La 21 aprilie, credincioșii prăznuiesc Izvorul Tămăduirii

izvorul_tamaduirii_crestin_ortodox.ro_.jpg

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii amintește un miracol împlinit de Maica Domnului
Sursa Foto: creștinortodox.ro

În fiecare an, în prima vinere după Paşti, în Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. În acest an, acest praznic împărătesc închinat minunilor înfăptuite de Maica Domnului este rânduit la data de 18 aprilie.

Tradiția spune că această sărbătoare evocă un miracol  petrecut cu 1500 de ani în urmă. Minunea s-a împlinit pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu puţin timp înainte ca acesta să ajungă împărat.

Istoricul sărbătorii

Potrivit tradiţiei, sărbătoarea are o istorie veche de 1500 de ani şi evocă un miracol care s-a petrecut în secolul al V-lea, pe vremea  evlaviosului Leon cel Mare, cu puţin timp înainte ca acesta să ajungă împărat.

Ce spune legenda despre Leon cel evlavios

Legenda spune că Leon cel evlavios şi binecredincios se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Aici Leon a întâlnit un bătrân orb și pe care l-a luat de mână şi s-a oferit să-l călăuzească. Din discuţiile cu bătrânul, Leon a constatat că orbul era un om religios care le spunea creştinilor că în pădurile imperiale, există  izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihaştrilor retraşi în acele locuri. Legenda mai spune că cei doi au purtat numeroase discuţii legate de Învierea Domnului și, în acest timp ei s-au rătăcit în pădurea deasă. Între timp, orbului i s-a făcut sete şi l-a rugat pe Leon să-i aducă apă de băut. După multe căutări, Leon s-a întristat pentru că în zona respectivă n-a găsit o sursă de apă potabilă.   

O voce i-a spus lui Leon unde poate să găsească apă

Pe când era deznădăjduit, Leon a auzit o voce :” Nu este nevoie să te osteneşti, Leon, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui întunecaţi! Atunci vei cunoaşte cine sunt eu !” Leon a urmat întocmai sfatul pe care l-a  primit „de sus”. Atunci orbul şi-a recăpătat în mod miraculos  vederea. Când s-a înfăptuit minunea, orbul a exclamat :”Maica Domnului eşti aici! Te-am găsit !” Copleşit de cele întâmplate, Leon a îngenuncheat şi a rostit la rândul lui: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate”!

Profeţia orbului, că Leon va ajunge împărat, s-a împlinit

Înţeleptul orb i-a prezis atunci lui Leon că, în curând, va ajunge împărat. Cu adevărat, profeţia orbului s-a împlinit. Prima grijă a împăratului Leon a fost să ridice o biserică, aproape de izvorul tămăduitor. După ce a băut apă din sursa vindecătoare, s-a însănătoşit, după o grea suferinţă însuşi împăratul Justinian. La Istanbul, denumirea actuală a vechii cetăţi a Constantinopolului, turiştii se pot închina într-o biserică cu hramul  Izvorul Tămăduirii, ridicată în secolul al XIX-lea. La subsolul acesteia există un paraclis ce datează din secolul al V-lea, care adăposteşte şi azi un izvor cu apă tămăduitoare din vremea împăratului Leon.

Tradiţiile împlinite în ziua praznicului aduc noroc tot anul

Credincioşii trebuie să participe la slujba de sfinţire a apei

În toate lăcaşurile ortodoxe  de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică. După slujba de sfinţire a apei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul : „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

Astfel, în popor s-a răspândit convingerea că agheasma are un scop binefăcător: să alunge duhurile rele.

Cântecul de binecuvântare cu apă sfințită are un rol purificator

În credinţa populară, cântecul de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei din viața credincioșilor.

Apa sfinţită în ziua praznicului are puteri tămăduitoare

Potrivit tradiției populare, apa sfinţită în ziua praznicului are efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi spirituale. De aceea,  bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se însănătoșesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie, doar baia face excepție și nu este stropită cu agheasmă.   

Maica Domnului este un Izvor al Tămăduirii

Asimilarea Maicii Domnului cu un Izvor al Tămăduirii nu este întâmplătoare, deoarece aceasta este mijlocitoarea noastră către Iisus, este cea care a suferit pentru fiul Său când Acesta mergea pe „Drumul Crucii”. De aceea, totdeauna,  creştinii îi cer ajutor în momentele lor de boală sau de necaz.

