Calendar ortodox 2018, 20 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

calendar-ortodox-2018-20-noiembrie-sf-grigorie-decapolitul.jpg

Calendar ortodox 2018, 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
doxologia.ro

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 20 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 20 noiembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2018, 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie s-a născut în una din cetăţile Decapoliei, Irinopolis. Tatăl lui, Serghie, era un păgân robit de patimile trupului. Mama sa, Maria, era credincioasă şi iubitoare dee Dumnezeu. A mers la şcoală unde a învăţat cele ce-I erau de trebuinţă, dar mai multe a învăţat de la biserică unde a ascultat cuvinte mântuitoare şi pline de folosinţă dugovnicească. Gândul I s-a înăţat la cele cereşti iar cele pământeşti le-a urât de la început. La vârsta maturităţii familia a vrut să-I caute soţie dar el, fără să spună nimic, a plecat la mănăstire. După ce tatăl lui s-a prăpădit mama a plecat şi l-a căutat prin toate schiturile şi mănstirile iar când l-a găsit s-a bucurat. După ce a trecut printr-o mănăstire de eretici, pentru că era în floare în acele zile a doua etapă a ereziei iconoclaste, a ajuns într-o mănăstire unde egumen era un frate al mamei sale. Aici s-a nevoit cu post şi rugăciune timp de 14 ani. El simte nevoia de a face şi altora bine aşa că pleacă spre Roma, pe drum făcea minuni, scotea demoni din oameni şi multe persoane stăpânite de duhuri necurate a salvat.

A adormit întru Domnul la 20 noiembrie 842 şi la mormântul lui mulţi suferinzi s-au vindecat.

După cucerirea Constantinopolului de către turci, moaştele sale ajung prin zona Serbiei, la un dregător turc care dorea să facă bani și înţelegând valoare moştelor pentru credincioşii creştini a hotărâtsă le vândă. Aşa că le-a scos la mezat pentru cine voia să le cumpere, promiţând că le va da pentru o cantitate egală cu greutatea lor în aur. Evlaviosul boier Barbu Craioveanu a cerut să se cântărească şi când le-a pus pe balanţă a fost nevoie de foarte puţin aur pentru a le putea cumpăraaşa că turcul care le vindea a exclamat: “Creştin la creştin trage!” Astfel, moaştele Sfântului Grigorie au ajuns la mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, şi în anul 1656 au fost aşezate în racla lucrată de un meşter din Braşov.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul Glasul 3

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul Glasul 3

Fecioara astăzi...

Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Smerita rugăciune către Sfântul Grigorie Decapolitul

"Chip te-ai facut înfrânării şi, prin dumnezeiescul Duh, pe toţi i-ai luminat; alergarea dreptei credinţe ai săvarşit-o şi, cu învăţăturile, lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila.

Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaşte, cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, preafericite Părinte, înţelepte Grigorie."

La 20 noiembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
 • Sfinţii Mucenici Nirsa, episcopul, şi Iosif, ucenicul sau;
 • Sfinţii Mucenici Isachie, Ioan şi Savorie;
 • Sfinţii Mucenici Gheitazet:
 • Sfinţii fecioare Tecla, Vautha şi Denahida;
 • Sfinţii Mucenici Eustatie, Tespesie şi Anatolie;
 • Sfântul Teoctist Marturisitorul.
Loading...

Citește și

 • Peştera sfântului Apostol Andrei din jud. Constanţa. Sf Ap. Andrei este pomenit în calendarul ortodox pe 2018 la data de 30 noiembrie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2018, 6 decembrie Sfântul Ierarh Nicolae

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1