Ce maşină să-ţi iei dacă eşti şofer începător. 6 sfaturi de la Titi Aur

Ultima actualizare:

Tinerii români sunt pasionaţi de maşini. Cei mai mulţi dintre ei iau cu asalt şcolile de şofat imediat ce au împlinit vârsta majoratului. Greşeala majoră pe care o fac e că aleg să conducă autoturisme aspectuoase, cu mulţi cai putere, total nepotrivite cu pregătirea lor de şoferi. Pilotul Titi Aur a explicat pentru Click! care sunt criteriile după care novicii ar trebui să-şi aleagă maşinile.

Tentaţia maşinilor care «iau ochii». Când cumpăraţi o maşină evitaţi să o alegeţi pentru opţiunile sale de decor, cum sunt sistemele audio, eleroanele şi spoilerele. şi concentraţi-vă asupra elementelor de siguranţă activă (controlul tracţiunii, sistemul ABS, controlul derapajului, sistemul de ajustare a direcţiei etc.) şi de siguranţă pasivă (airbaguri, scaune, centură de siguranţă). O maşină „ochioasă” îţi mănâncă banii, deşi îţi oferă plăcere.

Ponei sau cai putere? 

Maşinile „fioroase” vă ajută atunci când efectuaţi o depăşire sau când trebuie să ieşiţi dintr-o situaţie periculoasă.

Însă puterea pe care o au aceste vehicule vă va încuraja să depăşiţi adesea viteza maximă admisă. Pe de altă parte vă va fi greu să dozaţi consumul, astfel încât să şofaţi economic. Cu o astfel de maşină, în loc să parcurgeţi kilometri şi să vă rodaţi ca şoferi nu faceţi decât să cheltuiţi bani inutil.

Atenţie la autoturismele scumpe! 

Nu doar preţul de achiziţie face maşinile costisitoare. Sunt mărci auto care costă puţin atunci când le cumpăraţi, însă care devin costisitoare în service, când începeţi să schimbaţi piese. Asigurarea CASCO în cazul autoturismelor scumpe va costa enorm, la fel şi impozitul anual, care se calculează în funcţie de cilindree.

Benzină sau diesel? 

Da, e o întrebare pe buzele tuturor şoferilor. Dacă ştiţi că nu veţi parcurge mai mult de 3.000 km pe lună, atunci nu se justifică achiziţionarea unui autoturism diesel. Maşinile alimentate cu motorină consumă mai puţin la suta de kilometri, dar sunt mai costisitoare.

Clasa medie, cea mai tare

Recomand cu căldură maşinile din clasa mică sau cele din clasa medie. Sunt uşor de parcat şi de manevrat, şi-au dovedit fiabilitatea şi sunt accesibile. Dacia Logan e o maşină ideală pentru un novice, o recomand fără nici un interes. La fel pot spune şi despre un Volvo de clasă medie, însă mi-e greu să cred că un începător clasic şi-o poate permite.

Asfalt sau off-road?

Există mărci bune ca motorizare, dar care nu fac faţă drumurilor de la noi. Sunt gândite pentru şosele perfecte, iar în România puţine pot fi considerate astfel. Atunci e bine ca începătorii să caute maşini mai „brutale”, cu suspensie McPherson. Cele mai populare alegeri în ţara noastră sunt VW Golf, Seat Toledo şi Renault Clio.

Top 5 maşini recomandate novicilor

- Dacia Logan. Noul model Dacia Logan şi-a demonstrat fiabilitatea pe drumurile de la noi. Este cea mai ieftină achiziţie (6.890 de euro în varianta de bază, pe benzină). Pentru un Logan plăteşti şi cea mai ieftină asigurare CASCO (409 euro/an la Generali).- VW Polo. Cel mai fiabil autoturism din clasa mică, conform raportului TUV pe 2013. Modelul a înregistrat cele mai puţine incidente, în trei ani de teste, şi a parcurs, în medie, 32.000 km. Costă 11.448 de euro, varianta cu două uşi, echiparea Trendline, şi 12.290 de euro, varianta cu patru uşi a aceeaşi echipări.- Kia Rio 1.1 DSL. Modelul pe motorină înregistrează unul dintre cele mai mici consumuri de carburant (3,3 litri extra urban, 3,9 litri urban, 3,6 litri mixt). Modelul poate fi cumpărat începând cu 12.203 euro.- Hyundai i10 vă garantează un cost scăzut pentru reviziile obligatorii, plus garanţie de cinci ani, fără limită de kilometri.- Ford Focus 1.0 Ecobust: O maşină care parchează singură este una de mare ajutor şoferilor. Modelul Ecobust 1.0, pe benzină, cu 5 uşi, se vinde în România cu 16.450 de euro, la care se adaugă 200 € costul senzorilor de parcare spate.

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net