Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sânziene

Ultima actualizare:

    Conform datinilor, în ziua de Sânziene fetele tinere află când se căsătoresc
Conform datinilor, în ziua de Sânziene fetele tinere află când se căsătoresc

În fiecare an, pe 24 iunie, creştinii sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. În popor secrede că noaptea care precede ziua de Sânziene este una magică, în care toate minunile sunt posibile. Iată care sunt tradiţiile şi superstiţiile legate de această sărbătoare!

Conform tradiţiilor populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze. Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fiinţe extrem de frumoase, zâne care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Ele se prind în horă şi transformă florile şi buruienile în plante cu puteri tămăduitoare. Cine le culege şi le foloseşte, va reuşi să se vindece de orice boală. Mai mult, în această noapte, Sânzienele  zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă şi împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii şi apără semănăturile de grindină.

Există superstiţia conform căreia persoanele care nu sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânzienele care se vor răzbuna.

În unele regiuni din ţară fetele culeg flori de sânziene de pe câmp şi-şi împletesc coroniţe. Apoi, ele aruncă aceste cununi peste case. Dacă florile se agaţă de horn înseamnă că fata respectivă se va căsători în curând.

În dimineaţa de 24 iunie, băieţii se adună în cete şi bat satele în lung şi-n lat, cu flori de sânziene la pălării.

Tot azi se alege Drăgaica, aleasă dintr-un grup de şapte fete. Ea trebuie să fie cea mai cuminte, cea mai frumoasă, cea mai harnică şi cu sufletul cel mai curat. După ce fata este aleasă, ea e împodobită cu spice de grâu în timp ce restul tinerelor se îmbracă în alb. Apoi, alaiul porneşte prin sat, iar fetele cântă şi dansează la fiecare răscruce.

Una dintre cele mai cunoscuet datini se referă la roua din noaptea de Sânziene. Despre aceasta se crede că ar avea proprietăţi magice, miraculoase. Oamenii cred că dacă te stropeşti cu rouă pe faţă şi trup, vei deveni chipeş, cu un corp frumos şi zvelt. Prin alte părţi ale ţării se crede că roua culeasă de dimineaţă vindecă artroza şi durerile de oase.

În alte ţinuturi, oamenii mai numesc sărbătoarea de Sânziene şi Amuţitul Cucului. Dacă acesta încetează din cântat înainte de Sânziene, atunci vara va fi una secetoasă.

Ca să fie sănătoşi şi să aibă spor la munca câmpului ţăranii îşi prindeau la cingătoare tulpini de cicoare.

Pentru a alunga spiritele rele, oamenii aprind focuri mari şi fac mult zgomot: cântă din bucium sau strigă puternic pentru a speria spiritele rele.

image
image
image
image
image
image
zodiac 2904106 1920 jpg
paula seling snitele de post jpg
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
image
actualitate.net
image
actualitate.net