În ziua praznicului se împlinește un legământ de loialitate  

În unele zone ale ţării, în această zi se împlinește „Jurământul juvenil”. Ceremonia se împlinește în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex. Tinerii trebuie să împlinească mai multe rituale, să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare. Tradiţia numită  înfrăţitul este un legământ între băieţi, iar însurăţitul este un legământ între fete. Scopul acestui ” Jurământ juvenil” se referă la ajutorul reciproc, în cele mai dificile momente din viața lor, între persoanele care au  împlinit legământul de loialitate

Și persoanele mature împlinesc legământul de ajutor

Şi persoanele mature împlinesc acest legământ. După împlinirea ritualului, persoanele respective îşi spun surate, fârtaţi, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a-l ajuta pe cel cu care ” s-a legat” când acesta se confruntă cu un necaz, iar legământul este valabil toată viața, până la moarte.

Sărbătoarea este norocoasă pentru săpătorii de fântâni

În tradiţia populară, sărbătoarea este norocoasă  şi spornică pentru săpătorii de fântâni. Potrivit tradiției, în ziua sărbătorii  apele sunt mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă în grădina casei, în zone de deal, de câmpie sau pe ogorul lor.

Ziua de prăznuire trebuie respectată

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.   

Gospodarii aruncă apa sfinţită peste vite

Există o tradiție împlinită din moși strămoși: mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să muncească cu spor la lucrările agricole.

Cu apă sfinţită se stropesc și grădinile, şi livezile

Pentru a avea un an bogat, în ziua praznicului gospodarii stropesc cu apă sfinţită grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei. În ziua praznicului, credincioşii se pot ruga în lăcaşuri care poartă numele sărbătorii:

La Istanbul credincioșii se pot ruga la  biserica cu hramul ”Izvorul Tămăduirii”

Credincioșii care vizitează Istanbului se pot închina în biserica ce poartă hramul ”Izvorului Tămăduirii”. Construcția actuală a fost realizată în secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia se păstrează  un paraclis ce datează din secolul V unde există, și în zilele noastre, izvorul cu apă tămăduitoare cu efecte miraculoase.

În Bucureşti credincioșii se pot ruga la un lăcaș ortodox care poartă hramul praznicului:  Biserica Izvorul Tămăduirii - Mavrogheni (Strada Monetăriei nr.4, lângă Muzeul  Ţăranului Român).

În ţară, cele mai cunoscute Izvoare Tămăduitoare

În Dobrogea, la Mânăstirea Dervent, există cel mai cunoscut izvor. Pe aceste meleaguri, Sfântul  Apostol Andrei a săvârşit numeroase minuni. Apa izvorului  de odinioară curge  şi astăzi,  păstrându-şi puterile miraculoase asupra sănătăţii.

La Mânăstirea Ghighiu, credincioşii care asistă la slujbă se pot bucura de ajutorul primit de la renumita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi pot găsi apă sfinţită la Izvorul Tămăduirii, situat în curtea mănăstirii.

Un alt izvor cu apă vindecătoare este la Mănăstirea Horaicioara

Un izvor cu ape tămăduitoare, care adună mii de credincioşi, este la Mănăstirea Horaicioara, din judeţul Neamţ.

La Mânăstirea Prislop, satul Silvaşu  de Sus, comuna Prislop, judeţul Hunedoara , există un izvor tămăduitor la care vin în pelerinaj numeroşi credincioşi bolnavi. Tot în această localitate este şi mormântul preotului Arsenie Boca.

La Mănăstirea Izbuc, județul Bihor, un izvor unic în Europa

Mânăstirea Izbuc, cel mai vechi lăcaş de rugăciune din judeţul Bihor, adăposteşte un izvor unic în Europa. Se spune că apa ţâşneşte dintre pietre, la anumite intervale de timp şi legenda aminteşte că izvorul a fost recunoscut ca o sursă tămăduitoare pentru bolnavi, după ce un copil orb s-a oprit să-şi spele ochii. La scurt timp, copilul a început să vadă. 

 

loading...
Loading...