Ţi-a expirat ITP-ul? Ai rămas şi fără talon!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Şoferii vor avea parte, în curând, de o nouă surpriză legislativă care, dacă va intra în vigoare, îi va lăsa pe mulţi dintre ei pietoni. Este vorba despre o reglementare în ceea ce priveşte Inspecţia Tehnică Periodică (ITP-ul) care, dacă îţi va expira, te va lăsa automat şi fără certificatul de înmatriculare. Iată ce ni se pregăteşte!

Ministerul de Interne, Registrul Auto Român şi Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor au trimis Guvernului o propunere de act normativ menită să elimine din circulaţie maşinile ai căror proprietari nu s-au prezentat în intervalul stabilit la Inspecţia Tehnică Periodică. Această propunere încearcă să respecte o directivă a Comisiei Europene care trebuie implementată şi la noi în ţară.

Ce spune acum legea

În prezent, cei care circulă cu ITP-ul expirat riscă amenzi de până la 2.000 de lei. În acest caz, poliţistul rutier va reţine şi certificatul de înmatriculare al autoturismului pe care-l veţi putea lua înapoi numai în cazul în care veţi face dovada unui ITP valabil, efectuat exclusiv la RAR. Aşadar, dacă te prinde poliţia fără ITP valabil, primeşti amendă, rămâi fără talon şi eşti obligat să faci ITP-ul la RAR, unde ştim cu toţii că verificările se fac mult mai amănunţit faţă de staţiile ITP de cartier.

Ce schimbări  ne aşteaptă

Potrivit revistei Capital, când certificarea ITP expiră, RAR va trimite automat o notificare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor care suspendă imediat certificatul de înmatriculare în baza de date. Aceeaşi informare, ajunsă şi la Poliţia Rutieră, va duce la oprirea în trafic a maşinilor cu talonul suspendat şi reţinerea acestuia până la obţinerea certificării ITP. În plus, şoferii care circulă cu astfel de maşini vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.200 şi 2.000 de lei.

Maşinile second hand, înmatriculate în 3 luni

O altă problemă rezolvată prin noile măsuri care vor fi adoptate este cea a deţinătorului din acte al unui vehicul abia vândut. Cum în prezent, în multe cazuri, cumpărătorul unui vehicul de ocazie „uită” să înmatriculeze maşina pe numele său circulând cu vehiculul rămas pe numele fostului proprietar, acesta din urmă primind în continuare eventualele amenzi, legislaţia va prevede ca, în termen de 90 de zile după radierea vehiculului de către vânzător, noul proprietar să fie obligat să înmatriculeze maşina pe numele său. În caz contrar, prin colaborarea dintre primării, administraţii financiare şi poliţie, şoferii aflaţi în culpă, adică noii proprietari, vor fi opriţi în trafic şi amendaţi cu până la 2.000 de lei.

ITP la un an pentru maşinile vechi

Registrul Auto Român mai vine cu o propunere care îi va afecta pe toţi proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani. Pot­rivit revistei Capital, şeful RAR, George Dinică, a declarat că instituţia pe care o conduce vizează creşterea frecvenţei de efectuare a ITP-ului de la doi ani la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani.Totodată, RAR are în plan implementarea unui sistem video permanent în unităţile de testare ITP (în service-urile auto) pentru a putea supraveghea activitatea care se desfăşoară acolo. Cu alte cuvinte, prin supravegherea video se încearcă prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net