Praznicul Înălţării este consacrat ca zi a Eroilor

Ultima actualizare:

    Sunt omagiaţi eroii neamului românescFoto: Adevarul
Sunt omagiaţi eroii neamului românescFoto: Adevarul

Prin hotărârile Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, marele praznic al Înălţării Domnului a fost consacrat ca zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. În acest an , Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor coincid cu o mare sărbătoare a creştinătăţii, praznicul Sfinţilor împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama lui Elena.

Totdeauna, Ziua Eroilor are o dublă semnificaţie: istorică şi religioasă.  De aceea, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi din străinătate se fac slujbe de pomenire a tututror eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi pentru întregirea neamului.                             

Pomenirea eroilor neamului

La slujba consacrată Înalţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate lăcaşurile de cult ortodoxe : catedrale, biserici, mănăstiri, în cimitirele, troiţele şi la monumentele închinate acestora în ţară şi străinătate. Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Ulterior, această decizie a fost consfinţită de hotărârile sinodale din anii 1999 şi 2001, care au proclamat praznicul Înălţării Domnului la cer ca Sărbătoare Naţională Bisericească. De asemenea, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război,  a proclamat Înălţarea Mântuitorului Hristos-Ziua Eroilor, ca  sărbătoare naţională a poporului român. 

La slujbele de pomenire a eroilor neamului sunt pomeniţi ostaşii şi 

luptătorii români căzuţi la datorie de-a lungul deceniilor pe  câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori.

Să ne amintim…

Să ne amintim că înaintaşii noştri şi-au sacrificat viaţa pentru apărarea patriei, a tradiţiilor strămoşeşti, pentru libertatea şi pentru întregirea neamului. Să ne amintim şi să ne  mândrim că, în fiecare familie, un bunic sau un stră-străbunic a fost un ostaş participant la bătăliile pentru apărarea demnităţii românilor.   

image
image
image
image
image
image
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net