De asemenea, chiar dacă ne este cald, nu este recomandat să mergem prin locuri însorite cu haine care expun foarte mult corpul.

 

Citeşte şi: 

Nico și-a pregătit tenul pentru noul videoclip

Cum îţi poate afecta gătitul tenul? Iată la ce nu te-ai fi gândit vreodată!

 

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

 

Loading...

Citește și

  • pete pigmentare

    Începe sezonul problemelor de piele a cauzate de expunerea prelungită la soare fără protecţie solară. Acest obicei are ca rezultat apariţia petelor pigmentare, o reală problemă a tenului pentru femei, acestea fiind un semn de îmbătrânire prematură, deseori la fel de neplăcut precum apariţia ridurilor.

  • remedii pete fata pete pigmentare aloe vera iaurt frumusete

    Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde din fermitate și elasticitate din cauza producției scăzute de colagen. Și pe lângă liniile fine și ridurile care devin vizibile pe față, ne confruntăm și cu pete maronii, care apar pe față și mâini. Crezi că pot fi aceste pete estompate?