De ce apar şi cum se pot evita vergeturile

Ultima actualizare:

După celulită, vergeturile sunt unele dintre cele mai inestetice şi frecvente probleme ale pielii. Multă vreme s-a crezut că sunt cauzate doar de variaţiile de greutate, dar există şi alte cauze.

Vergeturile sunt linii albe de necroză a ţesutului cutanat, localizate cel mai frecvent pe fese şi şolduri. Sunt neplăcute mai ales acum, vara, când ne expunem la plajă, în costum de baie. Principala cauză a apariţiei lor este lipsa elasticităţii pielii în combinaţie cu variaţia bruscă în volum a corpului. Dar sunt multe exemple de femei care au variat cu 20-30 kg în perioada de sarcină şi nu au avut nicio vergetură şi fete de doar 16-20 de ani, suple, dar cu pielea plină de vergeturi. Potrivit medicului dermatolog Viviana Iordache, s-a descoperit că nu doar variaţiile de greutate sunt cauza, ci şi unele modificări hormonale. Bolile ovariene, administrarea de hormoni, inclusiv contraceptivele, pot favoriza apariţia lor. „Inclusiv băieţii tineri, preocupaţi de aspectul fizic, care au luat suplimente pentru sport la sală, pot descoperi cu mirare că sunt plini de vergeturi pe braţe, spate sau piept. Medical, vergetura este o ruptură profundă în straturile de elastină ale dermului profund. Ea se vede prin piele şi nu poate fi tratată prin mijloace clasice - creme, loţiuni, împachetări, mezoterapie, peelinguri chimice sau lasere slabe. Soluţia este laserul cu radiofrecvenţă», susţine medicul.Cel mai bine este să iei măsuri pentru prevenirea apariţiei vergeturilor, căci odată instalate, greu mai poţi scăpa de ele. Prin metode cosmetice, la salon, eventual le poţi atenua. Astfel, Florentina Opriş, prezentatoarea emisiunii “Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D, ne dă câteva sfaturi pentru a nu ajunge cu vergeturi.Hidratarea pielii este foarte importantă. O piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare. Foloseşte creme şi loţiuni emoliente, alese în funcţie de nevoile pielii, de anotimp. Ele ar trebui să fie o rutină în timpul sarcinii şi chiar al creşterii, în perioada adolescenţei. Nu pot preveni în totalitate vergeturile, dar cresc tonusul şi elasticitatea cutanată.

Evită margarina şi redu pe cât posibil zahărul alb, dulciurile, produsele de patiserie, carnea roşie şi mezelurile.Evită regimurile drastice de slăbire! Fluctuaţiile în greutate duc la pierderea elasticităţii pielii şi la apariţia vergeturilor.Nu ar strica o cură de detoxifiere, cu macerate vitaminizante din fructe de pădure, fructe proaspete, cereale integrale şi germeni de cereale.

Consumă alimentele bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C (morcovi, citrice etc.), alimente care favorizează regenerarea ţesuturilor (ţelină, mărar, soia, seminţe de in şi de dovleac, nuci, migdale, uleiuri naturale obţinute prin presare la rece din măsline, palmier, floarea soarelui).Extern, fă-ţi zilnic masaj cu extracte din plante medicinale. „Există o tehnică de masaj care ajută la reducerea vergeturilor de după sarcină. Se face longitudinal pe picior, cu mâna, apoi în cercuri concentrice. Masajul trebuie să dureze 10-20 de minute şi se foloseşte ulei de argan şi cremă de arnică. Se face zilnic, după duş”, explică Florentina Opriş.Toate cele de mai sus trebuie combinate cu exerciţii fizice. Înotul este cel mai indicat, dar şi o simplă plimbare în parc sau o alergare uşoară pot face minuni cu picioarele tale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
sarmale freepik jpg
coafura1 jpg
Nuante de par in tendinte la finalul lui 2022  Sursa foto shutterstock 523630864 jpg
horoscop jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop shutterstock jpg
pexels daniel sikpi 191282566 19063983 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net