Un baraj de 20.000.000 €

Ultima actualizare:

La fel ca orice competiţie sportivă de anvergură, Mondialul e în primul rând o adevărată afacere, atât pentru forul mondial cât şi pentru echipe. În 2014, din drepturile de televizare, din vânzarea biletelor şi din alte acţiuni de marketing, FIFA preconizează încasări de aproximativ patru miliarde de euro. Profitul este însă unul mult mai mic, de ordinul sutelor de milioane de euro, aceasta pentru că şi cheltuielile sunt pe măsură. Printre obligaţiile celor de la FIFA se numără şi recompensarea naţionalelor. Astfel, la ultimul Mondial, cel din 2010, grila de premiere a prevăzut 25 de milioane de euro pentru câştigătoarea competiţiei şi câte 6 milioane pentru eliminatele în faza grupelor.

Pentru ediţia de anul viitor, FIFA a suplimentat fondul de premiere cu 30 la sută, astfel că prezenţa la Rio este una extrem de tentantă din punct de vedere financiar. Dacă România se va alătura celorlalte 31 de echipe calificate, în visteria forului condus de Mircea Sandu vor intra cu siguranţă cel puţin 9,3 milioane de euro (taxa de participare plus banii din faza grupelor). Suma va creşte în cazul în care tricolorii vor pătrunde în fazele avansate.

Banii primiţi de la FIFA nu vor reprezenta însă singura sursă de venit pentru FRF în 2014. O calificare la CM ar aduce de la sine creşterea încasărilor de la sponsori. Comparativ, participarea la Euro 2008 a adus FRF venituri din sponsorizări de cinci milioane de euro, sumă care se va dubla mai mult ca sigur anul viitor. Aşadar, dacă România face marţi pasul decisiv spre Brazilia, în conturile FRF vor intra cel puţin 20 de milioane de euro.

Jumătate din bani merg la jucători

Înţelegerea dintre Mircea Sandu şi jucătorii naţionalei prevede faptul că aceştia din urmă, alături de staff-ul tehnic şi cel medical, vor împărţi jumătate din banii pe care FRF îi va primi de la FIFA. La un calcul simplu, tricolorii vor fi recompensaţi cu peste patru milioane de euro. Bineînţeles, sumele exacte vor fi distribuite în funcţie de contribuţia fiecărui jucător (minutele jucate) în meciurile din preliminarii. Astfel, e de aşteptat ca principalii artizani ai calificării să primească aproximativ 200.000 de euro de căciulă. Separat, selecţionerul Piţurcă are promis un bonus de 500.000 de euro.

Şi Steaua se va îmbogăţi după Mondial

Separat de premiile pentru asociaţiile naţionale, FIFA va da bani cluburilor care vor avea jucători selecţionaţi la Mondialul din Brazilia. Concret, forul mondial oferă 2.000 de euro pe zi pentru fiecare fotbalist (pe parcursul turneului plus două săptămâni înainte de start). În cazul României, steliştii ar fi cei mai avantajaţi, fiind cunoscut faptul că Victor Piţurcă se bazează la fiecare convocare pe un grup important de internaţionali ai roş-albaştrilor. Per total, dacă va avea şapte-opt jucători incluşi în lotul de 23, Steaua va încasa aproximativ 500.000 de euro.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net