8 sfaturi ca să nu te îneci la mare

Ultima actualizare:
Instructorul salvamar Constantin Beloiu ne spune  care sunt regulile pe care să le respecţi când intri în apă
Instructorul salvamar Constantin Beloiu ne spune care sunt regulile pe care să le respecţi când intri în apă

Cinci turişti au murit înecaţi pe litoral în două zile, iar, cel mai des, astfel de tragedii se întâmplă pentru că oamenii nu respectă recomandările salvamarilor. Click! îţi spune care sunt regulile pe care trebuie să le urmezi pentru a-ţi proteja viaţa când mergi la mare.

În ultimele zile, marea a fost foarte agitată, însă asta nu i-a împiedicat pe turişti să ignore avertismentele salvamarilor şi să intre în apă. Din păcate, 5 persoane şi-au pierdut viaţa în doar două zile. Reporterii Click! au vorbit cu Constantin Beloiu, instructor salvamar şi secretar al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România şi îţi spun ce trebuie să faci, cum să te comporţi şi ce reguli să respecţi pentru a evita o tragedie. 


    Instructorul salvamar Constantin Beloiu ne spune  care sunt regulile pe care să le respecţi când intri în apă
Instructorul salvamar Constantin Beloiu ne spune care sunt regulile pe care să le respecţi când intri în apă
  • Semnificaţia steguleţelor arborate pe plajă. „În primul rând, lumea trebuie să ştie semnificaţia steguleţelor care sunt arborate pe plajă. Steguleţul roşu înseamnă că marea este foarte agitată, iar scăldatul este interzis. În cazul în care intri în apă, rişti o amendă între 500 şi 1000 de lei, conform hotărârii 1136/2007”, ne-a spus instructorul. „Steguleţul jumătate galben jumătate roşu înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari, în timp ce steguleţul galben sub cel roşu indică faptul că marea este uşor agitată, iar turiştii trebuie să fie atenţi când se scaldă. Condiţiile pentru a face o baie nu sunt dintre cele mai bune, sunt valuri, curenţi şi trebuie să avem mare grijă”
  • Şi apa de adâncime mică este periculoasă. Mulţi oameni ignoră avertismentele salvamarilor pe motiv că stau la mal, unde apa este mică. Constantin Beloiu ne-a spus că şi la o adâncime mică ne putem îneca. „Dacă apa îţi ajunge până la genunchi, un val îţi va ajunge până la brâu sau chiar peste. Forţa acestuia este foarte mare, îţi afecteză genunchii, te dezechilibrezi şi cazi. Pur şi simplu te dărâmă. Odată ce ai căzut, apa te acoperă, tu încerci să te ridici, dar te loveşte alt val. Intri în panică şi iată reţeta unei tragedii”. Salvamarul atenţionează părinţii care au obiceiul de a-i arunca, în joacă, pe cei mici în valuri. „Este foarte posibil, chiar şi când este permisă scăldarea, ca cei mici să fie luaţi de curenţi. Îl arunci în apă, iar apoi vezi că nu mai apare la suprafaţă. Ce te faci?” Atenţie! Copiii se pot îneca chiar lângă părinţi. E suficient pentru câteva secunde să te uiţi în altă parte şi să observi apoi că cel mic nu mai este lângă tine. 
  • Atenţie dacă foloseşti salteaua gonflabilă! Au existat foarte multe situaţii când turiştii care nu ştiau să înoate s-au urcat pe salteaua gonflabilă şi au fost duşi, fără să-şi dea seama, în larg. Omul se sperie şi au existat cazuri când pur şi simplu s-a aruncat în apă, ne mai spune salvamarul. “Este bine să nu adormim pe saltea, mai ales când vântul bate dinspre mal spre mare. De asemenea, un val mai puternic o poate răsturna, iar dacă tu nu ştii să înoţi şi te afli departe de mal, riscul să te îneci este iminent.” 
  • Cum ne protejăm copiii? Dacă mergem cu cei mici la mare, trebuie să stăm cu ochii pe ei tot timpul. Să nu mergi pe ideea că dacă se joacă la mal sau în apă mică nu se poate întâmpla o tragedie. Acum este... acum a dispărut! Un alt sfat: nu-i lăsaţi pe copii să intre în apă cu mâncarea în gură! De asemenea, ei nu ar trebui băgaţi în apă imediat după ce au mâncat sau dacă abia trezit din somn. Trebuie să-i laşi să-şi revină din toropeală. 
  • Strigă după ajutor! Multor turişti, care se află în pericol, le este ruşine să strige după ajutor. „Se gândesc la faptul că se vor descurca singuri. Însă, la un moment dat, când vor să strige, realizează că nu mai pot s-o facă, din cauza oboselii. Deci, dacă simţi că nu mai poţi face faţă unei anumite situaţii, strigă cât poţi de tare. Până nu e prea târziu”, ne sfătuieşte instructorul salvamar. Un alt sfat: nu intra în panică şi nu scoate mâinile din apă. Încearcă să-ţi ţii la suprafaţă gura şi nasul, iar restul corpului în apă. 

Cum acorzi primul ajutor 

În primul rând, trebuie să verifici pulsul şi respiraţia victimei. Apoi, trebuie să-i facem respiraţie artificială: 3 respiraţii artificiale (gură la gură) şi un masaj cardiac. Se apasă pe stern, nu în zona din stânga, unde crezi că este inima, pentru că rişti să-i rupi coastele! 

Persoanele cu risc mare de înec

În primul rând, copiii şi cei care nu ştiu să înoate. În al doilea rând, cei care suferă de afecţiuni cardiace, epilepsie sau care au des căderi de calciu. Apoi, persoanele care consumă băuturi alcoolice. Un om cu o alcoolemie mare în sânge nu-şi mai controlează mişcările, oboseşte repede şi se dezorientează. Te poţi îneca şi dacă ai călcat într-o groapă mai mare şi ţi-ai luxat sau chiar fracturat glezna. E bine să nu alergăm aşa cum vedem prin filmele romantice pentru că, în realitate, lucrurile stau altfel şi există pericole. 

Nu depăşi geamandura!

Geamandura de larg e montată în locul în care adâncimea apei depăşeşte 1,5-1,7 metri. Dincolo de ea, nu ai voie să înoţi deoarece acea zonă e destinată ambarcaţiunilor de agrement. În cazul în care te afli în pericol de înec, salvamarul te va vedea foarte greu şi va ajunge la tine cu dificultate, pentru că te afli departe. Există şi geamanduri pentru copii, pe anumite plaje, iar acestea sunt montate în locurile în care apa depăşeşte 70 cm – 1 metru.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net