La 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului

Ultima actualizare:

An de an, la 21 noiembrie Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare este cunoscută de foarte mulți credincioși și sub numele de Vivodenia sau Ovedenia.

Părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, sunt cunoscuți în lumea ortodoxă pentru credința lor arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că ei se rugau la Dumnezeu să primească bucuria de a fi părinți. Totodată, ei  promitrau că dacă vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Îngerul li s-a arătat lor și le-a vestit că vor avea o fată care va purta numele de Maria. Neuitând de promisiunea făcută în fața lui Dumnezeu, când Fecioara Maria a împlinit trei ani, părinții ei, Ioachim și Ana au dus-o  pe fiica lor la templu.

Aici, ei au fost întâmpinați de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a condus-o pe Fecioara în cea mai sfântă încăpere a templului, numită Sfânta Sfintelor. Documentele religioase menționează că, în această încăpere, Maria a rămas până când ea a împlinit  vârsta de 15 ani și nu întâmplător, Maria a fost dusă în acea încăpere ”pentru a deveni ea însăși Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu, sălaș pentru Dumnezeul nostru, al tuturor credincioșilor”.

Mai multe informații legate de această sărbătoare sunt prezentate în “Protoevanghelia” și în “Evanghelia după Iacov”. Dintre toate sărbătorile închinate Maicii Domnului, doar “Bunăvestirea” are la bază un eveniment istoric care a fost menționat în Sfânta Scriptură. Informatiile referitoare la celelalte sarbatori nu apar in evangheliile canonice, ci provin din Sfanta Traditie si din evangheliile necanonice.

Sunt si anumite obiceiuri specifice acestei zile cum ar fi: copiii care pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea vor fi tinute la caldura si la lumina si vor inmuguri si inflori. Iar odata cu prilejul ANului Nou, acestea vor fi folosite drept sorcove. Nu in ultimul rand, dat fiind faptul ca aceasta sarbatoare este intr-o perioada de post si pentru ca toti crestinii sa se poata bucura de sarbatorirea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, Biserica Ortodoxa a randuit ca pe data de 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Aici a fost întampinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu, sălaș a lui Dumnezeu-Cuvântul.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică are tradiții care aduc norocul și sănătatea în familie

În țara noastră, în tradiția strămoșească, acestei mari sărbători religioase i se mai spune și Ovidenia. Deși stricto sensu Ovidenia este un cuvânt care vine din slavonă cu sens de „intrare”, în popor are înţeles de „vedere, primă apariție, văz, vedenie”. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova și Bucovina, și sub numelede Vovidenia, cu aceeași semnificație.

Această sărbătoare  este  asociată  în popor cu simbolurile luminii

Sărbătorită în fiecare an la 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, focul, lumânarea  şi soarele. Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este ziua magică în care se deschid cerurile

În această zi se „leagă” farmecele. Acum se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. În tradiţia populară, în ziua de Ovidenie, aşa cum mai este numită această sărbătoare,  se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor. 

Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea.

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice.

Oamenii certaţi îşi cer iertare.

Conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii.

Dacă va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarnă lungă şi grea. “Se crede că de Ovidenie se deschid cerurile şi că acum, cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. 

Se mai spune că de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca”, spun specialiştii în etnografie şi folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

Crenguţe de măr, puse la înflorit În satele din Bărăgan încă se mai păstrează un obicei străvechi. În ajunul sărbătorii, copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Ţinute la căldură şi lumină, până la Anul Nou acestea înfloresc, iar copiii le folosesc drept sorcovă.

Începutul Sărbătorii Luminii Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea când, lângă ruinele templului unde a crescut, a fost construită o biserica închinată Fecioarei Maria. Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu.

Conform tradiţiei, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de 3 ani, unde a trăit şi a slujit ca fecioară în templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilarie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naște pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

image
image
image
image
image
image
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net