La 20 iulie Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

Ultima actualizare:

Sfântul Ilie Tesviteanul, un profet din Vechiul Testament, este sărbătorit la data de 20 iulie. Este unicul proroc însoţit de crucea roşie în calendar, fapt ce arată preţuirea de care Profetul Ilie se bucură din partea Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Ilie, care a trăit cu aproape 900 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria. În istoria creştinătăţii, slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul a fost un mare făcător de minuni şi în timpul vieţii, şi după ce prorocul s-a urcat la cer într-un car de foc. El a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile”   

Istoricul sărbătorii

Sfântul Ilie a fost fiul unui preot al Legii Vechi, care se numea  Sovac, şi locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel).

Aşa cum spune Sfânta Scriptură ( în Cartea a treia şi Cartea a patra), dintre proorocii Vechiului Testament, Sfântul  Ilie Tesviteanul este considerat „văzătorul” de Dumnezeu. Patria Sfântului Ilie a fost ţara Galaadului, care se învecina cu cetatea Tezvi, ţinut care i-a influenţat şi numele de Tesviteanul.

Sfântul Ilie s-a bucurat de o cinste deosebită înaintea lui Dumnezeu. De aceea, Profetul a fost prezent pe Muntele Tabor alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a Schimbat la Faţă înaintea ucenicilor lui. Atunci, Sfântul Ilie a fost de faţă lângă Domnul în momentele de slavă, în calitate de neînfricat luptător împotriva duşmanilor lui Dumnezeu

Viziunea preotului Sovac, tatăl  Sfântului Ilie

Tatăl Sfântului Ilie, Sovac, un  preot al Legii Vechi, a avut o vedenie: mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe „vorbeau cu pruncul, învelindu-l cu foc şi băgându-i foc în gură să mănânce”. Fiind foarte emoţionat de acea vedenie neobişnuită, preotul Sovac s-a dus la Ierusalim şi le-a povestit preoţilor despre ciudata vedenie.  După ce i-au ascultat povestea, unul dintre preoţi l-a liniştit: „Nu te teme, omule, că vedenia pe care ai văzut-o pentru pruncul tău este spre slava lui Dumnezeu, căci acest prunc va fi locaş al luminii darului lui Dumnezeu şi cuvântul lui va fi ca focul de puternic şi lucrător. Râvna lui către Dumnezeu va fi fierbinte şi el va judeca pe Israel cu sabia şi cu focul”. Profeţia făcută de preot s-a împlinit: când pruncul a crescut şi a ajuns la vârsta desăvârşită, a primit harul prorocirilor, devenind un mare propovăduitor al dreptei credinţe. 

Regina Izabela a impus iudeilor propria religie

În acea vreme, în Regatul de Nord al lui Israel a ajuns rege Ahab. După căsătoria lui cu o prinţesă păgână, Izabela din Sidon, aceasta le-s impud iudeilor propria religie, cultul zeului Baal, un fals Dumnezeu şi nu s-a mai închinat la Templul din Ierusalim.

Impresionat de îndepărtarea de la credinţă a poporului lui Israel,

Sfântul Ilie i-a cerut lui Ahab să renunţe la idolatrie, altfel...

Sfântul Ilie i-a cerut regelui să renunţe la idolatrie şi să nu-i mai prigonească pe creştini. În caz contrar, cu toţii, atât Ahab, cât şi poporul lui Israel, cel orbit şi înşelat de rege, vor fi aspru pedepsiţi  de Dumnezeu: ”Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel înaintea Căruia slujesc eu; în  aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie, decât numai când voi zice eu! (III Regi 17, 1). După această avertizare, a urmat o mare secetă timp de trei ani şi jumătate. În acest interval, pământul n-a rodit, iar foametea s-a răspândit în tot ţinutul. Din această cauză sufereau şi oamenii,  şi animalele.

Seceta s-a răspândit în tot ţinutul

În timpul secetei, Dumnezeu i-a cerut lui Ilie:” Du-te de aici, îndepărtează-te către răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo ( III Regi 17, 3-4). Din două motive l-a îndemnat Dumnezeu pe proroc să plece pe malul râului: pe de o parte, Ilie ar fost cruţat de răzbunarea Izabelei, dar şi de foamete şi de sete.  După ce a secat râul din care Ilie bea apă, iar corbii nu-i mai aduceau mâncare, Dumnezeu l-a trimis pe Ilie la Sarepta Sidonului, la o femeie văduvă şi săracă, pentru a vedea cât de cumplite sunt efectele secetei, nu numai asupra bogaţilor, cât şi pentru săraci. În casa văduvei, care l-a găzduit, Sfântul Ilie a făcut mai multe minuni: l-a înviat pe fiul acesteia şi i-a înmulţit uleiul şi pâinea.

Prorocul i-a propus lui Ahab o confruntare cu idolul său

Minunile Sfântului Ilie au continuat în timpul secetei, vreme de trei ani şi jumătate. Pentru a dovedi puterea adevăratului Dumnezeu, Prorocul i-a propus lui Ahab o confruntare cu idolul: preoţii lui Baal să ridice un jertfelnic (un altar pe care era jertfit un viţel). Lemnul jertfelnicului trebuia să fie aprins cu ajutorul focului coborât din cer. La rândul lui, Sfântul Ilie trebuia să procedeze la fel : să ridice un jerfelnic. Scriptura menţionează modul cum s.-a desfăşurat demonstraţia de pe muntele Carmel la care a fost martor tot poporul lui Israel. Cei 450 preoţi ai idolului Baal s-au rugat ca jertfa lor să fie primită şi semnul aşteptat, focul, să coboare din cer.  Dar minunea nu s-a împlinit.         

După confruntare, sfântul Ilie a înlăturat cultul lui Baal

La rândul lui, prorocul a pregătit jertfa şi s-a rugat ca poporul să ştie cine este adevăratul Dumnezeu. După rugăciunea Sfântului Ilie, brusc a coborât foc din cer, iar ploile binecuvântate s-au revărsat peste tot ţinutul. Prin confruntarea cu prorocii mincinoşi ai lui Baal, Sfântul Ilie a dovedit regelui şi poporului evreu că Dumnezeul Său este Dumnezeul cel adevărat. Acesta a fost momentul când Sfântul Ilie a înlăturat cultul zeului  Baal. Pentru credinţa lui, Sf. Ilie a fost ridicat la cer cu trupul, într-un car tras de cai, fără să treacă la cele veşnice prin poarta morţii, iar ucenicul lui, Elisei, a fost martor al minunii.

„ Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, dar despre el se face referire şi în Noul Testament, lucru ce recunoaşte viaţa şi proorocirile pe care Sfântul Ilie le-a făcut. În România, părinţii şi naşii aleg acest nume de botez pentru copiii lor, un nume reprezentativ pentru creştinism. Sfântul Ilie este invocat adesea în timpul verii, pentru a mijloci aducerea ploilor, pentru a alunga seceta. Sfântul Ilie  reprezintă un model pentru toţi cei care-i cunosc viaţa şi învăţătura”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net