Când expiră şi cum se păstrează corect produsele de machiaj

machiar-invechit.jpg

Dacă ai multe cosmetice, nu uita ca, din când în când, să faci ordine printre ele, să arunci ce este vechi, să le cureţi!

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Atunci când nu sunt de bună calitate, expirate sau păstrate în condiţii necorespunzătoare, produsele de machiaj ne pot afecta sănătatea, avertizează Mirela Păduraru, consilier în estetică, trainer în cosmetică şi machiaj profesional.

Specialista ne spune cum să avem grijă de cosmeticele pe care le folosim zi de zi, dar şi la ce să fim atente atunci când mergem la un salon, pentru machiaj. "De fiecare dată când îţi cumperi un produs de machiaj ai grijă să fie sigilat, păstrat în condiţii de temperatură şi igienă corespunzătoare. Asta deoarece termenul lui de valabilitate se calculează din momentul deschiderii. Ai observat cu siguranţă simbolul unei cutii deschise, cu o cifră în interior. Aceasta reprezintă numărul de luni calendaristice de valabilitate a produsului, din momentul deschiderii acestuia şi variază între 1 şi 36 luni. Cosmeticele cu o textură cremoasă sau lichidă au întotdeauna un termen de valabilitate mult mai mic decât cele cu textură „prăfoasă”, de tip „pulbere sau pudră”, spune Mirela Păduraru. Ca un reper, iată care ar fi perioada de valabilitate a celor mai importante cosmetice, în funcţie de producător:

  • Baza de machiaj: 6 – 12 luni
  • Corector / Anticearcăn: 6 – 12 luni
  • Fond de ten: 12 – 24 luni
  • Pudră: 12 luni
  • Creioane de ochi: 12 luni 
  • Farduri cremoase: 6 – 12 luni
  • Farduri de ochi compacte: 12 – 24 luni
  • Rimel: 3 – 6 luni
  • Fard de obraz: 12 – 36 luni
  • Ruj & gloss: 12 luni

“Referitor la compoziţie, asigură-te că produsele de machiaj nu conţin parabeni, ftalaţi, petrol sau propylene glycol – ingrediente care pot cauza o lungă listă de probleme de sănătate”, mai spune specialista. Păstrează-le în locuri uscate, răcoroase (nu în baie!), ferite de lumină şi căldură. Nu lăsa capacele deschise şi fardurile expuse prafului şi microbilor. Dacă porţi în geantă produse de machiaj, păstrează-le într-un portfard şi nu lăsa geanta în soare puternic. De asemenea, spală temeinic şi dezinfectează în fiecare săptămână bureţii şi periile de machiaj. “Nu lăsa pensulele de machiaj expuse în baie pentru că, atunci când tragi apa de la toaletă, toţi microbii se vor ridica în aer şi se vor aşeza pe ele”, mai spune consilierul în estetică.

Poţi face conjunctivită şi de la salon

Dacă de produsele tale cosmetice de acasă ai grijă şi ştii că sunt sigure, nu la fel poţi spune despre cele din saloanele unde mergi să te machiezi. Acolo, pensulele, rujul, mascara, sunt folosite pentru o mulţime de cliente, iar tu te poţi alege cu boli precum: dermatită de contact, acnee, virus herpetic, conjunctivită etc. Nu este nici o ruşine să întrebi make-up artistul dacă produsele sunt dezinfectate. Profesioniştii folosesc 3 tipuri de dezinfectanţi: unul pentru mâini, unul special pentru farduri şi unul profesional pentru pensule. Inclusiv rujul se curăţă după fiecare clientă. Insistă ca make-up artistul să le dezinfecteze în faţa ta. Refuză serviciile celor care au trusa de machiaj murdară, cu un aspect neîngrijit, pensule îmbâcsite de fond de ten, precum şi palete de farduri pline de praf.

Ce se întâmplă dacă foloseşti farduri expirate

Produsele pentru machiajul ochilor expirate sau păstrate în condiţii necorespunzătoare pot cauza infecţii, inflamaţii cronice, lăcrimarea sau uscarea ochilor. Pot apărea traumatisme de genul ulcioarelor, conjunctivitei, sau chiar virus herpetic la ochi, ce poate genera o keratoconjunctivită cu răni pe cornee. „Se poate ajunge chiar la orbire”, avertizează Mirela Păduraru. Produsele expirate folosite la machiajul feţei pot cauza eritem, alergii şi acnee. La nivelul buzelor, ingredientele din rujuri se absorb mult mai repede decât pe restul tenului. Asigură-te că ai un ruj de foarte bună calitate, care nu are în compoziţie plumb (element foarte periculos pentru organism).

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5