La 6 iunie, ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul

traditii_inaltarea_jpg.jpg

În ziua Înălțării Domnului la cer să împlinim tradițiile strămoșești
Sursa foto: Click.ro
Citeste tot despre: 

Înălțarea Domnului Iisus la cer se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Înviere, totdeauna într-o zi de joi. La Sărbătoarea Ispasului, așa cum este numit acest praznic în tradiția populară, este ultima zi când credincioșii mai vopsesc ouă roșii până la Paștele viitor.

Tradiții pentru spor și sănătate

În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numeste si Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios și a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălțat Domnul la cer.

Documentele religioase menționează că Sărbătoarea Înălțării la cer a Domnului Iisus a fost celebrată și în Răsărit și în Apus la 40 de zile după Sărbătoarea Paștelui, într-o zi de joi.

Formula de salut în ziua sărbătorii

În această zi, oamenii se salută cu urarea "Hristos s-a înălțat!" și se răspunde cu urarea "Adevărat s-a Inălțat!".

La 40 de zile de la Înviere, Iisus s-a arătat ucenicilor

Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristo  s-a arătat ucenicilor săi și le-a dovedit că El este  Mântuitorul care a Înviat.

După 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor săi pentru ultima dată și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt. Apoi a mers la marginea  orașului Ierusalimul, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer sub privirile lor.

În zilele noastre, modesta capelă de unde s-a înălțat Hristos este un loc de rugăciune atât pentru creștini, cât și pentru musulmani și păstrează o  dovadă a trecerii lui Hristos pe acolo, o piatră pe care este imprimată urma piciorului Său.

Tradiție împlinită din vremea lui Hristos

În ziua praznicului, în multe zone din țară, oamenii își pun la brâu frunze de nuc. Tradiția populară menționează că ei respectă o veche datină împlinită de Hristos când s-a înălțat la cer. Atunci, oamenii își puneau la brâu frunze de nuc care să-i ocrotească  de boli și de rele.

În ziua praznicului este bine să fim veseli, așa cum a fost Ispas, să evităm controversele și să fim generoși cu săracii din comunitatea noastră.

Nu se prestează munci în gospodărie și nici la câmp în Muntenia, Moldova și  Oltenia, spun specialiștii în etnografie și folclor  de la Muzeul Dunării de Jos Călărași.

În această zi de sărbătoare se sfințesc plantele  de leac printre care: alunul, leușteanul și  paltinul. 

De asemenea, în tradiția populară se spune că persoana care moare în ziua de Ispas ajunge direct în Rai și nu mai trece prin Judecata de Apoi.
La sărbătoarea Înălțării Domnului este cinstită Ziua Eroilor

La sărbătoarea Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor. De aceea, în toate catedralele, bisericile, cimitirele, mănăstirile, la troițele și la monumentele închinate memoriei acestora se fac praznice de pomenire.

În semn de recunoștință pentru eroii țării

În ziua de Înălțare, clopotele bisericilor vor fi trase la ora prânzului,  în semn de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru țară și credință.
Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Totodată, această decizie a fost consfințită  prin alte două hotărâri  sinodale  în anii 1999 si 2001. Cu acest prilej,   această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.
Din anul 2003, ziua Înălțării Domnului a fost stabilită prin lege ca sărbătoare națională a poporului român.
În unele zone se sărbătoresc Moșii de Ispas și se fac pomeniri pentru morți, mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar oamenii își împodobesc ferestrele cu frunze de leuștean. La Moșii de Ispas se împart pachete cu alimente: păine caldă, brănză, ceapă verde, vin și rachiu.

Loading...