O sărbătoare impresionantă : Hramul Paraclisului Maicii Domnului Prodromița

Ultima actualizare:

     O sărbătoare care a atras mii de credincioși:icoana Maicii Domnului Prodromița   Sursa foto : Noutăți ortodoxe.ro
O sărbătoare care a atras mii de credincioși:icoana Maicii Domnului Prodromița Sursa foto : Noutăți ortodoxe.ro

În fiecare an, la data de 12 iulie, credincioșii sărbătoresc hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, o sărbătoare închinată Maicii Domnului Prodromiţa, ocrotitoarea sfântului lăcaș chiar de la sfințirea Paraclisului.

În ajunul sărbătorii, marți, 11 iulie , de la ora 19.00, credicioși din întreaga țară și din Capitală au  participat la o impresionantă scoatere în procesiune a icoanei Maicii Domnului Prodromița , în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.  

Așa cum a precizat preotul Ciprian Grădinaru, la evenimentul religios din seara zilei de 11 iulie de pe Dealul Arsenalului au participat numeroşi credincioşi bucureşteni, dar şi pelerini veniţi din toată ţara: din Ardeal, din Maramureşul istoric, credincioși care au dorit să participle la hramul paraclisului. ”Participarea credincioșilor la acest eveniment arată evlavia poporului faţă de Maica Domnului. Indiferent de vremea de afară, oamenii se jertfesc pentru sufletul şi mântuirea lor”, a spus preotul Ciprian.

Inițiativa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române  

 În anul 2011, când a avut loc târnosirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit spre închinare acestui sfânt lăcaș orthodox  o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului  Prodromiţa de la Muntele Athos.

Miercuri, 12 iulie, în ziua sărbătorii, de la ora 9.00,  credincioșii veniți s-o sărbătorească pe Maica Domnului Prodromița au asistat la Sfânta    Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar Patriarhal  (delegatul  Preafericitului PărintePatriarh Daniel), împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în  Altarul de vară  situat la curtea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.  Cu acest prilej credincioșii care au participat prima dată la un astfel de eveniment, au avut prilejul să afle amănunte despre istoricul icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului  Prodromița.

Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost pictată la Iași

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Icoana prezentă în Catedrala Mântuirii Neamului este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a Icoanei de la Muntele Athos și atrage atenția  prin frumusețea ornamentului  și a coroanelor Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos care sunt împodobite cu pietre prețioase.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodoromiţa , pictată la Iași, în anul 1863, a fost dusă la Muntele Athos și a devenit ocrotitoarea  Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu.

 În lumea creștină se știe că, de când a fost dusă la Muntele Athos, și până în zilele noastre, icoana originară Prodromița este un izvor de bucurii și de binecuvântări  și pentru monahii care trăiesc în Sfântul Munte Athos,  și pentru credincioșii care se închină în Schitul românesc Prodromul.

Copia fidelă a icoanei Maica Domnului Prodromița, făcătoare de minuni

Copia fidelă, în mărime naturală, a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos, la care se închină credincioșii veniți s-o sărbătorească pe Maica Domnului Prodromița  în ziua de 12 iulie, a fost realizată la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Credincioșii care vor să se închine și să se roage la sfânta icoană pe parcursul anului, o găsesc  în Paraclisul „Învierea Domnului” din  Catedrala Mântuirii Neamului. La data de 24 octombrie 2011,  icoana a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfinţirii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. La această dată a fost adus la Bucureşti  capul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (24-28 octombrie 2011). Sfânta icoană este renumită pentru numeroasele minuni pe care le face în rândul credincioșilor din București și din țară, veniți să-i ceară  ajutorul Maicii Domnului Prodromița.

Sărbătoarea  de cinstire a hramului Maica Domnului Prodromița , la care au participat mii de credincioși,  s-a încheiat  prin procesiunea de așezare a sfintei icoane  în Paraclisul  Mântuirii Neamului, dar credincioșii și-au împărtășit impresiile despre măreața sărbătoare și despre bucuriile pe care le-au trăit de câte ori s-au rugat la sfântul odor,  până seara târziu.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net