Cum ne protejăm casa și mașina de hoți atunci când plecăm în vacanță. Ponturi pentru derutarea infractorilor

Ultima actualizare:

    Hoții nu iau vacanță când noi suntem plecați în concediuFOTO: Pixabay.com
Hoții nu iau vacanță când noi suntem plecați în concediuFOTO: Pixabay.com

Cei mai mulți ne pregătim de concediu, în această perioadă. Ne facem bagajele, verificăm liste, ba chiar luăm și lucruri în plus, în cazul în care ”poate ne trebuiesc”. De multe ori uităm, însă, ce este mai important: asigurarea casei și mașinii împotriva hoților.

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, mașină, depozit ori în circulaţie, transmite Poliția Română.

Polițiștii spun că, de obicei, în perioada concediilor se dau cele mai multe spargeri de locuințe și de mașini. Și chiar dacă pare greu de înțeles, tocmai deținătorii de valori ignoră cele mai elementare măsuri de protecție devenind astfel victimele hoților, aceștia din urmă devenind din ce în ce mai ingenioși.

Folosiți uși solide și seifuri

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai eficiente metode de protecție este limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpului de sustragere a acestora de către infractori. Dacă știți că plecați de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, asigurați-vă că aveți uși solide la locuință sau montați grilaje sau obloane. De asemena, dacă aveți valori sau sume mari de bani și nu doriți să le depuneți la bancă, folosiți seifuri bine ascunse, greu de spart. Acestea sunt bariere fizice care au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe.

Sisteme de securitate cu supraveghere video

Polițiștii recomandă utilizarea sistemelor de alarmare și protecție care reprezintă, de fapt, bariere psihice pentru infractori, mai ales când plecăm de acasă pentru o perioadă de timp. Pot fi folosite sisteme de securitate perimetrală, antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video. Barierele psihice au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale.

Cum să protejați locuințele dacă locuiți la bloc

•    montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;

•    asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare;

•    asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;

•    la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare; instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;

•    montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

•    conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;

•    montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;

•    dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

Ce măsuri să luați dacă locuiți la casă

Puteţi monta un sistem de:

•    supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;

•    protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;

•    iluminare cu senzori de mişcare.

Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavostră poate fi:

•    instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;

•    interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumneavoastră, bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;

•    apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii;

•    prezenţa unui câine;

•    evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare

•    când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;

•    în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.;

•    montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;

•    achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.

Nu povestiți pe internet că sunteți în vacanță

Polițiștii recomandă să nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.

Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.

Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.


    Hoții acționează fără griji când suntem în vacanțăFOTO: Pixabay.com
Hoții acționează fără griji când suntem în vacanțăFOTO: Pixabay.com

Cum să își protejezi mașina cât timp ești în vacanță

Casa nu este singura luată în vizor de hoți atunci când proprietarii sunt plecați în concedii. Mașina, mai ales dacă este parcată pe trotuar sau într-o zonă nesupravegheată video poate deveni ușor ținta acestora. Nici cele parcate în curte nu scapă de infractori dacă li se par atractive.

Polițiștii spun că, înainte de a pleca în vacanță, trebuie să verificați dacă nu cumva ați uitat cheile în contact sau geamurile deschise. Apoi, trebuie să mai verificați dacă nu cumva ați uitat genți, bijuterii, telefoane, jucării scumpe, în interiorul mașinii.

De asemenea, înainte să plecați, mai verificați încă o dată dacă portierele sunt încuiate.

Polițiștii spun că dacă vrem să avem un concediu fără griji, trebuie să ne asigurăm că ne lăsăm lucrurile în siguranță, pentru că hoții nu iau vacanță. Mai mult, acesta este sezonul lor preferat.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net