Calendar ortodox 2018, 7 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina, Sf Cuvios Lazăr

calendar-ortodox-2018-7-noiembrie-sfantul-cuvios-lazar.jpg

Calendar ortodox 2018, 7 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina, Sf Cuvios Lazăr
Cuviosul Lazăr făcătorul de minuni
creştinortodox.ro

Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina sunt prăznuiţi la data de 7 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 7 noiembrie.

Calendar ortodox 2018, 7 noiembrie. Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina

Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina şi-au primit coroana în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.  Ei au avut ca lider Sfântul Ieron care a refuzat să intre în armată şi să slujească idolilor. El împreună cu ceilalţi creştini au mărturisit până la sânge pe Hristos şi au primit coroana muceniciească în anul 298. Alături de Ieron au fost chinuiţi şi în cele din urmă ucişi Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Longhin, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, , Eutihie, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Theodot,  Dorotei, Castrichius, Anicletus, Themilius, Ilarion, Diodotus şi Amonitus.

Troparul Sfinţilor 33 de Mucenici din Melitina

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor 33 de Mucenici din Melitina

Ceata mucenicilor cea strălucită şi purtătoare de lumină, răsărind după înţelegere, a luminat Biserica astăzi cu razele minunilor. Pentru aceasta, prăznuind cinstită pomenirea lor, cerem cu rugăciunile lor, Mântuitorul nostru, să ne mântuieşti pe noi din nevoi, ca un Milostiv Dumnezeu şi de oameni iubitor.

Calendar ortodox 2018, 7 noiembrie. Viaţa Cuviosului Lazăr făcătorul de minuni

Cuviosul Lazăr s-a născut în Asia, în apropiere de Magnesia, din părinţi de neam bun, cinstitori de Dumnezeu, Nichita şi Irina. La naşterea lui Lazăr s-a văzut în casă un nor luminos iar femeile l-au văzut pe sfânt în picioare, cu chipul spre răsărit şi cu mâinile în formă de cruce. El a mers la şcoală şi încă de atunci tot ce avea dădea săracilor cu toate că deseori era pedepsit de dascăli pentru ceea ce făcea. El a trecut la monahism şi s-a nevoit toată viaţa cu post şi rugăciune, şi pe mulţi a îndrumat pe calea cea dreaptă. Norul luminos de la naşterea sa s-a arătat şi atunci când a adormit întru Domnul. A stat 15 ani pe un stâlp a fost îngropat lângă stâlp şi moatele sale au fost sursă de minuni şi au dat alinare multora, a fost sursă de izbăvire, belşug şi dăruire mântuitoare.

La 6 noiembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Melasipp, Casina şi Antonie;
  • Sfinţii Mucenici Auct, Tavrion şi Tesalonica;
  • Sfântul Mucenic Atinodor;
  • Sfântul Mucenic Alexandru cel din Tesalonic;
Loading...

Citește și