Povestea argintului de la Rio a început acum 13 ani

Ultima actualizare:

    2016. Tecău şi Mergea au  adus prima medalie  olimpică din istoria  tenisului românesc
2016. Tecău şi Mergea au adus prima medalie olimpică din istoria tenisului românesc

Florin Mergea şi Horia Tecău au intrat definitiv în istoria tenisului românesc. Ei au cucerit medaliile de argint la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, devenind primii tenismeni tricolori care urcă pe podiumul celei mai importante competiţii a sportului mondial. Acest succes este unul la care lumea sportului visa de 13 ani, de când cei doi, pe atunci juniori, cucereau titlul la Wimbledon.

Învinşi în finala probei de dublu a Jocurilor Olimpice cu scorul de 6-2, 3-6, 6-4 de perechea spaniolă Rafael Nadal/ Marc Lopez, la capătul unui meci dramatic, de două ore şi 26 de minute, Florin Mergea şi Horia Tecău nu au motive să fie trişti. Aşa cum spunea după meci Florin, cei doi români au dat chiar tot ce puteau, făcând un meci foarte bun, decis de una-două mingi. „E adevărat, am intrat în istorie, dar pentru mine cel mai important lucru a fost experienţa de a reprezenta România la cel mai mare eveniment de pe glob. Să aduc o medalie României e un privilegiu şi o onoare, pe care puţini o cunosc şi o simt cu adevărat aşa cum am făcut-o noi mereu. Cred că împreună cu Horia am arătat tuturor ceea ce putem face împreună, la cel mai înalt nivel. În sfârşit am atins parte din potenţialul nostru care a fost vizibil încă de la juniori”, a scris Florin Mergea pe pagina de Facebook la câteva ore după partidă.

2003. Horia şi Florin, la 18  ani, cu trofeul cucerit  în întrecerea juniorilor  de la Wimbledon
2003. Horia şi Florin, la 18 ani, cu trofeul cucerit în întrecerea juniorilor de la Wimbledon

Într-adevăr, povestea acestui argint olimpic începe în urmă cu mulţi ani, pe când cei doi vicecampioni de azi erau nişte adolescenţi în căutarea gloriei. Şi erau nişte puşti foarte buni la ceea ce făceau, adică la tenis. Atât de valoroşi încât în 2003, când ambii aveau 18 ani – sunt născuţi în ianuarie, la o distanţă de o săptămână – ridicau deasupra capului trofeul juniorilor în proba de dublu la Wimbledon! De atunci, se vorbea despre cei doi ca despre viitoarele stele ale tenisului masculin românesc, iar aşteptările erau foarte mari.Din păcate pentru ei, în România mentalitatea nu era ca în Elveţia, de exemplu, unde succesele de la juniori obţinute de Federer tot la Wimbledon s-au lăsat cu multe wild-card-uri la turneele ATP din ţară sau de afară. În România, din păcate, nici Florin Mergea la simplu, deşi era campion de juniori şi la simplu şi la dublu la Wimbledon, nici perechea Mergea/ Tecău nu au primit wild-card pentru tablourile principale ale turneului ATP de la Bucureşti, ediţia 2003! Directorul de atunci al competiţiei a motivat că „încă nu sunt copţi”, aşa că invitaţiile au mers în alte direcţii. Lipsiţi de sprijin din ţară, cei doi au fost nevoiţi să o ia de jos, pas cu pas, jucând în turnee ITF mici, pentru a acumula puncte. Greutăţile întâmpinate şi lipsa experienţei a făcut ca drumurile lor să se despartă pentru mulţi ani.Din fericire, timpul le-a aşezat pe toate şi, ca într-o poveste cu final fericit, astrele s-au aliniat astfel încât acum să putem vorbi din nou de perechea Florin Mergea/ Horia Tecău. Reveniţi la sentimente mai bune unul faţă de celălalt, cei doi au redescoperit prietenia de odinioară, iar de anul trecut au pus la punct un pl an de pregătire pentru Jocurile Olimpice. Au avut un antrenor (Andrei Pavel) şi un preparator fizic (Dragoş Luscan), alături de care s-au pregătit şi în timpul turneelor ATP la care jucau alături de alţi parteneri. Apoi, au făcut pereche, în afară de Cupa Davis, la turneele ATP de la Bucureşti, Washington şi Toronto, totul pentru a urca pe podiumul olimpic. Iar acum, visul lor de copii a devenit realitate: au intrat în istoria tenisului românesc. Următorul vis, de data aceasta al iubitorilor tenisului, este ca ei să formeze o echipă şi în turneele ATP. Şi sunt mari şanse ca şi acesta să devină realitate din sezonul 2017.

Fără Daiana, medalia nu exista

Indiferent de calităţile fizice şi tehnice ale lui Florin Mergea şi Horia Tecău, medalia de argint cucerită vineri de tenismenii noştri nu ar fi fost posibilă fără Daiana Mergea. Soţia lui Florin este cea care l-a convins pe jucătorul nostru să revină în activitate, după ce acesta se retrăsese în 2011, dezamăgit de ceea ce se petrecea în tenisul românesc. Cei doi au luat-o pas cu pas, de la zero absolut, cum se spune în tenis, Florin participând întâi la turnee ITF de 10.000 de dolari, apoi trecând la cele de 15.000 şi, apoi la cele de 25.000 de dolari. Au străbătut efectiv pas cu pas drumul de la jucător fără clasament la unul de Top 10, fiind un exemplu pentru orice tânăr jucător. Iar la fiecare meci disputat de Florin - au fost sute - Daiana s-a aflat în tribună, schimbând priviri şi încurajându-şi soţul după fiecare minge.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net