Pe 22 septembrie, ortodocșii îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei

Ultima actualizare:

    Duminică, 22 septembrie  este sărbătorit Sfântul Mucenic ierarh Tweodosie  de la Mănăstirea Brazi
Duminică, 22 septembrie este sărbătorit Sfântul Mucenic ierarh Tweodosie de la Mănăstirea Brazi

Pasiunea Sfântului Mucenic Teodosie pentru înălțarea de sfinte lăcaşuri, smerenia sa, grija deosebită pentru buna rânduială a obştilor monahale, dar și grija părintească pentru cei pe care-i păstorea, răbdarea cu care a îndurat toate suferinţele şi prigonirile nedrepte la care a fost supus au făcut ca Sfântul Mucenic Teodosie să fie mereu cinstit cu evlavie de dreptmăritorii creștini.

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește duminică, 22 septembrie, pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Sfântul Mucenic Teodosie  s-a născut în prima jumătate a veacului al XVII-lea în ținutul Vrancei şi a iubit din tinereţe viaţa călugărească. De aceea, s-a lepădat de lume şi s-a călugărit la Schitul Brazi. Cugetând la Legea lui Dumnezeu ziua și noaptea, el a deprins de la dascălii cu experiență din mănăstirile Ţării de Jos a Moldovei învăţăturile folositoare, a fost ales egumen al Mănăstirii Bogdana din ţinutul Bacăului și a reconstruit în vremea stăreţiei sale acest sfânt lăcaş.

Pentru bunele sale obiceiuri, Sfântul Mucenic Teodosie a fost hirotonit episcop de Rădăuţi în anul 1670, iar un an mai târziu, în 1671, a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului. În vremea cât i-a păstorit pe credincioșii din sfintele sale lăcașuri, s-a remarcat ajutorul consecvent  acordat mânăstirilor din eparhia sa  și  credincioșilor  încercați  de necazuri sau sufocați de sărăcie.

În anul 1674, Sfântul şi apreciatul  mitropolit Dosoftei a fost silit de vitregia vremurilor să se  retragă în Polonia, împreună cu domnitorul Ştefan Petriceicu.  Atunci, Moldova a fost asuprită de cetele de turci şi de tătari, care l-au adus la cârma ţării pe Dumitraşcu, din neamul Cantacuzinilor. Acesta, constatând că moldovenii  n-au ”păstor”, au cerut arhiereilor să-şi pună mitropolit. Ierarhul Teodosie  nu voia  dar, mai mult silit, a luat conducerea Mitropoliei Moldovei în acele vremuri dificile, când turcii şi tătarii au intrat  în Moldova  ca lupii înfometaţi în smerita lui turmă, așa cum  menționează  documentele vremii.

De aceea, ca un bun păstor, ierarhul  Teodosie n-a suportat să vadă cum sunt nedreptăţiţi creştinii și a mers la domnitor  și i-a cerut să pună capăt asupririi poporului şi să-i alunge din țară  pe păgâni.

Dumiraşcu Vodă n-a suportat mustrările  mitropolitului. Fără judecată, l-a silit pe ierarh să-şi părăsească scaunul, pe care-l ocupase  doar un an, şi să fie pus sub pază în Mănăstirea „Sfântul Sava”, din Iaşi.

Ierarhul Teodosie a stat închis acolo până la revenirea în ţară a blândului mitropolit Dosoftei, care l-a eliberat pe Teodosie din surghiunul său. Atunci Teodosie  s-a retras în părţile Ţării de Jos și a vieţuit și la Focşani, și la Bogdana, iar în acest răstimp s-a îngrijit mai ales de reconstruirea Schitului Brazi, unde a ridicat o nouă biserică şi chilii, aşezând acolo monahi pe care i-a pus  sub ascultarea egumenului Zaharia, care vieţuise  o perioadă la Sfântul Munte Athos.

În anul 1688, când se afla la Focşani, a fost răpit şi dus în Ţara Românească, unde , timp de 10 săptămâni a  fost chinuit de rudele  lui Dumitrașcu Vodă, fostul domnitor  al Moldovei.  După ce a scăpat și din această încercare, ierarhul Teodosie  s-a ocupat de sfintele lăcaşuri din ţinutul Vrancei, și  a pregătit  tot ce era necesar pentru  construcția  altor trei schituri.

În toamna anului 1694, tătarii au năvălit din nou în Moldova,  au distrus biserici  și i-a jefuit pe creștini. La Schitul Brazi a venit o ceată de tătari, care l-au schingiuit pe  arhiereul Teodosie care i-au cerut acestuia  să le dea agoniseala mănăstirii şi odoarele sfântului locaş. Pentru că ierarhul a refuzat, păgânii l-au chinuit și, în final l-au decapitat.  Noaptea, ierarhul a fost îngropat în grabă de câţiva credincioşi. Ierarhul a primit cununa muceniciei  şi a suferit pentru Biserică și pentru dragostea de Dumnezeu .

Prin minune, în anul 1842, s-au descoperit  cinstitele sale moaşte. Astăzi, moaştele Sfântului se află tot la Mănăstirea Brazi, lângă oraşul Panciu din Vrancea și este  izvor de vindecări şi de alinare sufletească pentru toţi credincioșii care  vin să-l cinstească.

Viaţa Sfinţitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte locaşuri şi pentru cinstirea celor sfinte, răbdarea tuturor suferinţelor şi prigonirilor nedrepte la care a fost supus, jertfa martirică, au făcut ca ierarhul să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptslăvitorii creştini, fiind canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2003.

image
image
image
image
image
image
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image png
semineu dim jpg
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net