Cele mai îndrăgite legende despre Nașterea Pruncului Iisus

Ultima actualizare:

    Nașterea pruncului Iisus în casa lui Crăciun
Nașterea pruncului Iisus în casa lui Crăciun

Pretutindeni în lume, Crăciunul este Sărbătoarea Familiei și a Iubirii pentru semeni. Nașterea Domnului (Crăciunul) este cea mai frumoasă, mai caldă şi mai emoţionantă sărbătoare a lumii creştine. Praznicul Crăciunului este unica sărbătoare când uităm de griji și de obositorul cros prin viață și redevenim copii. În ziua de Crăciun savurăm cu toţii poveştile care se spun despre Moş Crăciun, cel care colindă prin lume, în sania trasă de reni, încărcată cu daruri plăcute pentru fiecare dintre noi.

Cele mai frumoase tradiții se referă la viața de familie

La magicul Praznic al Crăciunului, în toate zonele ţării, cele mai frumoase tradiţii sunt legate de viaţa de familie. Datinile și obiceiurile acestei sărbători îşi adună seva din miturile străvechi sau din cele creştine și din rodul rugăciunilor adresate Maicii Domnului şi Fiului ei, Iisus Hristos. Despre legendarul Moș  Crăciun, în lumea întreagă circulă numeroase istorioare: unele povestesc cum s-a născut Iisus în ieslea gospodăriei lui Crăciun, alte mărturisesc cum s-a convertit Crăciun la creştinism.

Maica Domnului a dorit să nască în casa lui Moş Ajun

Una dintre cele mai vechi legende, referitoare la naşterea lui Iisus, spune că Maica Domnului a l-a rugat pe Moș Ajun s-o găzduiască în gospodăria lui pentru a naște. Fiind prea sărac să primească oaspeţi, Moş Ajun a îndrumat-o pe Maica Domnului să mergă la fratele lui mai înstărit, Moş Crăciun. Așa aflăm din această legendă că Iisus s-a născut în ieslea lui Moş Crăciun.

De ce s-a convertit Moș Crăciun la creștinism

Într-o altă legendă se povesteşte că Fecioara Maria a urmat sfatul lui Moş Ajun şi s-a dus să nască în casa lui moş Crăciun. Soția  lui Crăciun, Crăciunoaia, ştia că soţul ei nu-i iubeşte pe creştini. De aceea, în secret, a adăpostit-o pe Maica Domnului în grajdul casei şi i-a moşit pruncul. Când a aflat, Crăciun şi-a pedepsit soţia și i-a tăiat mâinile. Legenda spune că, emoționată de acestă tragedie, Fecioara Maria a înfăptuit un miracol şi „i-a lipit mâinile” la locul lor. După această minune, Crăciun şi-a recunoscut greşeala şi s-a bucurat că soția lui n-a rămas infirmă. De aceea, după neaşteptata minune, Crăciun s-a convins că evenimentul trebuia sărbătorit. Atunci, el a aprins un rug din lemne şi, toţi cei prezenți la acest eveniment,  s-au prins în horă. Legenda urmăreşte transfigurarea sufletească a lui Crăciun, care, după ce a fost martor la această minune, s-a convertit la creştinism. După acest moment de euforie, Crăciun cel dur şi neînduplecat a devenit un om blând şi generos, dăruindu-i Fecioarei Maria bunătăţi făcute în gospodăria lui: lapte, caş, unt şi smântână. De atunci, spune tradiţia, Crăciun a primit de la Maica Domnului o pedeapsă blândă : de-a lungul secolelor, el trebuie să vestească Naşterea Mântuitorului şi să ducă daruri copiilor.

„Praznicul Naşterii Domnului aduce în sufletul credincioşilor bucuria păcii, aşa cum îngerii cântau şi tresăltau de bucurie la venirea Mântuitorului, preaslăvind pe Dumnezeu, cerând pace pe pământ. Totodată, praznicul Naşterii Domnului are sublimitate  în inima credincioşilor pentru că, prin Naşterea lui Iisus, începe mântuiriea fiecăruia dintre noi. Rostul Naşterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ este sfinţirea omului şi participarea lui la viaţa veşnică. Taina Naşterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ şi apropierea lui faţă de noi, oamenii, ne cheamă să ne ridicăm şi să ne apropiem de El, să-l întâmpinăm în viaţa noastră prin dreapta credinţă, prin rugăciune, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine şi prin fapte bune faţă de cei săraci şi aflaţi în suferinţă. Aşa să-l întâmpinăm pe Hristos în sufletul şi în casele noastre şi să ne bucurăm de Lumina Sărbătorii care este mama sărbătorilor creştine”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (b-dul Nicolae Titulescu).

image
image
image
image
image
image
horoscop jpeg
zodiac 2904106 1920 jpg
paula seling snitele de post jpg
leurda planta reteta jpeg
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net