Umilință istorică suferită de România în fața Norvegiei

Ultima actualizare:

    Haaland a marcat trei goluri în poarta RomânieiFOTO: Sportpictures.eu
Haaland a marcat trei goluri în poarta RomânieiFOTO: Sportpictures.eu

Au fost de ajuns două meciuri bune în startul campaniei pentru Liga Națiunilor pentru a putea spera că naționala României a început să joace fotbal. Din păcate, cele cinci zile petrecute în nordul continentului, în Islanda și aseară, în Norvegia, ne-au lămurit că totul a fost doar o iluzie. De fapt, suntem de râsul Europei.

În mod normal, meciul cu Norvegia trebuia să fie pentru ”tricolorii” lui Mirel Rădoi partida în care trebuiau să demonstreze că înfrângerea din meciul cu Islanda, scor 1-2, a fost un accident și că sunt pe merit liderii grupei în Liga Națiunilor. Realitatea din teren ne-a readus cu picioarele pe pământ, iar umilința la care au fost supuși jucătorii noștri ne-a făcut să ne gândim că prestațiile bune din primele două meciuri ale competiției, egalul cu Irlanda de Nord (1-1) și victoria din Austria (3-2) au fost, de fapt, niște accidente. Pentru că la Oslo românii au reprezentat perfect exemplificarea umilinței, fiind depășiți la toate capitolele. Au fost învinși cu scorul de 4-0 de Norvegia, dar diferența a fost de doar patru goluri, pentru că gazdele au mai ratat câteva ocazii uriașe.

Practic, românii nu au existat pe teren. Cu șapte schimbări făcute în echipa de start față de meciul cu Islanda - lucru inacceptabil atunci când obiectivul este formarea unei naționale competitive - Mirel Rădoi a încercat să revigoreze naționala noastră și să-i surprindă pe norvegieni. Din păcate, singurii surprinși au fost jucătorii noștri, care au aflat pe pielea lor de ce Haaland și Odegaard sunt cotați, amândoi, la un total de 125 de milioane de euro, adică de două ori mai mult decât întreaga echipă a României. Pentru că dacă vârful Borussiei Dortmund a marcat de trei ori (în minutele 13, 64 și 74), mijlocașul Realului, Odegaard, a regizat tot jocul nordicilor, reușind două pase de gol și alte faze de mare spectacol. Al patrulea gol a fost reușit de Sorloth, jucător legitimat la RB Leipzig, care a înscris în minutul 39. Proporțiile dezastrului au fost limitate de portarul Tătărușanu, însă rușinea acestui meci rămâne. Și el arată atât limitele fotbalului nostru, cât și ale selecționerului Mirel Rădoi. Care aseară a fost fără replică în fața unei echipe care, ca valoare, credeam că este apropiată de formația noastră și care, ca și noi, va vedea Campionatul European de la televizor. ”Mi-e foarte rușine de ce s-a întâmplat în această seară, practic am făcut de râs un popor întreg”, a declarat selecționerul la conferința de presă.

După acest duș nu rece, ci direct cu sloiuri de gheață aruncate în cap, urmează, miercuri, un alt meci important, cu Austria, acasă. Ar putea fi partida renașterii speranțelor sau a îngropării definitive a unui fotbal care se află oricum în moarte clinică. Dacă ar fi să ne luăm după declarația lui Rădoi: ”La meciul cu Austria, sincer, mă gândesc cum să fac să nu luăm atât de multe goluri”, înseamnă că varianta a doua este cea mai apropiată și e foarte posibil ca de săptămâna viitoare să avem un alt selecționer.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net