Cum pot fi depistate bolile de ficat şi rinichi

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Bolile de ficat şi de rinichi, dar şi alte modificări de structură ale organelor interne pot fi depistate cu ajutorul unor proceduri medicale foarte eficiente, cum ar fi ecografia abdominală, elastografia şi urografia intravenoasă.

Ecografia abdominală identifică tumoriInvestigaţie nedureroasă, ecografia abdominală poate fi făcută oricând. Medicii recomandă efectuarea acestei analize o dată sau chiar de două ori pe an. Nu are contraindicaţii şi investighează starea organelor interne: cele din abdomen (ficat, pancreas, colecist, rinichi, splină) şi pelvis (vezica urinară, uter, ovare, prostată). Astfel, se pot depista în stadiu incipient boli grave, precum cancerul renal.La ce te mai ajutăEcografia abdominală este indicată pentru verificarea stării rinichilor după un transplant, pentru ghidarea acului în cadrul unor proceduri medicale (biopsie) sau în cazul unui traumatism, pentru evaluarea posibilelor complicaţii apărute la organele interne. Steatoza hepatică (sau „ficatul gras“), splina mărită, pietrele la rinichi, chisturile renale, colecistita (inflamaţie a veziculei biliare), pancreatita acută sau cronică şi prezenţa de lichid în cavitatea abdominală sunt alte complicaţii vizualizate la acest tip de ecografie.De asemenea, se pot aprecia forma, dimensiunea şi structura majorităţii organelor abdominale sau pelviene. În unele cazuri, ecografia abdominală poate pune singură diagnosticul, alteori este nevoie de examinări suplimentare. Investigaţia costă între 100 şi 300 de lei.Cum te pregăteştiCu o seară înainte de ecografie, nu trebuie să consumi alimente bogate în grăsimi. Pentru buna vizualizare a organelor interne, trebuie să ai vezica plină, de aceea consumă în prealabil apă plată sau sucuri necarbogazoase. Important!Ecografia abdominală nu poate oferi detalii despre organele aflate în spatele unor structuri osoase şi nu depistează structuri mai mici de trei mm.Când se recomandă elastografiaAlternativă la metodele invazive de monitorizare a bolilor de ficat, elastografia se realizează cu ajutorul unui ecograf special (FibroScan) şi monitorizează evoluţia hepatitelor de tip B sau C, deoarece măsoară gradul de afectare a ficatului. Este nedureroasă şi durează puţin.Ce presupune investigaţiaNu trebuie să te pregăteşti dinainte pentru acest examen medical, iar rezultatul este eliberat pe loc. În timpul analizei, va trebui să stai întins, iar medicul îţi va plasa sonda aparatului în zona intercostală. Dacă persoanele internate în clinicile de stat pot face gratuit elastografia, atât pentru ficat, cât şi pentru sâni, în centrele private, preţul unei analize variază între 150 şi 500 de lei.

Urografia intravenoasă arată bolile renale


    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Metodă de examinare a rinichilor şi a căilor urinare, cu ajutorul unei substanţe injectate intravenos, care analizează atât anatomia organelor renale, cât şi felul în care acestea funcţionează. „Urografia intravenoasă depistează patologii la nivelul căilor urinare, cum ar fi colica renală, boala Basedow (boala autoimună a glandei tiroide) şi tuberculoza pulmonară evolutivă. În plus, investighează şi anumite simptome, precum stări alergice, anemii, sânge în urină, hipertensiune arterială necontrolată“, susţin specialiştii.Bine de ştiut!După ce ţi se injectează substanţa de contrast, se face o radiografie, care se se developează pe loc şi, în funcţie de datele pe care le furnizează, medicul repetă procedura de mai multe ori, la anumite intervale. Când examinarea s-a încheiat, poţi mânca şi trebuie să bei multă apă ca să elimini substanţa din organism. Procedura medicală costă între 250 şi 600 de lei.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net