Înălțarea Domnului-Ziua Eroilor . Sărbătoarea Națională a Poporului Român: Precizări de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române

basilica.ros_._sarbatoarea_nationalajpg.jpg

ÎÎÎn ziua de Înălțarea Domnului-Ziua Eroilor în lăcașurile ortodoxe din țară se oficiază slujbe pentru eroi
Sursa foto:basilica.ro

Referitor la sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor din data de 17 mai 2018 , de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române aflăm următoarele precizări:

*La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor din ziua de joi, 17 mai 2018, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.

* După aceea, la această dată, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară. 

*În plan bisericesc, pomenirea Eroilor Neamului Românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă la întrunirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în data de 30 decembrie 1947.

* Această tradiție  a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, după căderea regimului Comunist.

*Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca Sărbătoare Naţională a Poporului Român.

*Biroul de Presă al Patriarhiei Române reamintește că şi la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

 

loading...
Loading...