Sâmbătă, 2 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Moșilor de toamnă

Ultima actualizare:

    La praznicul Moșilor de toamnă cinstim memoria celor dragi plecați la viața de dincolo
La praznicul Moșilor de toamnă cinstim memoria celor dragi plecați la viața de dincolo

Respectând tradiția, în prima sâmbătă a lunii noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Moșilor de toamnă, tradiție cu o semnificație spirituală deosebită. În acest an, pe data de 2 noiembrie, sunt comemorați cei adormiţi întru Domnul, rude și prieteni. .

. În popor, această slujbă specială, oficiată în toate lăcaşurile ortodoxe, este cunoscută sub numele de Moşii de toamnă.

Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo. În aceste zile, în cimitire, aducem ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie la crucea care veghează somnul celui adormit. De asemenea, nu în ultimul rând, păstrăm un moment de reculegere în memoria celor  comemorați.

În ziua de comemorare  să respectăm rânduielile praznicului

În ziua de comemorare,  creștinii respectă  rânduielile praznicului:  merg la biserică, rostesc rugaciuni pentru rudele comemorate, le pomenesc numele  la Sfânta Liturghie și  împlinesc fapte de milostenie. Totodată,  creștinii impart sărmanilor din comunitatea în care trăiesc  ofrandele  specifice  zilei de comemorare: colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări și haine ( chiar și obiecte care să-i ajute  să ducă un trai mai bun).

*Creștinii  respectă tradiția praznicului specifică Moșilor de toamnă  convinși că Dumnezeu îi va mai ierta celui comemorat  o parte din păcatele săvârşite cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. Desigur,  potrivit credinţei creştine, toţi cei care mor împăcaţi cu Dumnezeu, dar şi cu semenii lor, pe care au fost supăraţi în timpul vieţii, se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.

Creștinii, cei vii și cei adormiți,  fac parte din Biserica lui Hristos

Spre deosebire de alte religii, creştinii, cei vii şi cei adormiţi (morţi) - fac parte din Biserica lui Hristos, care-i numeşte pe cei trecuţi la viaţa de dincolo „adormiţi". De aceea,  Mântuitorul Iisus dăruieşte cuvântului „adormit" înţelesul de înviere, ştiut fiind faptul că, din această stare, cel adormit se poate trezi.

Ofrandele, de ajutor pentru sufletele celor adormiţi

În ziua acestei prăznuiri, care se desfăşoară în biserici iar ecoul ei ajunge la porţile cerului, este esenţială prezenţa  noastră la slujbă, cu credinţă şi în deplină linişte.

*Trebuie să ajungem la biserică înainte de începerea slujbei, să ne rugăm în liniște la icoane  pentru odihna  și iertarea păcatelor   celor  pe care-i comemorăm.

Ce să-i oferim preotului

După ce ne rugăm , în dimineața  praznicului, înainte de  slujba de Liturghie, mergem la ușa altarului,  îi dăm preotului pomelnicul cu  numele persoanei comemorate, o lumânare, un pliculeț cu tămâie și un prosop.

Să asistăm la Sfânta Liturghie

După slujba Sfintei Liturghii, urmează slujba Parastasului, când preotul citeşte pomelnicele, cu numele de botez ale rudelor adormite. Acum se sfinţesc în sfântul lăcaş coliva, prescurea (pâinea) şi vinul, simbolul unităţii euharistice dintre cele două lumi, apoi se împart celor săraci. Credincioșii, care  au posibilități materiale, este bine să împartă şi câte patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemătate de Hristos cu sufletul omului.

.Împlinirea rânduielilor la Moșii de toamnă aduc bucurii în viața celor care le împlinesc   

 *Coliva și vinul nu trebuie să lipsească de la slujbele de pomenire. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială  a credinței noastre în înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind învierea Sa. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiţi pentru iertarea păcatelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
image png
fata blonda zodii horoscop shutterstock 109970870 jpg
inselat jpeg
pardoseli dim jpg
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net