Finala din ”sferturi”. România va avea o deplasare de foc, în Cehia, în primul tur al ediției 2019 a Fed Cup

Ultima actualizare:

    România a câștigat cu Elveția, în primăvară, revenind în elita mondială a Fed CupFoto: EPA
România a câștigat cu Elveția, în primăvară, revenind în elita mondială a Fed CupFoto: EPA

Adversara României din ”sferturile” ediției 2019 a Fed Cup a cucerit de 10 ori trofeul, urmând a disputa finala 2018, cu SUA, în noiembrie.

Sorții n-au fost favorabili Simonei Halep, Irinei Begu și colegelor acestora. Revenită în elita mondială a Fed Cup, după victoria (3-1) din meciul cu Elveția, din primăvară, de la Cluj, echipa României va înfrunta Cehia, în deplasare, în sferturile de finală ale ediției 2019. Oficialii tenisului nostru au avut reacții similare după tragerea la sorți de ieri, de la Londra. ”Din punctul meu de vedere acesta este cel mai puternic adversar”, a spus președintele FRT, George Cosac, în timp ce căpitanul nejucător Florin Segărceanu și antrenorul federal Alina Tecșor au recunoscut că nu a ieșit cum își doreau. ”Acum doi ani ele ne-au bătut la Cluj și este momentul să ne luăm revanșa. Jucăm cu echipa care a câștigat cinci din ultimele șapte finale Fed Cup și care este din nou în finală, dar dacă vrem să câștigăm trofeul, iar fetele noastre și-au propus acest lucru, atunci trebuie să-i învingem pe cei mai buni. Chiar dacă drumul este lung și anevoios până la câștigarea trofeului, consider că aceasta este, de fapt, finala competiției. Presiunea va fi pe ele, pentru că se joacă la ele acasă, iar noi, să nu uităm, avem în acest moment o echipă foarte valoroasă și o avem pe Simona Halep, nr. 1 în lume”, a declarat Cosac. 

Visează să câștige trofeul

Participant la Cupa Davis, Florin Segărceanu a recunoscut că își dorea un meci acasă, la Cluj: ”Din cele patru variante posibile aceasta era singura pe care nu ne-o doream. Întotdeauna îți dorești să joci acasă, când este vorba despre Fed Cup, iar după ultimele evenimente reușite de la Cluj-Napoca ne doream și mai mult să jucăm pe teren propriu. Este rău că jucăm la ei, dar și că lotul lor este foarte puternic, au jucătoare bune și la simplu și la dublu. Dar, Cupa Federației este Cupa Federației. Așa cum au câștigat ele la noi acum doi ani, așa putem și noi să câștigăm la ele. Dacă fetele vor fi sănătoase este clar că avem o șansă bună. Avem atâtea jucătoare între cele mai bune 100 din lume, și o avem pe Simona Halep. În fine, faptul că putem avea cinci jucătoare în echipă este un avantaj pentru națiunile care au multe jucătoare valoroase. Pentru acest meci este un avantaj și pentru noi, dar și pentru Cehia. Poți să alegi mai ușor cea mai bună echipă”. Antrenor al echipei de Fed Cup, Alina Tecșor a subliniat că România va merge în Cehia pentru a câștiga: ”Avem o echipă puternică și, chiar dacă faptul că jucăm în deplasare este o experiență nouă pentru această națională, sper să facem față cu brio acestei provocări. De ce nu ar fi un vis devenit realitate să batem Cehia, la ea acasă, în primul tur al Grupei Mondiale, pentru ca apoi să câștigăm titlul. Dacă îți dorești să fii cel mai bun din lume, trebuie să îi învingi pe cei mai buni”. Meciul Cehia – România se va disputa în 9 și 10 februarie, cel mai probabil la Praga. Tot atunci sunt programate și celelalte partide din sferturile de finală: Belgia – Franţa, Germania – Belarus și SUA - Australia. 

Eșecuri în partidele precedente

Cum a fost în elita Fed Cup doar de 13 ori din 1963 încoace, adică de când s-a lansat competiția, România a întâlnit Cehia doar în 2016, la Cluj (2-3), iar în 1980, la Berlin, a jucat cu Cehoslovacia (1-2) în sferturile de finală. Cu 39 de prezențe în elită, adversara a cucerit trofeul de 10 ori (1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016), în timp ce echipa noastră a ajuns până în semifinale în 1973. Atunci, România a pierdut (1-2) cu Africa de Sud, un meci pe care, inițial, urma să-l boicoteze din cauza politicii de apartheid a țării de pe Continentul Negru. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net