Uraaa! Suntem ca şi calificaţi la Mondial! FIFA a decis azi!

bucurie_romania_armenia.jpg

bucurie fotbal romania armenia
Tricolorii au şanse mici să meargă în Rusia, la turneul final de anul viitor, dar în 2026 e imposibil să rateze. Se vor califica 48 de echipe
Foto: AFP

Consiliul FIFA a decis azi cu unanimitate de voturi ca turneul final de Campionat Mondial din 2026 să aibă nu mai puţin de 48 de echipe. Cea mai tare competiţie interţări din lume devine astfel accesibilă aproape oricui, inclusiv nouă!

Goana nebună după voturi crează dezastre în politică, dar nici la fotbal nu e mai bine. Toţi candidaţii pentru şefiile FIFA şi UEFA din ultimii 20 de ani au avut aceeaşi promisiune populistă: mărirea numărului de participante la turneele finale de Campionat European şi Mondial. Aşa au făcut João Havelange, Sepp Blatter, Lennart Johansson sau Michel Platini şi aşa a făcut şi noul şef al fotbalului de pe tot globul: Gianni Infantino. Astăzi, într-o reunire a Consiliului FIFA ţinută la Zurich, cei 37 de membri au votat în masă pentru schimbarea formatului competiţiei începând cu Campionatul Mondial din 2026. Astfel, dacă în prezent Mondialul se joacă cu 32 de echipe, peste nouă ani se vor adăuga încă 16 şi se va ajunge la un total de 48. Nu Europa e principala beneficară a acestei mutări, ci ţările africane, asiatice sau din America Centrală, care până acum n-aveau şanse de calificare. Coincidenţă sau nu, majoriotatea celor 37 de membri provin din aceste regiuni.

Ultima modificare a formatului Campionatului Mondial avusese loc în 1998, la turneul din Franţa, când s-a trecut de la 24 la 32 de echipe. Şi acolo am fost prezenţi!

Europa va avea rezervate 16 locuri la turneul final, Africa nouă locuri (plus unul la baraj), Asia opt (plus unul la baraj), America de Sud şase (plus unul la baraj), America de Nord şi Centrală şase (plus unul la baraj), iar Oceania, un loc. 32 de zile va dura competiţia în noul format.

Canada, Mexic, SUA, Columbia, Australia şi Noua Zeelandă, împreună, Maroc, Kazahstan şi Turcia şi-au manifestat niteresul să găzduiască această competiţie din 2026, dar deocamdată nu s-au pornit negocierile.

Campionatul Mondial din 2026 va avea 16 grupe a câte 3 echipe, urmând ca în fazele eliminatorii să ajungă 32 de formații.

loading...
Loading...

Citește și

  • miodrag belodedici

    Planul lui Gigi Becali de a schimba numele echipei în FC Star nu e privită deloc bine de foştii mari fotbalişti ai Stelei. Fostul internaţional Miodrag Belodedici, câştigător al Cupei Campionilor Europeani cu Steaua Bucureşti, a declarat că nu îl reprezintă clubul Steaua din Liga I, pe care patronul Gigi Becali vrea să-l numească FC Star, în urma litigiului cu gruparea armatei privind marca.

  • statuie messi

    Statuia din Buenos Aires a fotbalistului Lionel Messi a fost vandalizată, din sculptura inaugurată anul trecut rămânând doar picioarele.