Consultul ginecologic, parte din rutina oricărei femei. Care sunt simptomele care impun o vizită rapidă la medic

gine.jpg

Când şi de ce trebuie să mergem la ginecolog
Adresați-vă medicului ginecoloG ori de câte ori simţiţi că aveţi o problemă în zona organelor genitale
foto: shutterstock

Consultul ginecologic ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei. Acest consult este important pentru menţinerea starii de sănătate a organelor genitale. Vizita sau controlul anual la medicul ginecolog poate şi trebuie să fie o experienţă plăcută pentru fiecare reprezentantă a sexului frumos.

În articolul de mai jos, Dr. Allia Dmour, Medic primar obstetrică/ginecologie, ne spune când şi de ce trebuie să mergem la ginecolog.

"Obstetrica-ginecologia reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.
Obstetrica-ginecologia folosește consultații specifice și o varietate de teste efectuate regulat, in funcție de vârsta pacientelor și de factorii de risc asociați.
Vă recomand să solicitați o consultație ginecologică cel puțin o dată pe an, care ar trebui să conțină un test Babeș-Papanicolau. Acesta este un test prin care sunt prelevate celule din colul uterin şi examinate la microscop, iar rezultatele vor arăta dacă celulele sunt afectate de virusul papilloma uman (HPV), inclusiv dacă există orice modificări precanceroase sau canceroase. De asemenea, pot fi necesare alte investigații pe care medicul le consideră necesare, de regulă ecografia și analizele de secreție și cultură vaginală.
Dacă se intamplă să vă simțiți rău, adresați-vă imediat medicului ginecolog, nu așteptați controlul anual.

doctor_1.jpeg

Dr. Allia Dmour, medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie
Dr. Allia Dmour, medic primar în specialitatea obstetrică-ginecologie

Simptomele care impun un control ginecologic cât mai curând posibil sunt:

- sângerările anormale (metroragii);
- modificari ale secretiei vaginale, care pot fi patologice;
- menstruatiile dureroase si neregulate ori lipsa menstruatiei (amenoree);
- durere pelvina, durere la contact sexual, durere in timpul urinarii si urinari frecvente, prurit;
- tulburarile de tranzit intestinal, cresterea in volum a abdomenului;
- tensiune mamară, jenă sau durere la nivelul sânului/sânilor, modificari ale profilului, formei sânului sau tegumentelor, scurgere mamelonara spontana/provocata, inflamatie locala, fisuri mamelonare.

În cazul femeilor însărcinate, acestea trebuie să se prezinte la control medical lunar, în primele 2 trimestre ale sarcinii, iar în ultimul trimestru al sarcinii de două ori pe lună.
Consultațiile ginecologice standard presupun examenul ginecologic (EVV, EVD), ecografia transvaginală sau abdominală-pelvină, discuția cu medicul referitoare la starea de sănătate a pacientei (anamneza), diagnosticul prezumtiv și recomandările medicale, în funcție de afecțiunile specifice ale pacientei.
Consultațiile obstetricale (sarcină) standard cuprind examenul clinic general, examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin), ecografie biometrie sarcină, evaluarea sarcinii în funcție de vârsta de gestație, stabilirea protocolului de urmărire a sarcinii și recomandările medicale", a spus Dr. Allia Dmour, medic primar obstetrică/ginecologie. Cu 15 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor, Dr. Allia Dmour le este alături pacientelor sale atât în diagnosticarea şi tratarea unor afecţiuni, cât şi in momentul magic în care devin mame.

Loading...
 
 

Citește și

 • Steriletul, cea mai indicată metodă contraceptivă pentru femei după ce au devenit mame

  Deseori se întâmplă ca femeile să aibă o problemă în alegerea unei metode eficiente de contracepţie. Steriletul poate fi alegerea cea mai bună, confortabilă şi eficientă. Marele avantaj în montarea steriletului constă în faptul că, o perioadă de câţiva ani, femeia este ferită de o sarcină nedorită.

 • menopaza

  Menopauza este o etapă importantă şi sensibilă în viața fiecărei femei, etapă care trebuie abordată cu foarte multă încredere și optimism. Este marcată de încetarea menstruației și de încheierea activității ovarelor care nu vor mai produce hormoni sexuali estrogen și progesteron. De obicei, menopauza se instalează definitiv în jurul vârstei de 50-51 de ani. În articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre menopauză.

 • Tot ce trebuie să stiţi despre virusul HPV

  Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer de col uterin. Depistarea precoce a infecției genitale cu papilomavirusuri sau virusurile papiloma umane (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

 • Ce să vorbești cu un adolescent

  Adolescenţa este vârsta magică pentru copilul care uşor, uşor se transformă într-un tânăr. Această perioadă este, fără îndoială, cea mai complicată şi cea mai tumultoasă din viaţa lui. Părinţii, ca să poată rezona cu adolescenţii, trebuie să ia foarte în serios această etapă. Tot ce se petrece în viaţa lor este important, indiferent cum priveşti tu, ca adult, toate astea, iar discuţiile cu ei sunt esenţiale.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1