De ce îţi cade părul toamna

Ultima actualizare:

Ai observat că îţi cade mai mult păr în această perioadă? Nu te speria, e normal, spun dermatologii şi hair stiliştii.

Sunt mai multe cauze, care variază de la femei la bărbaţi. Din fericire, sunt trecătoare, iar pierderea se poate recupera apelând la tratamente naturiste.

Cât păr este normal să cadă 

Înainte de a te alarma că-ţi cade prea mult păr, trebuie să ştii că, în mod natural, pierdem  circa 100 de fire de păr pe zi. Cu cât părul e mai lung, cu atât pierderea pare mai consistentă. Doar pare!

„Trebuie să ştiţi că firele de păr trec prin trei etape: prima, cea de creştere, durează 3 ani. Urmează cea de repaus, în care firele de păr se opresc din creştere, se degradează şi se pierd. După aceea, urmează perioada de regenerare a rădăcinii. Acest ciclu nu este acelaşi pentru toate firele în acelaşi timp. În mod normal, 90% cresc şi 10% stagnează şi se pierd. Toamna, mai multe fire se află în perioada de stagnare, iar asta din mai multe cauze”, aflăm de la Cătălina Asiza Borceanu, hair stilist în cadrul unui salon din Buzău.

Ce se întâmplă toamna 

În primul rând, venim după o vară în care podoaba capilară a fost traumatizată. Soarele, apa de mare, clorul din piscină, produsele de styling pe care le-am folosit abuziv, toate acestea au sensibilizat părul. 

“Organismul nostru are un mecanism de funcţionare foarte bine pus la punct. Vara, părul nu prea cade pentru că funcţia lui e de protecţie a scalpului împotriva ultravioletelor. Melatonina care se secretă în prezenţa luminii protejează foliculul. Toamna, când lumina scade, rădăcina firului de păr nu mai e aşa protejată”, adaugă hair stilistul. 

În acelaşi timp, în lipsa soarelui, şi funcţia tiroidiană la femei scade, ducând la uşoare modificări hormonale. La bărbaţi, cauza căderii părului este legată de testosteron, produs mai mult în sezonul rece din cauza stresului, a asteniei. 

Un alt lucru care se schimbă toamna este dieta. Organismul primeşte mai puţin fier şi vitamine, fapt care slăbeşte rădăcina părului. Acesta cade mai mult şi după o perioadă de stres, de răceală, gripă, sau în sarcină. Nu în ultimul rând, în perioada aceasta cu frig şi vânt ne strângem părul şi purtăm căciuli, glugi, care traumatizează şi sufocă rădăcina firelor.  

Sunt mai multe căi prin care se poate limita căderea părului şi stimula regenerarea lui.

Atenţie la dietă! 

Odată cu venirea toamnei, dieta noastră devine mai săracă în verdeţuri şi mai concentrată în grăsimi, dulciuri. Aceasta e una dintre cauzele căderii părului. „Firul de păr este o structură formată din fier, calciu, magneziu şi proteine. Asta ar trebui să conţină şi dieta noastră. Trebuie să avem grijă să mâncăm carne roşie, ouă, spanac şi legume verzi. Pentru că da, poate consumi legume şi fructe în acest sezon, care e, de altfel, anotimpul recoltei, însă nu mai sunt acele verdeţuri de primăvară, care conţin mult fier. Strugurii, spre exemplu, nu ajută părul”, spune medicul dermatolog Viviana Iordache. Ai putea urma şi o cură cu suplimente pe bază de vitamina D şi vitamina C, de selenium, zinc, vitaminele A şi E, care ţi-ar revigora pielea şi părul. Fă-ţi un set de analize în prealabil.

Cu ce te speli pe cap

Există pe piaţă tot felul de şampoane, spray-uri şi loţiuni special create pentru a reduce căderea părului. Ele conţin ingrediente cu efect vasodilatator local care deschid canalele de irigaţii, forţând hrănirea foliculului. „Monoxidolul este o astfel de substanţă. Sunt eficiente acelea care rămân mult timp pe pielea capului, cum sunt spray-urile şi loţiunile”, precizează medicul dermatolog.

Poţi apela la remedii ieftine, din cămară 

Nu dai greş dacă apelezi la remedii naturiste, folosite încă de pe vremea bunicii. Usturoiul este celebru pentru puterea lui de a regenera părul. Se ia pur şi simplu un căţel de usturoi, se taie pe jumătate şi se freacă scalpul cu el. După aceea, îţi acoperi capul cu o cască de plastic sau cu o pungă şi stai aşa 30 de minute. Apoi speli părul de mai multe ori, ca să se ducă mirosul. Ideal e să faci acest lucru în weekend, să ai timp să te speli pe cap de suficiente ori înainte de a merge la serviciu. Alte soluţii eficiente sunt tincturile de ardei iute şi piper, pe care le găseşti la farmaciile naturiste. Sau chiar gazul. „Se fac cărări şi se aplică doar pe scalp, cu un tampon. Te pişcă, va produce o eczemă, însă nu te speria pentru că efectul este unul benefic, de a produce vasodilataţie”, ne linişteşte dr. Viviana Iordache. 

Hair stilistul Cătălina Asiza Borceanu mai recomandă masajul cu ulei cald de măsline, de argan sau de ricin, înainte de spălatul pe cap. “De asemenea, e bine să mai tunzi părul, ca să nu mai fie atât de greu şi să chinuie rădăcina, iar periatul să se facă uşor, cu perii din păr natural sau cu peri de lemn”.

Măşti cu efect regenerant

  • O mască vitaminizantă se obţine combinând zeama de la o jumătate de lămâie, un gălbenuş de ou, o lingură de ulei de măsline şi una de miere. Mai poţi combina vitamina A uleioasă, vitamina E şi uleiuri de ricin sau de cocos. 
  • Mască împotriva căderii părului, cu usturoi. Dă prin răzătoarea mică 3 căţei de usturoi, adaugă peste ei o lingură de ulei de ricin, 5 de ulei de măsline, una de ulei de cocos, 3 linguri de miere şi 3 gălbenuşuri. Aplică pe scalp, masează foarte bine, apoi lasă masca să acţioneaze timp de o oră, ţinând capul acoperit cu un prosop.
  • Sucul de ceapă face şi el minuni. Aplică-l direct pe scalp, cu 2 ore înainte de a te spăla pe cap, iar rezultatele se vor vedea după doar câteva săptămâni.
  • Soluţia cu petrol, aplicată pe scalp, simplă sau amestecată cu uleiuri şi gălbenuş de ou, stimulează creşterea şi regenerarea părului.
  • Mască pentru scalp gras şi păr uscat. Se amestecă în proporţii egale ulei de nucă, ulei de ricin şi ulei de măsline, pentru lungimi şi vârfuri, iar pe scalp se aplică un amestec de tincturi (de ardei iute, urzică şi mesteacăn) cu care se masează uşor pielea capului. Aceste tincturi au rolul de hrănire, activare a circulaţiei la nivelul scalpului şi de stimulare a creşterii părului. După aplicarea lor, se recomandă acoperirea capului cu un prosop minimum 30 minute.
  • Ceaiuri de ajutor. Clăteşte-ţi părul cu infuzii de rozmarin, de plop, coada calului sau de brusture. Aceste plante stimulează creşterea părului şi îl fac mai strălucitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
furt seif 01, captură video
image
image
image
image
image
image
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net