Ce să faci în ziua de Sfântul Gheorghe ca să ai noroc

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, sărbătorit la 23 aprilie, e unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din lumea creştină. Numele său provine din greacă (Gheorghios) şi înseamnă agricultor. Iată ce tradiţii se leagă de această sărbătoare!

Cum păstrezi sporul casei

În această zi, gospodarii dau foc gunoaielor şi vechiturilor, iar cenuşa rămasă, după ce totul a ars, se amestecă foarte bine cu untură. Cu acest amestec se ung uşile grajdurilor pentru a îndepărta spiritele rele, care vin în această noapte şi intră în adăpostul animalelor să fure sporul casei: laptele şi ouăle.

Ziua cântarului

În această zi, oamenii se cântăresc. Prin acest ritual, ei sunt convinşi că vor fi sprinteni până la anul, când ritualul se înnoieşte tot în ziua de Sfântul Gheorghe.

Fetele nemăritate seamănă busuioc

Fetele, care vor să fie iubite şi să se căsătorească cu sufletul pereche, trebuie să semene în acestă zi busuioc. Când busuiocul a înflorit, ele îl poartă în păr sau îl usucă şi îl poartă în poşetă, dăruid o crenguţă persoanei pe care o iubesc.

Se alungă energiile negative

Pentru a alunga energiile negative din jurul lor, în zorii praznicului,  în multe zone din ţară, gospodarii obişnuiesc să scoată apă din fântâna casei, să-şi spele faţa mai întâi cu această apă numită în popor “apă neîncepută”.

Sporul laptelui

În mediul rural se mai păstrează obiceiul de a împodobi cofele de muls lapte cu multă verdeaţă. Cofele astfel împodobite şi umplute cu apă se pun în faţa casei, dis de dimineaţă pentru a fi întâmpinate de San George (denumirea populară a Mucenicului Gheorghe). După ora prânzului, apa şi verdeaţa cu care au fost împodobite cofele se adaugă în hrana vitelor. Se crede că astfel laptele nu mai este furat de “spiritele rele”.

Click! spune

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române. Marele mucenic a fost patronul spiritual al domnitorului Ştefan cel Mare. De aceea, imaginea sfântului era pictată pe steagul Moldovei medievale, dăruit de Ştefan cel Mare Mânăstirii Zografu de la Muntele Athos, ctitorie a domnitorului moldovean. Sfântul Gheorghe este ocrotitorul mai multor ţări precum, Anglia, Georgia, Germania, Lituania, Portugalia şi Grecia.

Mâna Sfântului, pentru prima dată în România

Moaşte din Grecia! Mii de oameni sunt aşteptaţi în weekend la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca (Teleorman).
Vineri, 20 aprilie, mâna dreaptă a Sfântului Gheorghe, unul dintre cei mai mari martiri ai creştinătăţii, va fi adusă, pentru prima dată, în România. O delegaţie de monahi de la Mănăstirea Xenofont din Grecia va însoţi relicvele sfinte, scrie adevarul.ro.

Zoom
Foto: pemptousia.ro / Facebook

„Noi am hotărât să aducem acum moaştele pentru că sărbătoarea Sfântului e luni, după Duminica Mironosiţelor. Mănăstirea Pantocrator e ocrotită de Maria Magdalena, una dintre femeile mironosiţe. E hramul de primăvară al mănăstirii“, explică Sebastian Serdaru, părintele stareţ al Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca.
Ridicată pe locul unui spital abandonat în 2012, mănăstirea aduce, la hramul de primăvară al lăcaşului, moaşte din străinătate. Astfel, anul trecut a fost adusă, din Insula Corfu (Grecia), mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon. În 2015, când au fost aduse moaşte ale Sfintei Maria Magdalena, la mănăstire au venit zeci de mii de oameni.
Delegaţia din Grecia va fi întâmpinată vineri, pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, de mai mulţi clerici, printre care şi episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Delegaţia va porni apoi spre Mănăstirea Pantocrator, unde mâna Sfântului va fi expusă începând de de la ora 18.30, iar lumea se va putea închina.

Zoom
Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca
Foto: pemptousia.ro / Facebook

Stareţul se aşteaptă să vină în pelerinaj oameni din toată ţara. La slujba religioasă de duminică dimineaţă, 22 aprilie, vor participa zece episcopi, printre care ÎPS Teodosie, Arhiepis­copul Tomisului, Episcopul Visarion de la Tulcea şi Episcopul Macarie al Europei de Nord. „Moaştele sunt de sute de ani în Mănăstirea Xenofon de la Muntele Athos. Sfântul e protector al Angliei, al Georgiei şi al multor ţări creştine“, aminteşte stareţul de la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman.
Moaştele Sfântului Gheorghe se vor întoarce marţi dimineaţă în Grecia, mănăstirea din Teleorman fiind singurul loc unde vor poposi în România.
loading...
Loading...