Machiajul potrivit la plajă

10-pagei-1-machiaj.jpg

La malul mării, mai poţi purta o pălărie cu boruri largi, care să te protejeze de soare

Nu te „înarma” cu toată trusa de cosmetice atunci când pleci în vacanţă, la mare. Toate acele chimicale pe pielea ta, în contact cu soarele, îţi pot declanşa acnee, reacţii alergice, şi rişti să rămâi sensibilă la ele toată viaţa.

Machiajul de pe plajă e diferit faţă de orice alt tip de machiaj. Iar asta deoarece trebuie să fie cât mai discret, să-ţi dea un look natural şi, în acelaşi timp, să nu îţi afecteze pielea. O cremă fotoprotectoare cu pigment sau un fond de ten lejer dermato-cosmetic, un stick hidratant pentru buze şi un mascara rezistent la apă, acestea ar fi maximum de produse pe care le poţi folosi la malul mării. Fardurile, cremele şi parfumurile conţin produse fotosensibilizante sau fotoalergice care, în contact cu soarele, îşi descompun molecula şi pot cauza arsuri, reacţii alergice.

„Cremele grase sau uleiurile pot să astupe porii şi să declanşeze sau să agraveze o acnee, pot da mâncărimi şi iritaţii. Fardurile, creioanele şi tuşurile pentru ochi pot provoca dermatite de contact, umflături ale pleoapelor, iar parfumurile şi restul cosmeticelor, în general, în contact cu soarele, provoacă alergii solare, cu pustule, băşicuţe, plăcuţe roşii cu mâncărimi”, explică medicul dermatolog Andreea Cojocaru.

Specialistul recomandă ca pe plajă să renunţi, pe cât posibil, la cosmetice. Mai ales că, odată ce te-ai sensibilizat la un tip de chimicale, nu le vei mai putea tolera niciodată.

Ce alternative sănătoase ai

La plajă, ai nevoie în primul rând de o cremă hidratantă dermato-cosmetică, achiziţionată din farmacii, care să nu conţină parfum şi să aibă factor de protecţie UVA şi UVB 50. Peste această cremă, poţi aplica un fond de ten lejer doar dacă e dermato-cosmetic, non comedogenic. Ca să „împuşti doi iepuri dintr-un foc”, poţi folosi o cremă cu fotoprotecţie care conţine deja pigment în tonul pielii tale. Renunţă la parfum, atunci când stai la plajă, în bătaia soarelui! Ca şi fardurile, parfumurile au molecule fotosensibilizante care accentuează arsura pe locul în care au fost aplicate. Ca alternativă, poţi folosi doar un antiperspirant care opreşte transpiraţia şi miroase frumos.

Sfatul make-up artistului

Dintre toate produsele de machiaj acceptate la malul mării, mascara se observă cel mai puţin, însă face diferenţa deoarece accentuează privirea. Make-up artistul Florina Mărcuţă, soţia actorului Bebe Cotimanis şi şefa unei şcoli de machiaj din Bucureşti îţi recomandă să foloseşte unul rezistent la apă, ca să nu ai surprize.

„Acest produs nu trebui aplicat zi de zi deoarece afectează genele şi ochii mai ales la demachiere”, spune specialistul.

Renunţă la rujul tău preferat mat pentru că va da un aspect încărcat. În schimb, foloseşte un stick hidratant, cu pigment, care să conţină şi el factor de protecţie. Pe fondul unei imunităţi slăbite, soarele poate declanşa herpes. Doar la plimbarea de seară poţi folosi farduri uşor sidefate, în nuanţe de maro, auriu, cărămiziu, care să accentueze bronzul.

Loading...