Ai un câine de luptă sau de atac? Iată ce obligaţii ai!

Ultima actualizare:

    Codul Civil stabileşte că proprietarii sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de animale chiar şi în cazul în care acestea au scăpat de sub paza lorFoto: 123rf
Codul Civil stabileşte că proprietarii sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de animale chiar şi în cazul în care acestea au scăpat de sub paza lorFoto: 123rf

Încheierea unei asigurări de răspundere civilă este obligatorie pentru stăpânii de câini consideraţi periculoşi, iar cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi care ajung şi până la 1500 de lei. Specialiştii avocat.net ne spun care sunt, pe lângă asta, şi celelalte obligaţii ale posesorilor de câini de luptă şi de atac.

Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este reglementat, în momentul de faţă, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2002, care a fost republicată acum aproximativ un an. Acest act normativ grupează câinii periculoşi după cum urmează:Categoria I: câinii de luptă şi de atac precum Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

  • Eşti obligat să ai poliţă de răspundere civilă. Codul Civil stabileşte că proprietarii sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de animale chiar şi în cazul în care acestea au scăpat de sub paza lor. Astfel, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate, conform OUG 55/2002, să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia. Însă, poliţa de asigurare nu este necesară doar pentru acoperirea pagubelor produse de animale. Existenţa acesteia trebuie dovedită şi atunci când proprietarii sunt nevoiţi să informeze poliţia despre faptul că deţin astfel de câini. Concret, toţi proprietarii de câini periculoşi sunt obligaţi să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română şi să depună la sediul de poliţie în raza căruia sunt deţinute animalele o copie a adeverinţei eliberate de această autoritate. Din act trebuie să reiasă încadrarea câinelui în categoriile I sau II.
  • Ce conţine declaraţia pe proprie răspundere. Proprietarii trebuie să depună şi o declaraţie pe proprie răspundere care să includă următoarele informaţii:
  • Numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • Efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • Efectuarea sterilizării câinilor – în cazul celor de luptă şi de atac;
  • Existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse (în cazul câinilor consideraţi periculoşi).
  • Eşti în afara legii? Pri­meşti amenzi între 500 şi 1.500 de lei. Persoa­nele care nu depun aceste do­cumente la poliţie sunt amendate cu sume între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în situaţia în care proprietarii schimbă adresa la care ţin câinii periculoşi şi nu depun, în cel mult 48 de ore, copia adeverinţei şi declaraţia pe proprie răspundere la sediul poliţiei din raza acesteia. Pierderea sau moartea unui câine periculos trebuie declarată la poliţie în cel mult 48 de ore. În caz contrar, proprietarul ar putea fi amendat cu sume între 100 şi 500 de lei.

Câinii periculoşi, interzişi în locurile publice

Cânii de luptă şi de atac au accesul interzis în localurile publice, mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice. Excepţie fac doar drumurile publice şi căile de acces către acestea, însă proprietarii trebuie să le pună botniţă şi să-i ţină în zgardă, lesă sau ham. Cei care încalcă aceste reguli riscă să primească amenzi cuprinse între 1500 şi 3000 lei.Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sunt obligaţi să afişeze, acolo unde ţin animalele, o plăcuţă pe care să fie inscripţionat avertismentul „Câine periculos”. În caz contrar, aceştia riscă o amendă între 500 şi 1500 de lei.Câinii periculoşi pot fi dresaţi şi antrenaţi doar în centre speciale, iar dresorii care activează în cadrul acestora trebuie să aibă pregătire şi atestare profesională. Totuşi, proprietarii au voie să-şi dreseze şi antreneze câinii pe proprietatea lor.

Un pitbull a ucis-o şi i-a mâncat capulO femeie de 53 de ani, din Drobeta-Trunu Severin, a fost ucisă, pe 2 martie, de câinele său, din rasa Pitbull, în timp ce îi dădea de mâncare în curtea casei.  Animalul  i-a sfâşiat hainele, i-a sfârtecat trupul şi i-a mâncat capul femeii. Potrivit medicilor, câinele i-a sfâşiat mai întâi hainele, apoi a strangulat-o cu lanţul cu care era legat, după care i-a sfârtecat trupul şi i-a mâncat capul. La faţa locului a fost chemată o echipă din cadrul centrului de ecarisaj care a tranchilizat animalul înainte ca trupul victimei să fie ridicat de medicii legişti. Vecinii au declarat că animalul aparţine fiului victimei şi era în gospodărie de aproximativ trei ani.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net