VIDEO Larsson, suedezul negru care şi-a rupt piciorul pentru scoţieni, refuză să se retragă la 42 de ani!

Ultima actualizare:

Henrik este fiul lui Francisco Rocha, un bărbat din Insulele Capului Verde, şi al Evei Larsson, o suedeză nativă. Părinţii lui n-au fost niciodată căsătoriţi şi s-au despărţit când el avea 12 ani. Aceştia au luat hotărârea ca micul Henrik să ia numele mamei pentru a fi mai uşor acceptat în Suedia, unde deja pleca cu un handicap din cauza culorii pielii. Ca tuturor imigranţilor, lui Henrik i-a plăcut fotbalul şi la şase ani era dus la anonimii de la Högaborg. De acolo a plecat la mai cunoscuta Helsingborgs şi mai departe, pasul cel mare, la Feynoord, în Olanda. N-a fost tranzacţionat pe sume colosale, batavii plătind 300.000 de euro pentru el şi vânzându-l mai departe, la Celtic Glasgow, cu 700.000 de euro. În Scoţia avea Larsson să cunoască extazul şi agonia acestui sport. A jucat 221 de meciuri în Premier Scottish League şi a marcat 174 de goluri, având o medie extraordinară.

I-a murit fratele în timpul unui meci cu DanemarcaÎn 2009, Larsson a avut un an de cumpănă. În luna iunie i-a murit fratele mai mic, Robert, chiar în timpul unul meci al Suediei împotriva Danemarcei. Lui nu i-au spus decât după meci. Apoi, o lună mai târziu, şi-a rupt genunchiul într-un meci cu FK Sarajevo, din preliminariile Cupei UEFA. Mulţi au spus că Larsson e terminat fizic şi psihic, dar jucătorul a mers mai departe şi la două luni distanţă era miraculos din nou pe teren. Necazurile nu se terminaseră însă pentru el. Pe 22 octombrie, la două luni după startul noului sezon, în care marcase opt goluri în nouă meciuri, Celtic a mers la Lyon pentru un meci din Cupa UEFA. Într-o contră cu Serge Blanc, piciorul stâng al lui Larsson s-a rupt în două locuri oripilând spectatorii şi telespectatorii care au văzut cum doar jambierele şi apărătoarea îi mai ţineau tibia fixă. Opt luni a stat pe bară şi din nou s-a crezut că toată cariera lui s-a încheiat prematur, la 28 de ani. A revenit însă după această perioadă şi şi-a trecut în CV alţi doi mari granzi ai Europei, Manchester United şi FC Barcelona. Era omul de gol din faţa porţii şi oricând aveai nevoie de un atacant pur sânge, Larsson era varianta cea mai bună.

Şi-a botezat fiul Jordan, după Michael JordanS-a retras în 2009, dar n-a putut să se ţină de cuvânt. În 2012 a jucat din nou fotbal pentru Råå IF, din Liga a III-a, iar acum este legitimat la echipa care l-a creat, Högaborgs BK, unde joacă în continuare alături de fiul său, Jordan, botezat după marele baschetbalist, Michael Jordan. Pentru echipa naţională a Suediei, Larsson are 37 de goluri marcate în 107 jocuri. A evoluat la Mondialul din SUA 1994, chiar în meciul de coşmar pentru România, din sferturi, în care tricolorii au fost eliminaţi la penalty-uri.

Ce e campania «Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor»

Campania umanitară de strângere de fonduri pentru Fundaţia Mihai Neşu, „Pentru tine doar o monedă, pentru ei un viitor" are ca scop colectarea monezilor pe care spectatorii le aruncă la intrarea în stadion pentru un meci de fotbal. În loc să le arunce, cei care asistă la meciurile de acasă ale Stelei din Liga Campioanilor le pot dona într-un loc special amenajat. Cei care vor, pot face donaţii şi la numărul de SMS 8837, costul fiind de 2 euro. Fondurile vor ajunge în conturile Fundaţiei Mihai Neşu, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Detalii despre campanie puteţi vedea pe www.moneda-viitor.ro .

image
image
image
image
image
image
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net