Pe 18 octombrie creștinătatea îl sărbătorește pe Sf. Apostol și Evanghelist Luca, pictorul Maicii Domnului

sf._apostol_si_evanghelist_luca_doxologia.ro_.jpg

Sfântul Evanghelist Luca a fost pictorul Maicii Domnului
Sursa foto: Doxologia.ro
Citeste tot despre: 

Așa cum menționează Doxologia.ro, Sfântul Apostol Luca este considerat patronul iconografiei creştine, cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, care-l purta în braţe pe fiul său Hristos .

Totodată, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca  a pictat și  prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. O bună parte dintre icoanele realizate de Sfântul Apostol  au fost duse de cei 12  apostoli pe meleagurile unde aceștia  și-au împlinit apostolatele. De-a lungul timpului, peste ani și ani, icoanele respective au fost găsite, în mod miraculos, în alte zone geografice. Un exemplu concludent în această privință o aduce în prim plan, în timpul unei rugăciuni, pe Sfânta Eufrosina, căreia  i s-a arătat  Maica Domnului. Aceasta i-a indicat  unde poate să găsească  una dintre icoanele ei, pictată de Evanghelistul  și pictorul Luca.

Credincioșii pot admiră o veche icoană  creștină  

La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, credincioșii pot admira una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată de Sfântul Apostol Luca, iar  sfântul odor o înfățișează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe. Potrivit tradiției creștine, chiar Maica Domnului i-a cerut sfântului Evenghelist ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt, iar acestea să fie dăruite  celor 12 apostoli, pentru ca odoarele  să fie răspândite în întreaga lume creștină. Dintre aceste odoare au mai rămas doar trei: una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.
 

Sfântul Luca, zugrav și iconar

Sfânta Tradiție îl pomenește neîncetat pe Sfântul Apostol Luca drept zugrav și iconar al Maicii Domnului. Se crede că Sfântul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, iar la multe dintre ele, Sfântul Evanghelist a avut-o  ca  model pe Maica Domnului, pe când aceasta trăia în acea vreme.

loading...
Loading...