10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre anticoncepţionale

Ultima actualizare:

    Vrei să te bucuri de weekenduri la mare şi să nu ai mentruaţie în acea perioadă? Un truc pentru a „păcăli” weekendul este începerea foliei în prima duminică după apariţia mentruaţiei
Vrei să te bucuri de weekenduri la mare şi să nu ai mentruaţie în acea perioadă? Un truc pentru a „păcăli” weekendul este începerea foliei în prima duminică după apariţia mentruaţiei

Mii de femei, în frunte cu tine, iau anticoncepţionale pentru a se proteja de o sarcină nedorită. Şi funcţionează, atâta timp cât nu faci anumite greşeli, care pot duce la limitarea sau la anularea eficienţei pastiluţei.

Înainte de toate, trebuie știut faptul anticoncepționalele asigură protecție imediat, încă din prima zi de administrare, numai dacă începi folia în prima zi de menstruație. Dacă administrarea începe în oricare altă zi a ciclului menstrual, atunci este bine să fie folosită o metodă contraceptivă suplimentară în primele 7 zile. Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog (doctorul@planificaneprevazutul.ro), ne spune ce greşeli e bine să evităm dacă vrem ca pastiluţele să îşi facă efectul.

1. Nu lua contraceptive concomitent cu vitaminele B6, B12, C şi acidul folic pentru a nu risca anularea reciprocă a efectelor. Dacă le foloseşti  în același timp rişti și apariția unei sarcini nedorite, și ineficiența vitaminelor.2. Eficiența pilulelor are de suferit și în cazul unui tratament în paralel cu antidepresive și antifungice, cu anumite medicamente folosite în tratamentul diabetului și unele indicate pentru tratarea anxietății și a tulburărilor de somn.3. Medicamentele care accelerează capacitatea de metabolizare a ficatului pot afecta eficiența pilulelor: carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, rifampicina.4. Pilulele contraceptive cresc acțiunea următoarelor medicamente: diazepam, antidepresive triciclice, teofilină. De aceea, dacă faci tratament cu aceste medicamente, e necesară să scazi doza.5. Contraceptivele orale pot determina necesitatea ajustării dozelor de Paracetamol și de Aspirină.6. Antibiotice precum ampicilina, metronidazolul, chinolonele și tetraciclina NU reduc efectul contracepției orale, pilulele rămânând la fel de eficiente chiar și dacă le administrezi simultan. Însă există și unele antibiotice care reduc eficienţa anticoncepționalelor (cele folosite în tratamentul tuberculozei, meningitei...).7. Ceaiul de sunătoare, de grepfrut şi de citrice în general scad eficienţa pilulelor.8. În cazul persoanelor supraponderale, contracepţia orală poate avea un efect redus sau chiar anulat.9. Anticoncepţionalele sunt contraindicate fumătoarelor cu vârsta de peste 35 de ani deoarece cresc riscul producerii unui accident vascular.10. În perioada unui episod de vomă, diaree, e necesar să foloseşti în paralel o metodă suplimentară de contracepţie pentru următoarele 7 zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
pasca sorin bontea jpg
horoscop webp
omleta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net