Pune-l cu botul pe labe!

15-special-1.-6col-50199508_l.jpg

Face numai prostii? Instructorul Mihai Nae te învaţă cum să corectezi un căţel neastâmpărat sau neascultător
Citeste tot despre: 

Mai ales când sunt mici, căţeii au diferite probleme de comportament: rod mobila şi cablurile, îşi fac nevoile pe unde apucă, sar pe stăpân, fac gălăgie şi nu ascultă. Acum este momentul să acţionăm şi să-i educăm. În caz contrar, vor ajunge la maturitate nişte câini agresivi, cu diferite probleme de comportament.

Roade mobila

15-special-2.-1col-.jpg

Mihai Nae, instructor de dresaj canin

„Trebuie certat”, îşi spun toţi stăpânii de căţei când văd că aceştia au mai făcut o prostie şi au ros un colţ de mobilă, au răsturnat un ghiveci cu flori, au făcut praf o pernă. Dar nu cearta este soluţia. „Căţelul face aceste prostii din plictiseală sau din prea multă energie neconsumată. Schimbarea dentiţiei favorizează interesul pentru ros obiecte din casă. Nu-l certaţi, deoarece căţelul va obţine în momentul acela exact ce îşi doreşte – atenţia stăpânului. E bine ca în perioada de formare a puiului să îi lăsăm cât mai multe jucării masticabile sau mâncare specială, pe care să o roadă. În felul acesta, căţelul îşi poate consuma pofta de a roade şi, implicit, energia în exces”, explică instructorul Mihai Nae. Pentru mai multă siguranţă, ai putea să-i amenajezi noului membru al familiei o cameră specială, în care să aibă doar pătuţul lui, apă şi mâncare. De asemenea, ai mai putea să pulverizezi un spray special pe obiectele pe care are tendinţa să le roadă. Acestea emană un miros de lămâie şi creează o barieră neplăcută pentru câine.

15-special-4.-2col-43887061_l.jpg

Faceţi plimbări cât mai dese. Aşa îl înveţi să-şi facă nevoile afară

Sare pe tine

Pentru căţei, săritul pe stăpân este o formă de salut. Dezobişnuieşte-l de acest obicei încă de mic. Atunci când sare pe tine, retrage-te un pas în spate, luându-i, în acest fel, sprijinul. Căţelul va cădea pe sol şi, după câteva astfel de încercări frustrante, va renunţa. La scurt timp, mângâie-l şi laudă-l. Nici tu nu te entuziasma prea tare atunci când intri pe uşă! Ai mai putea să-i arunci în acel moment o recompensă. Atenţia animalului se va muta pe bucăţica de mâncare de jos. Atunci când sunteţi afară, la plimbare, iar câinele are tendinţa de a sări pe trecători, trage-l uşor de lesă, luându-i stabilitatea. Apoi cheamă-l spre tine şi oferă-i ceva bun.
Latră în miez de noapte şi scoală tot blocul
Există o metodă mai bună de a-ţi atrage atenţia asupra lui? Nu! Dacă îl cerţi şi îi spui să tacă, mai tare va lătra. „Ca să atragă atenţia, se mulţumeşte şi cu cearta. De aceea, în primă fază nu-l băga în seamă, iar când a încetat, recompensează-l. Sau trimite-l într-o altă cameră din care nu mai aude zgomot şi, la fel – când încetează cu lătratul, recompensează-l”, te învaţă instructorul.

Doboară lucruri prin casă


Dacă te temi că un animal de companie îţi va dărâma plasma, vaza cu flori şi alte lucruri fragile de prin casă, trebuie să iei măsuri încă de când acesta e mic. Limitează-i accesul! E bine să le vadă, dar să nu poată ajunge la ele. Căţelul e curios până la o anumită vârstă. După ce va mai creşte, se va obişnui cu mediul înconjurător şi nu-l va mai interesa, astfel încât să sară şi să doboare.

Îşi face nevoile în casă

Este un risc pe care trebuie să ţi-l asumi în primele săptămâni de viaţă ale căţelului. Nu-l poţi scoate afară înainte de terminarea grilei de vaccinare. Abia după această perioadă poţi începe instructajul. Specialistul te sfătuieşte să scoţi patrupedul afară imediat după ce i-ai dat de mâncare şi să stai cu el până când îşi face nevoile. În acel moment, îl lauzi şi intraţi în casă. În orice caz, faceţi plimbări cât mai dese.

E singurul dresor din Europa admis la cursurile lui Cesar Millan

15-special-5.-2col-.jpg

Cesar Millan este celebru pentru metodele lui de dresaj

 

Mihai Nae îşi duce la un alt nivel dragostea pentru animăluţe, alegând să înveţe de la însuşi Cesar Millan, starul serialului tv „Cesar şi câinii”. El s-a înscris la cursurile de specializare ale acestuia şi, în urma unui examen susţinut online, a fost admis pentru lunile noiembrie şi decembrie la două cursuri de psihologie canină, unul în California şi celălalt în Florida. „Deseori se întâmplă ca posesorii de patrupezi canini să se plângă de unele metode de dresaj specific europene. Zgarda electronică, spre exemplu, care ajuta la corectarea comportamentului şi de la distanţă, este una dintre metodele extrem de controversate. Consider că Cesar Millan este cel mai bun profesor în arta comunicării şi în psihologia canină şi de abia aştept să descopăr metode sale de dresaj. Mi s-a spus că sunt singura persoană din Europa care s-a înscris la cursul Cesar’s Way”, a declarat Mihai Nae, care a investit în aceste specializări peste 10.000 de euro.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1