Dormitul pe spate, cel mai sănătos. Iată topul celor mai bune poziții de somn!

somn.jpg

femeie care doarme
Dormitul pe spate previne și apariția ridurilor

Poziția de somn este esențială atunci când vorbim despre sănătatea coloanei vertebrale, a încheieturilor și mușchilor. Ea ne poate agrava sau ameliora afecțiuni digestive sau sforăitul, ne poate accentua ridurile sau deforma sânii. De aceea, trebuie aleasă în funcție de conformație.

„Când dormim, stăm ore în șir în aceeași poziție. E important să fie cea corectă, care ni se potrivește. Ea își pune amprenta asupra sistemului osos, muscular, articular. Gâtul, coloana vertebrală, încheieturile, toate vor avea de suferit dacă nu ne corectăm poziția de somn”, spune medicul ortoped Tarek Nazer, care a făcut un top pozițiilor de somn. Pe primul loc este dormitul pe spate.

Topul pozițiilor de somn

 • Dormitul pe spate. Este cel mai sănătos. „Coloana vertebrală stă dreaptă, în poziție corectă. Pe lângă faptul că previne durerile de spate și pe cele de gât, susține fermitatea sânilor și previne apariția ridurilor pe care le-am face atunci când ne strivim fața de pernă. Mai mult decât atât, stând pe spate, cu o pernă mai înaltă sub cap, prevenim refluxul gastro-esofagian”, spune medicul. Această poziție este recomandată tuturor, mai puțin gravidelor și celor care au deja probleme la coloană. Lor le e recomandată poziția laterală, pe partea stângă.
 • Dormitul pe o parte. Este pe locul 2 în acest top și are beneficiile lui: previne durerile de gât și de spate, reduce refluxul acid și este cea mai bună poziție pentru cei care sforăie și pentru gravide.
 • somn.jpg

  cuplu care doarme
  Această poziție e recomandată femeilor însărcinate și celor care sforăie
 • Poziția fetus – nerecomandată. Deși mulți o adoră, ea poate accentua durerile de articulații și te împiedică să respiri normal, ceea ce duce la o oxigenare mai slabă a creierului. „Este motivul pentru care uneori te trezești obosit, fără chef, amețit”, explică dr. Tarek Nazer.
 • Dormitul pe burtă – interzis. Această poziție pune presiune pe coloană, care va sta curbată nenatural (neavând o zonă de sprijin), ceea ce duce la dureri de gât, de spate. În plus, vine cu minusuri și la capitolul frumusețe: apar mai multe riduri și afectează fermitatea sânilor.
 • sfaturi-somn-bun.jpg

  femeie care doarme pe burtă
  Poziția pe burtă nu respectă și nu menține curbura anatomică a coloanei toracale și lombare

Cum controlăm poziția de dormit

Este foarte greu să ne dezobișnuim de o anumită poziție de somn, însă nu imposibil. Medicul ortoped ne învață să începem să stăm în poziția corectă din prima clipă în care ne așezăm în pat, chiar dacă după ce adormim revenim la cea greșită. „De fiecare dată când ne trezim din somn, pe parcursul nopții, trebuie să ne aducem aminte să ne readaptăm poziția. După un timp, organismul nostru va memora această poziție, se va obișnui cu ea”, e de părere specialistul.

tarek-nazer.jpg

Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie
Dr. Tarek Nazer, specialist Ortopedie și Traumatologie

Perna și salteaua au și ele un rol

În afară de poziție, contează și salteaua și perna folosite. Potrivit medicului, salteaua trebuie să fie mai dură, în așa fel încât să mențină poziția naturală de confort a coloanei. „Cele moi dau senzația de relaxare temporară, însă nu mențin coloana și favorizează compresia discurilor, apariția cifozei și a durerilor de spate”. Perna trebuie să fie de înălțime potrivită, astfel încât să asigure o poziție neutră între corp, gât și cap. „Alegeți perne ortopedice, care se adaptează pe forma coloanei cervicale; gâtul să nu fie în hiperextensie sau în hiperflexie”, recomandă medicul.

Loading...

Citește și

 • Aproape un sfert din viaţă ne-o petrecem în pat, dormind. În acele momente, este foarte important să avem o postură corectă, adaptată nevoilor fiecăruia dintre noi. Pentru că nu doar numărul de ore de somn contează, ci şi calitatea lor. Te dor umerii, spatele, sforăi sau nu reuşeşti să adormi? Schimbă poziţia de somn şi toate problemele se vor rezolva. Specialiştii citaţi de Bright Side ne dau exemple concrete.

 • somn, pozitie de somn, predispozitie la boli, dormit pe stanga, toxine

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1