Istoria sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia

Ultima actualizare:

Luni, 9 martie (22 martie după stilul vechi), creştinii ortodocşi din întreaga lume îi prăznuiesc pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, care au fost martirizaţi în Capadochia, în timpul împăratului roman Lucinius. Cei 40 de Mucenici, care erau soldaţi creștini, făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia și erau de origini diferite: romani, greci şi armeni.

Guvernatorul Agricolae îi ura pe creștini

În vremea aceea, în anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei era renumit în epocă pentru ura sa îndreptată împotriva creştinilor. În mod surprinzător, el a descoperit printre soldații din subordinea sa 40 de soldaţi creştini care nu voiau să renunţe la credinţa lor creștină şi refuzau să se închine idolilor.

Atunci, guvernatorul i-a întemniţat şi, timp de 8 zile, cei 40 de soldaţi au fost ademeniţi cu diferite daruri. Pentru că aceștia au refuzat să renunțe la creștinism, guvernatorul le-a aplicat pedeapsa capitală, renumită în acea vreme-bătaia cu pietre. Deoarece pedeapsa respectivă nu i-a convins pe soldaţi, să renunţe la creştinism, guvernatorul Agricolae le-a aplicat altă pedeapsă. Pentru că în acea perioadă a anului apa lacului Sevastia era foarte rece, cei 40 de soldaţi creștini au fost obligaţi să petreacă o noapte, în apa înghețată a lacului.   

S-au petrecut minuni la miezul nopții                                                          

Dar, la miezul nopții, unul dintre soldaţi n-a suportat gerul şi a ieşit din lac. Alături îl aștepta o ispită, pusă la cale de guvernatorul Agricolae-o baie caldă , dacă el ar fi renunțat la creștinism. Soldatul ademenit a întrat în baia caldă și la miezul nopții el a murit.

Un temnicier a fost impresionat de suferința condamnaților

Un temnicier a observat că lipseşte un soldat şi a fost impresionat de suferinţa condamnaţilor. De aceea, el a sărit în lac, în locul celui care a murit şi s-a declarat creştin. Documentele religioase lăsate de Sfinţii părinţi precizează că, în noaptea pătimirii lor, în locul martirajului s-au petrecut numeroase minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit, iar deasupra zonei respective, în mod surprinzător, 40 de cununi strălucitoare au coborât din cer asupra soldaţilor-mucenici.

Totodată, a doua zi, condamnaţii la moarte erau vii. Atunci, guvernatorul Armeniei a hotărât să-şi ducă misiunea până la capăt: el a poruncit ca osândiţii să fie scoşi din lac, să li se zdrobească fluierele picioarelor şi să fie lăsaţi să-şi dea sufletul pe malul lacului.

De aceea, în ziua de 9 martie sunt comemorați cei 40 de Mucenici: romani, armeni și greci

În ziua de 9 martie, fiecare mucenic și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu, spunând ”Amin!”De aceea, în ziua de 9 martie sunt comemorați cei 40 de Mucenici din Sevastia: Chirion,Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aeţius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domiţian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Unele documente, descoperite după data martirajului, petrecut prin toamna anului 303, precizează că trupurile osândiţilor au fost arse, iar oasele care au rămas neatinse de foc au fost găsite într-o râpă a lacului. Așa se explică faptul că, după moartea condamnaților, creştinii au adunat aceste sfinte odoare şi, în timp, moaştele Mucenicilor au fost răspândite în zeci de biserici ortodoxe din lume.  

Martirajul Mucenicilor din Sevastia reprezintă dăruirea lor totală pentru credinţa în Hristos

„ Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, prin viaţa lor, au demonstrat lumii întregi că dumnezeirea şi omenitatea s-au unit neschimbător, pe vecie, într-o singură persoană a Domnului Iisus Hristos pentru care Sfinţii 40 de Mucenici şi-au dat viaţa", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).  

image
image
image
image
image
image
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net