Conduci cu mâna pe geam? Rişti să faci cancer

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Atenţie, şoferi! Dacă sunteţi obişnuiţi să conduceţi cu mâna stângă pe geam, vă expuneţi unui risc mărit de cancer de piele.

Este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, după ce au descoperit că cel mai mare risc de cancer, în cazul şoferilor, îl prezintă partea stângă a corpului.

Problema este cauzată de razele ultraviolete la care se expun aceştia, în momentul în care deschid geamul şi circulă cu mâna stângă sprijinită de portieră. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, 65% din cazurile de cancer de piele apar pe partea stângă a corpului.

Românii, însă, nu dau doi bani pe spusele americanilor. Laurenţiu Avram, de 34 de ani, ne-a spus: „Merg mult cu mâna pe geam, vara, şi nu am păţit niciodată nimic. Nu mă sperie deloc studiul americanilor. E normal să mă prindă soarele când stau cu mâna afară".

Legătura dintre cancerul de piele şi şofat a apărut în momentul în care cercetătorii au observat un studiu din 1986, derulat în Australia, care arăta că majoritatea cazurilor de cancer de piele întâlnite la bărbaţi apăreau pe partea dreaptă.

Automobilele din Australia au volanul pe partea dreaptă, de unde şi justificarea apariţiei acestui tip de cancer. E firesc, spun dermatologii, care atrag atenţia că orice expunere îndelungată la soare măreşte riscul de cancer de piele. Soluţia? Crema de protecţie solară sau hainele cu mâneci lungi.

«Încerc să evit soarele foarte puternic»

Doiniţa Tudorache, 37 de ani: „Astea sunt prostii! Mă sperie de nu mai pot studiul americanilor. Îmi place să conduc, iar atunci când îmi ţin mâna pe geam, sau pe marginea portierei, mă relaxez".

simeon stalpnicul png

Toma Visarion, 43 de ani: „Nu prea obişnuiesc să merg cu mâna scoasă pe geam. Doar câteodată, când e foarte cald, mă mai răcoresc aşa. E periculos, pentru că nu ştii ce nebun vine şi te loveşte".

simeon stalpnicul png

Cheptene Teodor, 39 de ani: „În general, încerc sa evit să scot mâna pe geam atunci când soarele este foarte puternic. Dacă am nevoie de relaxare, mă sprijin de cotieră".

simeon stalpnicul png

«Folosiţi creme cu protecţie solară mare!»dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog, Spitalul Universitar Bucureşti

"În general, oamenii consideră expunerea la soare doar atunci când merg la plajă. Şi momentul în care scoţi mâna pe geamul maşinii este considerat tot expunere la soare. Chiar şi dacă este umbră, radiaţiile de tip UV A afectează pielea. Astfel, scoaterea mâinii pe geamul maşinii, într-un soare puternic, poate fi mai periculoasă decât o zi de plajă. Este recomandată evitarea scoaterii mâinii pe geam, sau folosirea unei creme cu fotoprotecţie, cu spectru larg".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net