Măsuri de siguranță la mașină înainte de a pleca în vacanță

Ultima actualizare:

Ca în fiecare an, vine și timpul pentru o vacanță. Nu există anotimp în care să nu poți face o călătorie frumoasă. În ceea ce privește vara, acest anotimp este perfect pentru a pleca în concediu, pentru a te bucura de natură. Se înșeală cine crede că o priveliște e aceeași văzută în diferite zile, răsărituri sau amurguri care se repetă. Fiecare anotimp schimbă peisajul, iar cine e atent vede și aude mereu altceva.

Românii se relaxează în natură de aceea în fiecare an preferă să facă o călătorie la munte, unde este aer curat. Sunt interesați de peisajele frumoase în orice împrejurare, nu se plictisesc și nu se simt obosiți în natură niciodată.

Înainte de a pleca în călătorie este obligatoriu să-ți lași casa în siguranță. Acest lucru este valabil și dacă pleci într-o călătorie în țară sau în străinătate cu mașina.

Dacă pleci cu mașina în vacanță trebuie să o pregătești de o călătorie mai lungă și să te gândești unde o vei parca. Cu ceva timp înainte de plecare fă o revizie tehnică la mașină pentru a fi sigur că va fi în stare bună de funcționare atunci când vei parcurge cu ea sute de km. Cu siguranță nu-ți dorești ca după primele sute de km să te trezești că ai anumite probleme la mașină care îți pot afecta vacanța. Pentru siguranța ta și a celorlalte persoane care vor călători cu mașina trebuie să verifici: lichidul de frână, uleiul de la motor, lichidul de răcire, presiunea cauciucurilor, starea amortizoarelor, funcționarea farurilor, uzura plăcuțelor de frână, funcționarea luminilor de stop și avarie, semnalizarea, etc. Au existat accidente la drum lung care s-au produs din cauza presiunii scăzute a pneurilor și exploziei acestora în trafic.

Gândește-te câte bagaje vei lua cu tine pentru că la drum lung nu este indicat să ai mașina supraîncărcată. Evită să ai prea multe lucruri (termos, sticle și altele) care nu sunt fixate în mașină pentru că în caz de frânare bruscă acestea pot lovi persoanele din mașină ca niște proiectile. Verifică cu atenție cauciucurile mașinii pentru că deplasările pe autostradă sau pe drumurile lungi în anumite condiții meteorologice necesită anvelope de calitate. Este o diferență între cauciucurile care rezistă la 40-50 km/h în oraș și anvelopele care fac 100-130 km/h pe autostradă.

Alege cu atenție drumurile în care probabilitatea de deteriorare a mașinii este mai scăzută și unde poți circula în trafic în siguranță. Principalele rute și drumuri naționale sunt de obicei mai bune, mai uniforme. În plus există și stații de benzină unde poți face alimentarea mașinii. Foarte important este să ai amortizoare bune la mașină, mai ales dacă mașina este încărcată cu bagaje grele. Amortizoarele uzate măresc distanțele de frânare și pot perturba sistemul de frânare ABS. Dacă uzura amortizoarelor este de 50% este posibil ca distanța de frânare să crească cu aproape 2 m. De asemenea ele pot afecta precizia mașinii de a sta pe viraje, iar în caz de condiții de asfalt umed acvaplanarea intervine și la viteză mai mică (din cauza faptului că amortizorul nu mai ține normal roata în contact permanent cu asfaltul). Alte consecințe ale amortizoarelor uzate sunt distrugerea rapidă a pneurilor, ale unor componente ale suspensiei și apariția unui disconfort la cei din mașină din cauza denivelărilor de pe carosabil.

Fii atent la condus și respectă viteza și regulile de circulație, pentru a evita evenimentele din trafic. Condusul mașinii sute de km este un pic diferit de condusul prin oraș, de acasă până la locul de muncă. Trebuie să fii pregătit în cazul în care apare vreun eveniment în trafic. Cu ajutorul unei camere auto poți demonstra că un anumit eveniment din trafic nu s-a produs din vina ta. De exemplu poți filma faptul că cineva te-a lovit din față în timp ce tu staționai.

Unii șoferi lasă mașina pe liber când se apropie de o intersecție cu semaforul pe roșu. Nu este bine să faci așa pentru că mașina nu-i făcută să meargă pe liber. Dacă în momentele acelea trebuie cumva să accelerezi, să eviți o situație, timpii de reacție scad pentru că trebuie să apeși ambreajul și să selectezi și treapta de viteză și deci durează. Condusul pe liber face ca motorul să consume benzină. Dacă frânezi și mergi cu motorul frânat consumul este zero, astfel conduci economic, nu consumi prea multă benzină.

Dacă decizi să mergi cu avionul și lași mașina acasă, trebuie să o ții într-un garaj unde să fii sigur că va fi în siguranță sau la niște prieteni care vor avea grijă de ea. Dacă lași mașina undeva în curtea unei case, la rude, este bine să alegi un loc de parcare destul de departe de copacii mari sau de alte utilități cum sunt cutiile de gunoi sau altceva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net