Ştiai că o echipă din România a făcut instrucţie cu FC Sevilla? Se întâmpla acum 50 de ani

Ultima actualizare:

    Dinamo Pitesti dădea lovitura în 1966, la prima participare în cupele europeneFoto: fcarges1953.ro
Dinamo Pitesti dădea lovitura în 1966, la prima participare în cupele europeneFoto: fcarges1953.ro

Echipa spaniolă FC Sevilla a făcut furori săptămâna trecută, în finala Ligii Europa, învingând faimoasa grupare engleză FC Liverpool cu 3-1. Puţină lume ştie că, în urmă cu o jumătate de secol, la prima sa participare în cupele europene, Dinamo Piteşti elimina trupa andaluză.

Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş, este singura echipă din România care a reuşit performanţa de a elimina, după două manşe, FC Sevilla, gruparea care avea să câştige, peste ani, de cinci ori Liga Europa. Pe 21 septembrie 1966, Dinamo Piteşti (devenită după doi ani FC Argeş) juca pentru prima dată în cupele europene. Piteştenii au jucat în turul I al Cupei Oraşelor Târguri, devenită apoi Cupa UEFA şi, mai târziu, Liga Europa. Sorţii le-au scos atunci în cale argeşenilor un club redutabil: FC Sevilla.

De la ora 10.00 pe stadion

Interesul pentru meciul-tur de la Piteşti a fost uriaş, după cum îşi aminteşte un microbist argeşean, Viorel Andreescu, care pe vremea aceea avea 19 ani: ”Am venit de la 10.00 dimineaţa la stadion, deşi meciul urma să înceapă la ora 17.00. Era pentru prima oară când echipa noastră juca în Europa şi asta reprezenta cel mai important moment din istoria fotbalistică a Piteştiului de până atunci. Au venit 18.000 de oameni la acel meci. Am stat o oră la coadă ca să pot intra în stadion. Ne era teamă de spanioli, însă echipa noastră a jucat extraordinar şi a câştigat. Primele 10 minute au fost pur şi simplu incredibile, ce să mai spun!”.

În minutul 1 era deja 1-0, Constantin Radu marcând după o eroare în lanţ a apărării spaniole. În minutul 9 s-a făcut 2-0: Nicolae Nagy a împins balonul în poartă, după ce portarul advers respinsese un şut al lui Dobrin. Acesta a fost şi scorul final al meciului-tur.

Infernul de pe "Ramon Snachez Pizjuan"

Returul de pe 5 octombrie 1966 a fost unul de foc. Nu mai puţin de 36.000 de fani spanioli au umplut stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla (acolo unde, peste 20 de ani, Steaua avea să câştige Cupa Campionilor Europeni, la penalty-uri, scor 2-0, în faţa grupării FC Barcelona). În minutul 14, stadionul a luat foc: Jose Dieguez a deschis scorul pentru gazde şi se părea că revenirea celor de la Sevilla nu e decât o chestiune de minute. Numai că Narcis Coman, portarul piteştenilor, a apărat foarte bine, iar coechiperii săi au început să fie din ce în ce mai periculoşi în atac. Urmarea? În minutul 65, Ion Prepurgel a egalat cu un şut de la distanţă. După alte patru minute, Nicolae Nagy a făcut 2-1 pentru piteşteni. Golul egalizator din minutul 77, marcat de Pedro Cabral, a contat doar pentru palmares. Meciul-retur s-a încheiat cu 2-2 şi Dinamo Piteşti mergea mai departe.

Coman a refuzat să rămână în Spania

Din echipa care a izbutit să elimine FC Sevilla făceau parte, printre alţii, Narcis Coman, Ion Ţîrcovnicu, Ion Prepurgel şi Nicolae Dobrin, pe care mulţi îl consideră cel mai bun fotbalist român din toate timpurile.

Portarul Narcis Coman mărturisea, după Revoluţie, că FC Sevilla a dorit să îl transfere după “dubla” din 1966: „Spaniolii mi-au propus să rămân la ei. Dar nu aveam cum să fug, familia mea ar fi avut de suferit. În plus, nu mi-ar fi plăcut să fiu singur într-o ţară străină”, a mărturisit Coman, care s-a retras din activitate în 1982.

Click! spune

În turul II al Cupei Oraşelor Târguri, Dinamo Piteşti a făcut din nou istorie, eliminându-i pe francezii de la FC Toulouse cu 5-1, după ce pierduseră cu 3-0 în Hexagon. În turul III, piteştenii au fost eliminaţi de Dinamo Zagreb, viitoarea câştigătoare a competiţiei, după ce au pierdut cu 1-0 la Piteşti şi au făcut 0-0 în Iugoslavia.

Citeşte întreaga poveste pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net