10 lucruri care îi fac cu adevărat fericiţi pe copii

copil_fericit

Fericire copil cadou parinte craciun
De Crăciun, copilul tău va fi fericit dacă vei petrece mai mult dimp alături de el
Foto: Shutterstock

Cele mai noi jucării, tablete, gadgeturi şi multe multe dulciuri, astea crezi că îl fac de fapt fericit pe un copil? Nici vorbă! Sau poate doar pe cei care le au pe toate celelalte – adică acele 10 lucruri de mai jos, care nu trebuie să lipsească niciunui copil. Psihologul copiilor din SOS Satul Bucureşti, Cătălin, ne spune de ce are cu adevărat nevoie cel mic.

1. Prima condiție pentru ca un copil să fie fericit este să aibă o familie, și să se bucure de ambii părinți, să se ataşeze de cineva care să aibă grijă de el.
2. Atmosfera din acea familie e foarte importantă. Părinţii să fie şi ei fericiţi, să nu se certe, să nu-i inducă celui mic teama, nesiguranţa. Un copil fericit e într-o familie liniştită, în care se vorbeşte frumos, părinţii sunt echilibraţi, raţionali.
3. Copilul e fericit dacă nu e în permanenţă certat, dacă nu i se interzic lucruri fără niciun fel de explicaţii.
4. O familie extinsă (bunici, unchi, mătuși, veri etc), reprezintă pentru copilul mic un mediu dinamic și plin de experiențe ce pot aduce și spori foarte mult bunăstarea și confortul lui psihic.
5. Un acoperiș deasupra capului, unde copilul să se poate simți protejat și unde acesta poate explora împreună cu părinții, în deplină siguranță, puterile și limitele sale.
6. Cât mai mult timp petrecut alături de părinţi (excursii, discuții, citit seara etc). Timpul alocat copilului este o investiţie pe termen lung și foate lung în formarea armonioasă a viitorului adult. 
7. Dacă e copil, să se joace! Joaca este activitatea de bază a copiilor, prin ea învață, comunică, se fac remarcați și explorează lumea. Nu contează prea mult cu ce jucării se joacă, dacă sunt multe sau scumpe... Important e să aibă ocazia să se joace, iar asta îi bucură peste măsură.
8. O alimentație sănătoasă și mai ales mâncarea făcută acasă de mama este un element de fericire și de legătură cu părinții. Aceasta va aduce liniștea emoțională în sufletul copilului, dar și a viitorului adult.
9. Bagă-l în seamă, acordă-i încredere, responsabilizează-l treptat, iar el se va simţi implicat, util în familie, important. Iată un alt motiv de fericire.
10. Cadourile şi răsfăţul - bune, dar cu limită. Copilul merită să fie apreciat și încurajat de fiecare dată când tu, ca părinte, consideri că micuțul merită. 

“Iar o condiție foarte importantă, care vine ca bonus pentru că le-ați citit pe cele de mai sus, este aceea a respectării promisiunilor făcute copilului. În cazul în care nu puteți sau știți că nu puteți să vă țineți de promisiunile, încercați pe cât posibil să nu le faceți. Merită încercat. Copiii din SOS Satele Copiilor nu au multe dintre cele de mai sus, dar încercăm să suplinim cu alte bucurii. Şi voi puteţi să-i ajutaţi şi să le faceţi o bucurie de Sărbători printr-un simplu SMS la numărul 8844, cu textul MAMĂ, prin care donezi 2 euro”, mai spune psihologul Cătălin.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1